Inovaţie prin simplificare

Autor: Georgiana Călin Postat la 08 decembrie 2016 449 afişări

Inovaţie prin simplificare

Wetterbest, companie producătoare de sisteme pentru acoperişuri, a creat un proces tehnologic simplificat pentru producţia cârligelor de jgheab, inovaţie care a dus la creşterea ponderii cifrei de afaceri a produsului în cadrul veniturilor totale, dar şi la plusuri în vânzări.

ELEMENTUL DE NOUTATE:

Derularea procesului tehnologic este similară prelucrării pe o matriţă în paşi, dar acesta este reprodus într-un echivalent deschis al acesteia şi cu acţionari autonomi, constituindu-se într-un echipament special, de sine stătător. Procesul constă în operaţii succesive de alimentare cu material (platbandă oţel zincat), toate în regim automat.

Echipamentul care derulează procesul tehnologic este o linie automată cu alimentare din rulou de platbandă, care realizează fazele succesive de perforare şi îndoire, precum şi de evacuare a produsului finit într-un mod caracterizat de simplitate, fiabilitate şi chiar spectaculozitate, fiind efectuat la vedere. Folosit pentru prima dată în România, acest sistem reprezintă o inovaţie inclusiv plan global.

EFECTELE INOVAŢIEI:

Acest sistem inovator presupune reducerea treptată a costului de producţie pentru cârligele de jgheab, de la 7,59 lei pe bucată în 2012 (fiind importat) la 1,43 lei pe bucată în 2015. Ponderea cifrei de afaceri aferente cârligelor în cifra de afaceri totală a evoluat de la 0,29% în 2012, pe vremea când era importat, la 2,96% în 2015, fiind produs în cadrul companiei.

DESCRIEREA INOVAŢIEI:

Ideea a pornit de la necesitatea de a produce cârlige de jgheab cu costuri de investiţie mici, evitând soluţiile tehnologice practicate în lume, cu prese mari (160 tf), matriţe mari şi cu înalt grad de complexitate (în consecinţă, mai puţin fiabile) şi cu preţuri foarte mari. Procesul de punere în practică a început în mai 2011, iar în noiembrie 2012 a fost pusă în funcţiune prima linie automată. Odată cu realizarea celei a de-a doua linii automate, procesul a fost îmbunătăţit.

Valoarea investiţiei a ajuns la 70.000 de euro, pentru o linie automată, cu echipare pentru patru tipuri de cârlige de jgheab. Spre comparaţie, o linie automată clasică de producţie, importată din Finlanda ar fi costat de peste cinci ori mai mult (384.500 euro), în acelaşi context de echipare, conform reprezentanţilor companiei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.