Leul subventioneaza sistemul energetic

Postat la 12 aprilie 2006 1 afişăre

Ieftinirea importurilor de combustibili nu se va reflecta in facturile la utilitati. Singurul castigator ramane Termoelectrica. Pretul redus al materiei prime, anulat de pierderile producatorilor de energie.

Ieftinirea importurilor de combustibili nu se va reflecta in facturile la utilitati. Singurul castigator ramane Termoelectrica. Pretul redus al materiei prime, anulat de pierderile producatorilor de energie.

Autoritatea pentru Reglementare a Energiei Electrice (ANRE) este, cel putin saptamana aceasta, cel mai monitorizat jucator din domeniu. Principalii producatori si distribuitori de electricitate stau cu ochii pe ANRE, asteptand decizia institutiei cu privire la noile tarife, valabile de la inceputul anului viitor. 

Inca de acum mai bine de o luna producatorii au depus cereri pentru "ajustarea" preturilor kilowattului. ANRE le analizeaza, urmand sa-si dea verdictul: accepta sau nu scumpirile solicitate. 

Argumentele societatilor de productie si distributie sunt, deja, clasice.  "Din cererile analizate pana acum, am constatat ca producatorii solicita majorari de tarife determinate de pretul combustibililor, de inflatie si de clauzele din contractele de privatizare", a spus Jean Constantinescu, presedintele ANRE. Nimic legat, insa, de evolutia leului in raport cu principalele valute. Iar in ultimele luni, moneda nationala a castigat puncte importante comparativ cu dolarul si euro. 

E drept, solicitarile au fost facute in luna octombrie, cand leul nu dadea semne atat de evidente de intarire.    

Conjunctura actuala vine sa ii ajute pe actorii din sectorul energetic romanesc. Importurile facute acum sunt mai ieftine, ceea ce ar trebui sa se simta asupra costurilor de productie si, de ce nu, asupra tarifelor la consumatorii finali. "O apreciere a leului va genera o descurajare a exporturilor de energie electrica in favoarea importurilor de energie, dar totodata va incuraja investitiile in sector, ca urmare a stimularii importurilor de echipamente", a declarat pentru BUSINESS Magazin Gheorghe Indre, director general la Ministerul Economiei si Comertului (MEC). 

Prin urmare, atat ieftinirea importurilor, cat si realizarea de investitii ar trebui sa aiba acelasi efect: reducerea costurilor de productie si a tarifelor. Aparent, lucrurile nu stau chiar asa. Nu numai ca nu vor exista scaderi ale tarifelor, dar acestea chiar vor creste.  Motivul oficial pare sa fie acela ca "influenta scaderii pretului combustibilului de import este relativ redusa, ca urmare a cantitatii mici importate si a faptului ca efectul pretului de achizitie a combustibilului se face simtit asupra preturilor la energie dupa un interval de aproximativ noua luni", a mai spus Indre.

Daca analizam chiar statisticile MEC, observam ca dependenta Romaniei de importurile de energie primara era de peste 33%, in 2001, estimandu-se ca in 2005 va creste la 40%. E drept, o mare parte din importuri este ocupata de gaz si de titei, insa carbunele (necesar pentru productia de energie termica si electrica) are si el un loc semnificativ. Influentele ieftinirii acestor materii prime ar trebui, prin urmare, sa se faca simtite asupra costurilor de productie. 

De ce nu se intampla asa? Dincolo de declaratiile oficiale, mai exista doua aspecte. Pe de o parte, ineficienta termocentralelor, iar pe de alta, angajamentele asumate de autoritatile romane in fata organismelor internationale. Unele unitati ale Termoelectrica au costuri de productie de peste 50 de dolari/MWh (fata de circa 35, prag care ar permite realizarea unui minim profit). Utilajele sunt mai vechi de 20 de ani. Asa se face ca orice reducere a pretului combustibilului nu face decat sa mai scada din pierderi. 

In sprijinul acelorasi unitati ineficiente au venit tot autoritatile romane, care s-au angajat, in fata Fondului Monetar International, sa creasca tarifele astfel incat sa fie acoperite integral costurile de productie. Daca ne raportam la suma totala destinata importurilor energetice (de circa 600 de milioane de dolari), se constata o "economie" de aproape doua miliarde de lei, determinata de diferenta de curs valutar dintre octombrie si decembrie. Raportat, insa, la necesarul de investitii, considerat de MEC a fi de circa trei miliarde de dolari, suma pare derizorie.

Ea s-ar fi simtit in tarife doar daca sistemul energetic national era eficient. Cum acest lucru nu se intampla, intarirea leului vine doar sa subventioneze si ea pierderile din energie.

Urmărește Business Magazin

/opinii/leul-subventioneaza-sistemul-energetic-1005545
1005545
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.