Noi si Ei

Postat la 21 februarie 2006 1 afişăre

Din patru in patru ani, de alegeri, aflam ce-i framanta pe politicieni si cum mor de grija clasei de mijloc, cum sa o ridice, cum sa o impoziteze mai putin, cum sa o ajute sa se dezvolte. Si cum cer reformarea clasei politice - desi acest lucru il cer mai ales cei aflati in opozitie.

Din patru in patru ani, de alegeri, aflam ce-i framanta pe politicieni si cum mor de grija clasei de mijloc, cum sa o ridice, cum sa o impoziteze mai putin, cum sa o ajute sa se dezvolte. Si cum cer reformarea clasei politice - desi acest lucru il cer mai ales cei aflati in opozitie.

 

 

Subiecte majore, numai bune de discutie, fara dezvaluiri sau fara atacuri directe. Teme filozofice, care n-au ajutat la nici o schimbare. Dar politicienii vor plati pentru acest lucru intr-un mod cum nu se asteapta. Reforma clasei politice va veni de jos, de la cei peste  doua milioane de romani care lucreaza in strainatate.

Ei vor deveni clasa adevarata de mijloc, ei vor reforma clasa politica in urmatorul deceniu.

 

Degeaba asteptam ca "noi", cei care am ramas in tara, sa-i aducem pe altii la putere in locul celor de azi. Suntem prizonierii acestui sistem, radem cand il vedem pe Gigi Becali, ii admiram sau ii invidiem pe cei care au stiut sa se descurce.

 

"Ei" sunt cei mai mari investitori in Romania, prin cei peste 4 miliarde de  euro pe care ii trimit anual in tara. Peste cativa ani, ei vor deveni cea mai importanta "clasa politica". Dupa 10 ani in care s-au spetit carand cu carca tone de ciment, au stat in arsita indoind fierul sau au facut curat in restaurante si hoteluri, ei, romanii care au ales sa munceasca afara ca sa-si asigure traiul, se vor intoarce acasa. Acest fenomen se va vedea treptat, insesizabil la inceput.

 

Ei nu se vor intoarce in masa, asa cum ii vedem acum, la coada la vami de sarbatori. Dupa ce au adunat 100.000-200.000 de euro fiecare, ei vor incerca sa-si faca un rost aici. Ei vor deveni antreprenorii pe care nu i-am avut in anii ‘90. Fie ca isi vor face o pizzerie, asa cum au vazut in Italia unde au lucrat, fie ca vor oferi servicii de cleaning, fie ca isi vor deschide un minihotel, ei vor schimba intai locul in care vor activa. Nu vor mai accepta ca primarul sau "alesul" lor sa nu faca nimic, sa nu le traga gaze ca sa le mearga  business-ul mai bine sau sa nu aiba drum asfaltat.

 

Credeti ca unul care a muncit din greu afara va accepta sa-i mai imbogateasca pe functionari? Credeti ca cineva care a curatat WC-uri la Madrid ani de zile ca sa puna deoparte 50.000 de euro va mai da 100 de euro spaga pentru o autorizatie? Eu cred ca nu.

 

Pe ei strainatatea ii schimba mai repede ca mentalitate fata de noi, cei care am ramas in tara. Noi luam "atentia", "relatia" sau telefonul pe care il dam pur si simplu ca pe niste fapte de viata, considerand ca nu merita timpul si efortul ca sa te lupti sau sa astepti pana se rezolva lucrurile in mod oficial, stand la rand. Dar ei vor incepe sa puna presiune pe autoritatile locale. Iar puterea votului lor la alegeri va conta. Cine nu a facut nimic pentru comunitatea locala va fi aruncat din scaun la alegeri.

 

Sa vina altul. Promisiunile nu vor mai tine loc de asfalt.  Poate chiar dintre cei care au lucrat afara se va ridica cineva ca sa conduca un oras.  Schimbarea la nivel inalt, adica reformarea clasei politice, pe care o dorim de ani buni, nu se va face de sus, ci de jos. Degeaba asteptam ca reforma sa vina de la Basescu, Iliescu, Geoana, Tariceanu, Boc etc.

 

Ei nu au muncit o zi in strainatate si nu stiu ce inseamna sa castigi un ban scrasnind din dinti si injurandu-i pe cei ce i-au adus in acea situatie. Ei nu pot intelege de ce trebuie asfaltata acea strada, nu maine, ci "ieri", ca sa vina mai repede un furnizor, sau de ce trebuie ca o autorizatie de functionare sa iasa mai repede, ca sa nu tina in loc afacerile. 

 

Noi nu avem curajul si nici forta de a schimba lucrurile. Nu e lupta noastra. Ei si familiile lor, care depind de acei bani castigati din greu, vor schimba tara in urmatorul deceniu. "M-am saturat sa muncesc pentru atii. Vreau acasa, in Romania!", imi spunea  vara trecuta o ruda de-a mea, care de 10 ani sta in Canada.

 

"Si ce sa faci aici?", a fost replica mea. Nu stiu ce, dar tot trebuie sa fac un business, o pensiune poate - a fost raspunsul pe care l-am primit. Noi trebuie sa ne temem de forta cu care se vor intoarce. Ei vor castiga lupta cu sistemul, pe care noi am fi dorit s-o castigam, dar pe care am pierdut-o.

 

Asa cum ne-au ridicat financiar in ultimii cinci ani, prin banii pe care i-au trimis in tara si care au sustinut o crestere economica din care ne-am alaptat toti, asa ne vor schimba si pe noi. Daca nu ne schimbam noi, vom tine in loc Romania, asa cum cei aflati de 15 ani la putere au tinut-o. Oare vom ajunge sa intelegem de ce nu trebuie sa ne mai folosim "telefonul"?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Noi si Ei
/opinii/noi-si-ei-979207
979207
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.