Grecia, simbolul problemelor viitoare ale Europei

Postat la 29 martie 2010 30 afişări

Grecia este simbolul problemelor pe care mare parte din Europa le va avea in curand: in cateva zeci de ani, daca nu se modifica actualele conditii de pensionare, platile pentru cei care se retrag din activitate vor fi o povara aproape de nesuportat pentru cei tot mai putini angajati ramasi sa le plateasca pensiile si serviciile medicale.

Vasia Veremi o fi avand doar 28 de ani, dar fiind coafeza in Atena, e foarte constienta ca, potrivit unei legi inca in vigoare si care catalogheaza meseria ei in clasa celor potential daunatoare sanatatii, are dreptul sa se pensioneze la 50 de ani.

"Eu folosesc sute de substante chimice in fiecare zi, coloranti, amoniac si altele", spune ea. "Credeti ca nu e riscant? Oamenilor ar trebui sa li se dea dreptul sa se pensioneze la o varsta decenta. Nu suntem facuti sa traim 150 de ani." Poate ca nu, dar e dificil sa explici strainilor de ce guvernul grec a identificat cel putin 580 de categorii de munci potential daunatoare, care le dau dreptul celor ce le practica sa se pensioneze la 50 de ani in cazul femeilor si la 55 de ani in cazul barbatilor.

Sistemul pestrit al pensionarilor anticipate din Grecia a contribuit la scaparea de sub control a cheltuielilor de la buget, ceea ce a dus la criza datoriei publice cu care se confrunta tara in prezent. Numarul pensionarilor va creste accelerat in anii urmatori, iar investitorii vad ca statul nu are suficiente rezerve pentru a acoperi astfel de costuri, ceea ce face si mai greu pentru Grecia sa se imprumute la dobanzi rezonabile. Ca o consecinta a deceniilor de targuieli intre sindicatele puternice si guvernele slabe, Grecia a promis pensionari anticipate pentru circa 700.000 de oameni, adica 14% din forta de munca a tarii, ceea ce duce la o varsta medie de pensionare de 61 de ani, una dintre cele mai mici din Europa.

Legea include si unele munci periculoase, ca mineritul si dezamorsarea de incarcaturi explozive. Ii protejeaza si pe prezentatorii de radio si televiziune, care se presupune ca risca imbolnaviri cu bacterii din microfoanele folosite, si pe instrumentistii suflatori, care pot avea reflux gastric cand canta la instrumentele respective. Grecia s-ar putea sa ofere doar un indiciu timpuriu pentru problemele care stau sa vina. Tari mai mari, ca Germania, Franta, Spania si Italia, s-au bazat zeci de ani pe un stat foarte larg la punga, finantat de un sistem rigid de impozite menite sa mentina pacea politica. Acum, guvernele sunt presate sa-si reevalueze angajamentele generoase cu privire la pensii, confruntate fiind cu cresterea numarului de pensionari, dupa ce criza economica a scos dintr-odata la suprafata cel putin o parte din aceste costuri ascunse.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/grecia-simbolul-problemelor-viitoare-ale-europei-5779844
5779844
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.