Pseudo-ecologie speculativa

Autor: Mircea Sarbu Postat la 09 mai 2011 18 afişări

Pornit ca un retailer online de carti imprimate, Amazon si-a extins oferta si spre alte zone de continut si modalitati de distributie, iar cu Kindle a conturat un ecosistem coerent. Insa platforma de cloud computing parea sa nu se potriveasca in peisaj. Doar parea.

Se vorbeste adesea in paginile dedicate tehnologiilor IT (inclusiv in aceasta) despre "ecosisteme". Este vorba, desigur, despre o analogie si admit ca este atat de sugestiva incat nu prea are nevoie de explicatii. Cu toate acestea, mi-am pus intrebarea pana unde se poate duce aceasta analogie, asa ca am cautat cateva caracteristici ale ecosistemelor biologice. Fara sa fie o definitie completa, am retinut ca ecosistemele sunt unitati functionale compuse din organismele vii dintr-un anumit areal, impreuna cu factorii chimici si fizici ai mediului, legate impreuna prin ciclul nutritiei si fluxul energiei. Toate acestea interactioneaza si formeaza structuri trofice clar definite, astfel incat in absenta perturbarilor ciclurile sunt "inchise", in sensul ca ecosistemul dispune de tot ce-i trebuie pentru a se mentine stabil. Cer indurare biologilor pentru aceste randuri.

In IT, ecosistemul este format din aparatura, software, servicii, utilizatori si eventual marfuri materiale, iar comertul defineste "lantul trofic". Exemplul clasic este cel creat de Apple, in care aparatele (iOrice), softurile (iTunes, iOS, aplicatii) si serviciile (furnizare de continut si aplicatii) pot sa inchida niste "lanturi trofice" care sa-l includa pe utilizator. Diferenta este ca in aceste ecosisteme miza este profitul si nu supravietuirea, iar utilizatorul nu este cu totul "captiv", pentru ca poate evolua in mai multe ecosisteme. De aici, competitia intre ecosisteme. Concurentul major al lui Apple este Google, al carui ecosistem este diferit ca structura (mult mai putine aparate, mult mai diverse servicii), dar coincide ca miza. O alta diferenta este ca aceste ecosisteme IT nu dispun de toate cele necesare pentru a se perpetua. De exemplu, Apple trebuie sa cumpere sub copyright continutul pe care-l vinde, iar pentru Google publicitatea este ca lumina soarelui intr-un ecosistem natural, cu diferenta ca in cel natural soarele nu trebuie sa plateasca fotosinteza.

Daca mergem mai departe cu aceasta analogie, putem identifica multe ecosisteme IT, insa este cert ca al treilea caz clasic este Amazon. Pornit ca un retailer de carti in print printr-un serviciu de vanzari online, Amazon s-a extins in trei directii care pareau sa nu se inchida. Vanzarile de muzica si filme (online sau pe CD/DVD) sunt o extensie fireasca a comertului cu carte, in vreme ce e-book reader-ul Kindle a fost o miscare logica pentru a trece catre comertul cu continut digital (in acest caz cartile). Insa platforma de cloud computing AWS (Amazon Web Services) formata din Elastic Compute Cloud (EC2) si Simple Storage Service (S3) nu parea sa se incadreze in acest ecosistem. Poate ca Amazon foloseste aceasta platforma pentru operatiunile proprii, la fel cum face Google cu AppEngine, dar mai degraba pare o noua directie de business. Dar lucrurile s-ar putea sa nu stea chiar asa in lumina catorva evolutii recente.

In primul rand, Amazon a lansat de curand un serviciu de stocare in cloud numit Cloud Drive, care utilizeaza S3 si ofera 5 GB oricui (se pare ca nu si utilizatorilor din Romania) sau 20 GB celor care au cumparat MP3-uri de la Amazon (plus abonamente platite pentru mai mult spatiu). Programul client este Cloud Player, care merge pe Windows, Mac si Android (o extensie la aplicatia Amazon MP3). Deocamdata se pot stoca documente, imagini si muzica, dar urmeaza in curand si video. Industria muzicala se arata indignata si probabil va urma un proces. Dar interesant este ca Amazon angajeaza programatori cu experienta Android, desi Kindle nu ruleaza pe acest sistem. Pentru aplicatiile care simuleaza Kindle pe tablete Android nu e nevoie de o armata de programatori, deci altul pare sa fie obiectivul si este putin probabil ca Amazon sa intareasca ecosistemul bazat pe Android in detrimentul celui propriu. Amazon are o imensa infrastructura de streaming de care Kindle n-are nevoie, cum n-are nevoie nici de Android. Singura explicatie logica este ca Amazon lucreaza la o tableta. Dar versiunea Android Honeycomb este "inchisa" si Google n-o va licentia lui Amazon, pentru ca ar insemna sa-si traga un glont in picior. Inseamna ca Amazon va pleca de la Gingerbread si va deschide o noua linie de dezvoltare ("fork").

Toate acestea au fost simple speculatii pana cand cateva surse taiwaneze au dezvaluit ca firma Quanta a primit de la Amazon o comanda masiva pentru niste aparate care seamana a tablete. Iar daca cei de la DigiTimes au dreptate, va avea un touchscreen eInk color (o premiera tehnologica) si va fi in vanzare inainte de Craciun. Daca si pretul va fi bun, Apple are motive de ingrijorare.

Urmărește Business Magazin

/opinii/pseudo-ecologie-speculativa-8240110
8240110
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.