Exclusiv NY Times: Moldova la partaj intre Romania si Rusia

Postat la 05 mai 2009 30 afişări

Daca locuitorii Chisinaului uita uneori ca traiesc la granita dintre doua lumi, de Craciun isi aduc cu siguranta aminte.

De doi ani, de cand e in functie, primarul orasului, Dorin Chirtoaca, un tanar de 30 de ani, educat in Romania, ridica in piata un brad de Craciun la 25 decembrie, cand sarbatoarea este celebrata in Romania si in Europa Occidentala. Si de fiecare data presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, 67 de ani, educat in Uniunea Sovietica, a ordonat inlaturarea bradului, pentru ca Moldova sarbatoreste in mod oficial Craciunul la 7 ianuarie, in ton cu calendarul ortodox rusesc. Disputa a capatat chiar accente comice, cu relatari despre brazi retinuti in padure de politie sau “rapiti in timpul noptii de persoane necunoscute”.

Dupa cum intreaga lume a aflat la inceputul lunii trecute, disensiunile din interiorul acestei societati sunt periculoase si profunde. Intr-un fel, Moldova se confrunta cu aceeasi problema ca si Georgia si Ucraina, incercand sa se alature Occidentului dupa decenii de influenta ruseasca. Dar cazul Moldovei este mai complicat din cauza complexei sale istorii geopolitice: de-a lungul ultimelor doua secole, teritoriul cunoscut odinioara sub numele de Basarabia a fost sub sceptrul tarilor Rusiei timp de 106 ani, apoi al regilor Romaniei timp de 22 de ani, iar in cele din urma a facut parte vreme de 51 de ani din Uniunea Sovietica.

 

La aproape doua decenii de la declararea independentei, cetatenii acestei tari nu au inca un raspuns unitar la intrebarea cine sunt ei. Diviziunile au dat in clocot luna trecuta, cand o imensa demonstratie anticomunista a devenit violenta. Participantii, tineri si adolescenti, spuneau ca sunt disperati sa scape de epoca sovietica si sa intre in Europa. Multi dintre conationalii lor mai in varsta simt insa o afinitate mai mare fata de Rusia si considera protestele drept un complot pus la cale de vecinul vestic, Romania, pentru a anihila suveranitatea Moldovei. Dar Claus Neukirch, adjunctul sefului misiunii OSCE in Republica Moldova, nu considera ca demonstrantii ar fi dorit unificarea cu Romania.

 

“Era mai degraba o miscare care vrea cu orice pret recunoasterea faptului ca ambele tari au aceleasi radacini si aceeasi limba si ca Moldova este parte a Europei, nu a Rusiei”, spune el. “Basarabia a fost in toata istoria ei pe aceasta linie de granita.” Ce cred moldovenii despre Romania si despre Rusia depinde foarte mult de pe cine intrebi, chiar si intre cei 76% dintre locuitori care la recensamantul din 2004 s-au declarat etnic moldoveni. Viaceslav Turcan, un impunator sofer de taxi de 39 de ani, se emotioneaza cand se gandeste la perioada petrecuta in armata URSS, unde spune ca a invatat “cultura, decenta si respectul - cum sa am grija de mine”. Pentru el, epoca sovietica a fost una a prosperitatii, cand Romania era doar vecinul sarac care se baza pe Moldova pentru livrarile de cartofi.

 

Acum, Moldova este cea mai saraca tara din Europa, remiterile lucratorilor din strainatate constituind 36,5% din PIB, potrivit Bancii Mondiale. Turcan s-a alaturat si el armatei de muncitori straini, conducand un taxi in Rusia. El are incredere ca Rusia este un aliat solid in perioada de criza; Europa pare nesigura si nepregatita. Daca il intrebi de Romania, privirea i se intuneca. 

 

“Sunt tigani”, spune el. “Ei au ocupat Moldova mai inainte si tot ei vor s-o ocupe si acum.” Jurnalistul Vasile Botnaru are o perspectiva diferita. Avea 13 ani cand a dat peste cartile romanesti din biblioteca tatalui sau si si-a dat seama, spre surprinderea lui, ca limba era atat de asemanatoare cu cea moldoveneasca incat putea citi fara dictionar. Tot ce invatase in scolile sovietice - ca moldovenii erau diferiti etnic si lingvistic de romani - era gresit, spune el.

 

“Ca au vrut-o sau nu, istoria pe care ei au incercat sa o ascunda a iesit la iveala, ca uleiul deasupra apei”, spune Botnaru, 52 de ani, acum reporter la Radio Europa Libera. “Am inteles ca am avut o istorie comuna.”

 

Pe cand Uniunea Sovietica isi traia ultimii ani, o miscare de reconciliere a celor doua state surori a inceput sa se contureze. Parlamentul moldovenesc a decis trecerea la alfabetul latin, iar romana a devenit limba de stat, inlocuind rusa. Ceasurile s-au schimbat de la ora Moscovei la ora Bucurestiului, iar guvernul a decis introducerea unui nou steag, aproape identic cu cel al Romaniei.

 

Unificarea cu Romania a devenit un tel al elitei politice. Unul dintre exponentii ei, Iurie Rosca, vorbea din fata unor harti cu “Romania Mare”, teritoriu care includea cea mai mare parte a Moldovei. Dar ipoteza a ramas de neimaginat pentru moldovenii vorbitori de limba rusa, elitele din era sovietica reprezentand cam un sfert din populatie. In 2001, dupa un deceniu de capitalism haotic care a lasat tara in faliment, s-a produs o intoarcere la vechea ordine. Electoratul a ales guvernul comunist al lui Voronin, care a promis sa readuca beneficiile din era sovietica si sa integreze Moldova in Uniunea Rusia-Belarus.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/exclusiv-ny-times-moldova-la-partaj-intre-romania-si-rusia-4296959
4296959
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.