Dupa Grecia, se pregateste Anglia

Postat la 22 martie 2010 28 afişări

In timp ce datoria Greciei agita apele in zona euro, Marea Britanie s-a dat peste cap sa ramana in afara problemelor. Pana acum. Dar investitorii se intreaba daca nu cumva Marea Britanie s-ar putea confrunta in curand cu propria sa criza, daca guvernul nu va reusi sa reduca deficitul bugetar enorm - dublu fata de media Uniunii Europene.

Lira sterlina a atins recent minimul fata de dolar din ultimele zece luni. Scaderea lirei a urmat unui declin abrupt de la 1 martie, dupa ce sondajele au aratat ca opozitia conservatoare si-a pierdut avansul considerabil in cursa electorala. Fara o majoritate politica puternica, care sa atace problemele fiscale spinoase ale tarii, investitorii ar putea sa ceara dobanzi tot mai mari pentru imprumuturile acordate guvernului, creand conditiile pentru o evolutie in forma de W a crizei - adica o recesiune care se intoarce dupa un scurt reviriment - daca nu chiar mai rau.

Investitorii s-au ingrijorat ca parlamentul va fi prea fragmentat dupa alegerile din mai ca sa mai aduca pe linia de plutire finantele tulburi ale Marii Britanii, iar aceasta a influentat negativ randamentul obligatiunilor guvernamentale etalon, cu scadenta la zece ani ("gilts").

"Daca chiar vreti sa vedeti o problema fiscala, uitati-va la Marea Britanie", spune Mark Schofield, strateg pentru instrumentele de investitii cu venit fix la Citigroup. "n Europa, deficitul mediu e de 6% din PIB, iar in Marea Britanie e de 12%. Si acesta e doar inceputul."

De la intensa interventie fiscala a guvernului laburist din 2008 si 2009, randamentele datoriei publice guvernamentale britanice au ajuns sa fie printre cele mai mari din Europa. La o scara mai larga, care include si datoriile populatiei si ale companiilor, nivelul total al datoriei din Marea Britanie este al doilea din lume dupa cel al Japoniei, de 380% din produsul intern brut, potrivit unui raport recent al companiei de consultanta McKinsey.

In ultimele saptamani, atentia s-a concentrat pe potentialele probleme cu rambursarea datoriei din Grecia, Portugalia si Spania, tari unde costurile imprumuturilor au crescut ametitor, odata cu deficitele, pe masura ce investitorii au cerut dobanzi tot mai mari care sa compenseze riscul de a imprumuta aceste state.

Dar recenta prabusire a valorii lirei si recenta crestere a randamentului pentru obligatiunile britanice cu scadenta la zece ani, pana la peste 4%, sugereaza ca investitorii se pregatesc sa reevalueze situatia fiscala a tarii. Randamentul este venitul anual al investitorului din obligatiuni, ca procent din costul total al acestora, si creste invers proportional cu valoarea obligatiunii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/dupa-grecia-se-pregateste-anglia-5759681
5759681
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.