Sursa unei noi crize

Postat la 15 decembrie 2009 12 afişări

In timp ce indicele S&P 500 incerca sa depaseasca pragul de 1.111 puncte, saptamana trecuta, bursele de pe pietele emergente inregistrau caderi semnificative. De-a lungul ultimelor saptamani, cateva evenimente au socat lumea financiara: Dubai World se lupta pentru a-si restructura creditul, pretul obligaţiunilor guvernamentale grecesti se inscrie pe o panta descendenta ca urmare a deteriorarii ratingului Fitch iar Standard & Poor's include Spania pe lista tarilor cu perspective negative. Indicele MSCI pentru Grecia a scazut cu aproape 12% in luna decembrie, indicele bursier din Dubai a scazut cu 6,4 %, in timp ce indicele MSCI pentru Spania a scazut cu 2,4 %.

Cotatia unui Credit Default Swap (CDS) pentru DP World implica saptamana trecuta un nivel de 33% al probabilitatii ca societatea sa nu-si onoreze datoriile. Este cunoscut faptul ca, Emiratele Arabe Unite au active lichide totale in valoare de 800 miliarde de dolari. Ele ar putea acoperi datoria Dubai World in valoare totala de 60 de miliarde de dolari. Duminica, Abu Dhabi a anuntat ca participa cu 10 miliarde de dolari in sprijinul DP World, dar interventia statului nu clarifica complet problema insolventei.

Obligatiunile guvernamentale grecesti pe 10 ani s-au deteriorat in pret timp de cinci zile consecutive, inregistrand o crestere a randamentului cu 0,22 puncte procentuale pana la 5,67%. Ecartul dintre randamentul oferit de obligatiunile pe 10 ani grecesti si cele germane, a urcat pana la 2,54 puncte procentuale. Investitorii s-au speriat, mai ales dupa ce agentia de rating Fitch, a redus ratingul Greciei de la A- la BBB+.

Cel mai mare pericol, in opinia mea, este reprezentat de costul marginal de finantare al guvernului grec. Permiteti-mi sa va reamintesc ca BCE a adoptat o norma care prevede ca nu poate accepta ca garanţie in cazul tranzacţiilor repo si la facilitatea de creditare, obligatiuni guvernamentale cotate mai jos de A-. In plus, investitorii au pus presiune la vanzare pe acţiunile celor doua banci majore din Grecia, cauzand o pierdere de 7,4% la Banca Nationala a Greciei si de 9,5% la EFG Eurobank.

Miercuri, agentia Standard & Poor's a redus la negativ perspectivele Spaniei, afirmand ca aceasta se va confrunta pe termen scurt cu o deteriorare a economiei si cu un deficit fiscal ridicat. Cotatiile CDS pentru obligatiunile guvernamentale spaniole au inregistrat o crestere cu 0,07 puncte procentuale pana la 0,97 puncte procentuale. Aceasta perspectiva negativa e o consecinta directa a momentului ianuarie 2009 cand S&P a redus ratingul Spaniei de la AAA la AA+.

Intr-un interviu acordat revistei Bloomberg, Willem Buiter - profesor la London School of Economics, a sugerat ca un plan UE de salvare al Greciei ar putea fi ultima varianta posibila. Dar oficialii germani au avertizat impotriva acestei variante, afirmand ca alte state membre ale UE - Irlanda, Italia, Spania sau Portugalia, s-ar astepta la aceeasi sustinere din partea UE. Este adevarat ca Grecia nu a reusit sa-si controleze deficitul bugetar, care cel mai probabil va atinge anul acesta 12,7% din PIB. Intre timp, Comisia Europeana estimeaza ca datoria totala a Greciei va depasi 112% din PIB. Intr-o situaţie similara, se gaseste Spania, cu un nivel al deficitului bugetar pentru anul 2009, la 11,2% din PIB.

Ce urmeaza pentru Europa? Agentia Fitch avertizeaza asupra posibilitatii de scadere a ratingului pentru Letonia si Lituania, deoarece aceste tari baltice se confrunta cu deficite mari si cu un nivel in continua crestere a datoriei externe. Ratingurile BB+ al Letoniei si BBB al Lituaniei, sunt mai expuse riscului deteriorarii decat ratingul BBB+ al Estoniei, a afirmat agentia Fitch.

In concluzie, doar vesti bune la orizont.

http://toniiordache.ro

Urmărește Business Magazin

/opinii/sursa-unei-noi-crize-5180548
5180548
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.