Perspective, la cald

Postat la 26 septembrie 2006 1 afişăre

Prin traditie, birocratia este principala piedica in calea unor afaceri, fapt ce plaseaza Romania pe ultimele locuri in Europa de Est in multe clasamente. Exista insa si exceptii de la regula, adica acele cazuri in care piata romaneasca este prima din regiune, in pofida obstacolelor birocratice.

Prin traditie, birocratia este principala piedica in calea unor afaceri, fapt ce plaseaza Romania pe ultimele locuri in Europa de Est in multe clasamente. Exista insa si exceptii de la regula, adica acele cazuri in care piata romaneasca este prima din regiune, in pofida obstacolelor birocratice.

 

Romania este cea mai mare piata din Europa de Est pentru centrale termice individuale cu gaz, considera reprezentantii grupului britanic Baxi, numarul trei in Europa in industria de profil. Producatorul apreciaza ca, numai in acest an, in Romania vor fi vandute aproximativ 140.000 de unitati de centrale termice pentru locuinte. Prin comparatie, in Ungaria, se vand anual circa 100-110.000 de bucati, potrivit unei estimari a lui Fulvio Menegotto, managing director al Baxi International, firma care coordoneaza activitatile de export ale grupului. E adevarat insa ca populatia Ungariei este de doua ori mai mica decat cea a Romaniei.

 

Pe de alta parte, nici in Polonia, o tara mai mare decat Romania, vanzarile de centrale termice nu le depasesc pe cele de pe piata autohtona. "Probabil ca sistemul centralizat de incalzire este mai eficient", spune Menegotto, estimand la 120.000 numarul total al centralelor termice individuale cumparate de polonezi in decurs de un an.

 

In fapt, centralele individuale sunt alternativa la sistemele centralizate de incalzire. O alternativa ce loveste direct in sistemele districtuale, care inregistreaza pierderi semnificative.

 

In consecinta, fie autoritatile locale incep sa investeasca masiv in eficientizarea sistemelor de incalzire, fie consumatorii isi vor achizitiona sisteme individuale, spune Paolo Pesavento, director de marketing al Baxi International.

 

Ceea ce s-a si intamplat, de altfel, in ultimii ani. Valul debransarilor de la retelele municipale a atins un varf in urma cu trei ani, utilizatorii alegand sa-si instaleze centrale individuale. Piata centralelor termice a atins un nivel maxim al vanzarilor in anul 2003, cand au fost inregistrate aproximativ 260.000 de unitati comercializate. Ulterior, prin introducerea unor noi norme "administrative" - se poate citi si birocratice - cum ar fi obtinerea unor autorizatii suplimentare -, autoritatile au limitat debransarile. Urmarea fireasca: vanzarile importatorilor de centrale individuale s-au inscris, la randul lor, pe un trend descendent.

 

In 2004, s-au vandut doar 180.000 de unitati, pentru ca anul trecut sa se ajunga la un total de 140.000 de centrale, potrivit reprezentantilor industriei.

 

Pe acest fond, competitia producatorilor de sisteme de incalzire s-a intensificat. Asa se face ca, de la un pret mediu de aproximativ 2.200 RON pentru o centrala termica in 2004, s-a ajuns la o medie de circa 1.700 RON doar doi ani mai tarziu, conform datelor grupului Baxi. Estimarea a fost realizata pe segmentul centralelor termice cu gaz, care reprezinta 90% din totalul centralelor comercializate acum pe piata romaneasca.

 

"Romania este o piata foarte competitiva din punctul de vedere al preturilor la centrale", spune Menegotto, apreciind ca preturile de pe piata autohtona sunt printre cele mai mici din lume. De aceea, si obiectivele companiilor s-au schimbat. "Nu urmarim sa realizam volume mari, tintim cota de piata", spun reprezentantii Baxi. Grupul vizeaza majorarea cotei de piata in Romania cu 1-2% in acest an, de la nivelul anterior de 11%, pentru a ajunge in urmatorii trei ani la 20%. Marele hop va fi 1 ianuarie 2007, cand subventiile pentru incalzirea centralizata ar trebui eliminate in totalitate.

 

Abia atunci va fi o competitie corecta intre cele doua sisteme de incalzire, considera cei de la Baxi. In opinia acestora, in prezent exista in Romania un mediu restrictiv pentru sistemele individuale de incalzire, mai eficiente, in conditiile in care debransarile se fac numai dupa un algoritm birocratic bine pus la punct. De altfel, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT) a acuzat in mai multe randuri autoritatile locale ca incearca sa limiteze numarul debransarilor prin solicitarea unui numar mare de acte si aprobari costisitoare; aceleasi autoritati care sunt si actionarii principali ai companiilor care intretin sistemele districtuale de incalzire.

 

Odata cu eliminarea subventiilor, ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, oficialii Baxi estimeaza ca piata romaneasca de profil ar putea ajunge in urmatorii cinci ani la 250.000 de unitati. Acum toti competitorii colaboreaza pentru a creste piata macar pana la acest nivel, atins in urma cu trei ani. Dar, in acelasi timp, fiecare producator isi pregateste strategia pentru cucerirea de cota de piata. Toti cei care activeaza in domeniu isi pregatesc acum cartile, fie ca este vorba de dezvoltarea retelei de distributie, lansarea unor noi produse sau gasirea celei mai potrivite politici de preturi.

 

Iar din aceasta perspectiva, nici macar majorarea pretului la gaze nu este vazuta ca si un obstacol major in calea cresterii cifrelor de vanzari, mai ales in conditiile in care se vor scumpi toate utilitatile, si odata cu ele, si energia furnizata de sistemele centralizate.

 

La aceasta ora, potrivit datelorfurnizate de APICT, importurile reprezinta circa 96% din vanzarile de centrale termice murale de apartament, estimate la un total de aproximativ 70 mil. euro.

 

Evident, piata romaneasca nu s-a maturizat si nu a ajuns inca la nivelul celor din vestul Europei, dar este cu siguranta "printre cele mai complicate", dupa cum spun oficialii Baxi. Dar chiar si asa, are potentialul de a deveni, detasat, cea mai mare din Europa de Est.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Perspective,
la cald
/opinii/perspective-la-cald-1006994
1006994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.