Cine este Jeffrey P. Bezos, personajul central al ştirii momentului

Postat la 06 august 2013 389 afişări

Fondatorul Amazon.com este personajul central al ştirii momentului: cumpărarea publicaţiei americane Washington Post, pentru 250 milioane de dolari.

Cine este Jeffrey P. Bezos, personajul central al ştirii momentului

Multinaţionala cu sediul în Seattle, SUA, a fost fondată de Jeffrey P. Bezos şi a început ca un magazin online exclusiv pentru cărţi. Compania şi-a diversificat rapid oferta şi vinde în prezent de la mâncare sau jucării până la servicii de cloud computing. CEO-ul Amazon Jeff Bezos s-a născut într-o familie de fermieri din New Mexico şi a arătat de mic o înclinaţie spre mecanică, manifestată prin încercarea de a-şi demonta pătuţul când era copil, iar mai târziu, prin inventarea unui sistem electric care să-i ţină rudele mai mici departe de propria cameră. După ce mama lui s-a recăsătorit cu Miguel Bezos, întreaga familie s-a mutat în Texas, unde tatăl vitreg lucra ca inginer pentru Exxon.

Familia s-a mutat apoi în Miami, Florida, unde Bezos a absolvit liceul ca şef de promoţie. S-a  înscris la Universitatea Princeton unde a fost licenţat summa cum laudae în inginerie electrică şi informatică. După absolvirea facultăţii (1986), Bezos a lucrat pe Wall Street în domeniul informaticii, iar apoi a participat la construirea unei reţele pentru compania de schimburi comerciale internaţionale Fitel. Următorul loc de muncă al lui Bezos a fost organizaţia bancară Bankers Trust, iar mai târziu, în cadrul firmei de management de investiţii de pe Wall Street D. E. Shaw & Co. Bezos a fondat Amazon.com în 1994 după o idee care i-a venit în timp ce traversa ţara cu maşina de la New York la Seattle.

A pus bazele companiei în propriul garaj din Bellevue, Washington, după ce a renunţat la postul de vicepreşedinte al firmei D.E. Shaw, unde identificase potenţialul companiilor din online. A hotărât că cea mai bună afacere pe internet ar fi vânzarea de cărţi, iar speculaţia lui s-a adeverit după primele două luni de funcţionare a magazinului online, când Amazon vindea în toate cele 50 de state ale SUA şi în alte 45 de ţări. În doar două luni, vânzările Amazon au ajuns la 20.000 USD pe săptămână. În prezent, Amazon.com este cel mai mare retailer online din lume, cu vânzări de 61 mld. USD în 2012, în creştere cu 13 mld. USD faţă de anul anterior potrivit Forbes. O creştere cu 40% a preţului acţiunilor companiei în 2012 i-a adus lui Bezos o avere netă cu 6,8 mld. USD mai mare decât anul anterior, când era estimată la 22,1 mld. USD, potrivit Bloomberg.

Compania a lansat şi o monedă virtuală proprie cu care utilizatorii vor putea cumpăra conţinut pentru Kindle Fire. Bezos continuă să inoveze şi prin alte afaceri. În 2000, a fondat un startup în domeniul construcţiei navelor spaţiale - Blue Origin - ca rezultat al fascinaţiei lui pentru călătoriile în spaţiu. El este interesat şi de construirea hotelurilor, parcurilor de amuzament şi coloniilor spaţiale pentru două-trei milioane de persoane care ar orbita în jurul Pământului. Bezos este una dintre cele mai bogate persoane din lume şi a fost declarat al doilea cel mai bun CEO din lume de Harvard Business Review, după Steve Jobs, fondatorul Apple.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
amazon,
crestere,
online,
coperta,
dezvoltare
/special/cine-este-jeffrey-p-bezos-personajul-central-al-stirii-momentului-11215751
11215751
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.