Opinie: 5 condiţii pentru consolidarea antreprenoriatului

Postat la 22 august 2018 194 afişări

Opinie: 5 condiţii pentru consolidarea antreprenoriatului

Alina Făniţă, CEO, PKF Finconta


Companiile mari sunt asociate cu birocraţia. Structura organizatorică stufoasă, excesul de proceduri, email-uri şi aprobări sufocă inovaţia. Ca să răspundă competiţiei globale, mediul de afaceri se schimbă. Inovaţia şi antreprenoriatul se propagă în lumea întreagă. Companiile care apar sunt mici şi propun soluţii tot mai îndrăzneţe. Antreprenorii, de multe ori proveniţi din corporaţii, ştiu sincopele de agilitate ale companiilor mari şi le speculează inerţia. ”Business as usual” nu mai funcţionează. Internetul le dă curaj celor întreprinzători. Calea spre antreprenoriat este pavată de biţi de iniţiativă.

Inovaţia şi antreprenoriatul vor câştiga teren la nivel global datorită unor condiţii esenţiale. În primul rând, gândirea antreprenorială – ceea ce au antreprenorii bun şi beneficiază tot mediul de business, este că pot să vadă, să înţeleagă şi să valorifice oportunităţile din piaţă. Abilitatea lor de a gândi diferit, de a vedea ce alţii nu văd, de a observa ce nu există şi identifica oportunităţile potrivite sunt doar câteva calităţi care diferenţiază antreprenorii de salariaţi. În al doilea rând, încrederea – criza economică declanşată în anul 2008 a erodat încrederea în sistemul financiar şi în capacitatea autorităţilor de a preveni situaţii economice care afectează semnificativ companiile. Neîncrederea provenită din slaba reglementare, respectiv operare, a instrumentelor financiare i-a responsabilizat pe oameni, a reinventat comunităţi, ţări şi societăţi. Ca atare, dintr-un sentiment de insecuritate individuală, s-au creat emoţii colective care susţin încrederea în antreprenoriat.

În al treilea rând, este vorba despre colaborarea între companii – la nivel global se configurează colaborări între antreprenori. Obişnuitele proiecte de colaborare pe inovaţie între state, prin institute de cercetare şi universităţi, acum devin obişnuite între companiile antreprenoriale. Concomitent, proiecte de mare succes tip Start-up Nation sunt tot mai des întâlnite în ţările UE şi din Asia. În peisajul antreprenorial, privilegiaţi sunt cei care pornesc un start-up în tehnologie. Incubatoarele de afaceri sunt tot mai des considerate opţiuni viabile pentru ţările care vor să-şi crească competitivitatea.  

O altă condiţie esenţială este comerţul global – chiar dacă în acest moment există tensiuni comerciale între marile puteri politico-economice, acestea sunt pasagere. În fond, condiţiile comerţului global s-au îmbunătăţit. Economiile sunt interdependente şi, per ansamblu, barierele comerciale se ridică. Accesul facil la internet a devenit de facto un drept al omului la informare. Aceste condiţii conduc la reforme politice, la proliferarea transparenţei comerciale şi culturale, la progres social şi crează un context favorabil pentru business.

În cel de-al cincilea rând, responsabilitatea faţă de societate şi mediu – obiectivele de afaceri ale companiilor sunt inseparabile de societatea şi mediul în care acestea funcţionează, iar a nu lua în considerare impactul asupra acestor două componente ar face nesustenabile activităţile companiilor. Performanţa prin urmărirea “obiectivelor prezentului” şi responsabilitatea obţinerii rezultatelor “fără a compromite abilitatea generaţiilor viitoare de a-şi atinge propriile obiective” vor conta în preferinţele de cumpărare a produselor şi serviciilor companiilor care susţin acest deziderat.

Nevoia de inovaţie şi spiritul antreprenorial care o acompaniază vor fi orientate spre un scop altfel: dorinţa unui nivel de trai mai bun, operaţionalizarea ”instinctului binelui” în slujba comunităţii, protejarea mediului şi profit sustenabil. Trebuie să construim o lume mai bună.

De peste 23 de ani, PKF Finconta este una dintre principalele 10 firme de servicii profesionale din România. Ca membri ai PKF International Ltd. suntem parte dintr-o reţea internaţională de firme independente din punct de vedere legal, care oferă consultanţă şi audit oriunde în lume.Grupul PKF Finconta este format din patru societăţi cu capital românesc: PKF Finconta, PKF Finconta Consultanţă, PKF Finconta HR şi Finconta Consulting SPRL, membre ale organismelor profesionale naţionale CECCAR, CAFR, CCFR şi UNPIR. Prin intermediul acestora oferim servicii de audit financiar, analiză financiară corporativă, consultanţă fiscală, întocmirea dosarului preţurilor de transfer, servicii de contabilitate, salarizare, resurse umane, insolvenţă, auditarea fondurilor nerambursabile şi due diligence de achiziţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.