Lecţii din afara biroului. Ce fac când nu muncesc şi ce am învăţat acolo pentru muncă

Autor: Ioana Matei Postat la 27 martie 2023 122 afişări

Lecţii din afara biroului. Ce fac când nu muncesc şi ce am învăţat acolo pentru muncă

Citatele şi învăţăturile lui Warren Buffett sunt mereu bune de urmat (nu întâmplător apar chiar de două ori în revista pe care o citiţi acum), iar cel mai recent articol referitor la el care a fost „trending” în online ţine de două obiceiuri din afara muncii miliardarului. Renumitul investitor şi CEO al Berkshire Hathaway este cunoscut pentru două dintre hobbyurile sale: jocul de bridge, care îl ajută să se relaxeze şi să îşi menţină mintea ageră, precum şi cântatul la ukulele. Inc.com scrie că pasiunea lui pentru această chitară mică şi cu patru coarde datează de decenii, de când a învăţat să cânte la acest instrument în facultate pentru a impresiona o tânără.

Nu încerc să vă transmit să jucaţi bridge sau să cântaţi la ukulele, însă vă încurajez să vă găsiţi un hobby, dacă nu aveţi deja, pentru a ajunge la mult căutatul work-life balance despre care scriem şi noi (de altfel, majoritatea executivilor cu care vorbim noi în interviurile noastre fac acest lucru). Studiile arată că oamenii cu hobbyuri sunt mai puţin stresaţi, mai fericiţi, mai creativi şi pare că ajung şi să trăiască mai mult. Şi astfel, puteţi să evitaţi şi cel mai nou fenomen inventat de lumea corporate (am citit despre el tot săptămâna trecută în social media): „stresslaxingul” – care ar însemna că, chiar şi atunci când îţi iei pauze de la muncă, nu reuşeşti să te relaxezi complet, fiind cu gândul tot la sarcinile de serviciu. Noi, cei de la BM, urmăm sfatul lui Buffett de ceva timp, art directorul nostru merge la hochei cu consecvenţă, iar restul, dansăm, varii stiluri. Şi fiindcă asta e tot ce am reuşit să fac recent, în afara orelor de birou, vă scriu aici câteva  lecţii din dans pe care mi-am propus să le aplic şi în viaţa profesională.

1. Învăţaţi paşii de bază, dar fiţi şi creativi!

Indiferent de tipul de dans ales, este esenţial ca la început să învăţaţi paşii de bază înainte de a vă crea propriul stil. La fel, în carierele noastre, trebuie să cunoaştem bazele jobului nostru, dar să fim şi creativi ulterior în găsirea de soluţii pentru problemele/provocările întâlnite pe parcurs.

2. Exersaţi, exersaţi, exersaţi!

Ca să dansezi, e nevoie de timp, repetiţii multe şi răbdare. La fel se întâmplă şi în cazul carierelor noastre. Trebuie să fim dispuşi să investim timp şi efort pentru învăţarea unor abilităţi noi şi pentru a ne dezvolta experienţa.

3. Nu vă ascundeţi în colţurile încăperii!

Cea mai bună cale să exersezi este să participi la workshopuri şi la evenimente unde poţi să repeţi – evident, dacă te ascunzi în colţuri, vei rata şansa să dansezi şi să te conectezi cu alţii. Cam la fel se întâmplă cu carierele noastre: trebuie să fim prezenţi, pregătiţi şi nu putem lăsa oportunităţile să vină la noi – este ideal să le căutăm în mod activ.

4. Profitaţi de ocazii, dacă sunt cele potrivite pentru voi. Dacă aşteptaţi prea mult, oportunitatea dispare!

În dans, ocaziile de a dansa cu cineva pot să nu dureze mult. Acelaşi lucru este valabil şi în cariera noastră. Dacă aşteptăm prea mult pentru a profita de o oportunitate, este posibil ca aceasta să nu mai fie disponibilă. Trebuie să fim pregătiţi să ne asumăm riscuri calculate şi să profităm la maximum de oportunităţile care ne ies în cale.

5. Adaptaţi-vă pe parcurs – viaţa, ca şi ritmul, pot fi imprevizibile!

Viaţa, businessul, carierele pot lua turnuri neprevăzute, la fel ca în dans. Esenţial este să te poţi adapta pe parcurs. Vom întâlni obstacole sau evenimente neprevăzute (ultimii trei ani sunt relevanţi), dar trebuie să fim dispuşi să pivotăm şi să mergem tot înainte.

6. Creaţi o conexiune cu partenerul vostru şi comunicaţi mereu!

În dans, să creezi o conexiune cu partenerul sau cu publicul, în cazul dansurilor solo, este esenţial. La fel stau lucrurile şi când vine vorba de viaţa de birou: este ideal să dezvoltăm relaţii puternice cu ai noştri colegi, clienţi, manageri etc. Comunicarea este esenţială pentru menţinerea acestor legături, pentru crearea încrederii care să ajute atât la evoluţia proprie, cât şi a organizaţiei.

7. Ajutaţi-i pe alţii să strălucească!

În salsa, unul dintre dansurile pe care le exersez eu, un lider bun va petrece ceva timp la începutul unui cântec pentru a înţelege de ce este capabil partenerul său. De cele mai multe ori, liderul este „cadrul”, iar followerul este „imaginea”. În esenţă, este datoria liderului să facă imaginea să strălucească. Ca în leadership, de altfel, scopul nu este ca oamenii să observe liderul, ci să observe echipa şi capacitatea echipei.

8. Liderii buni pot să fie şi followeri!

Când vine vorba de dans, un bun lider ştie când este cazul să urmeze şi când să conducă. La fel, în leadership, cei mai buni lideri înţeleg că nu trebuie să deţină mereu controlul şi pot să îi urmeze pe alţii atunci când este necesar.

9. Păstraţi-vă echilibrul şi nu fiţi haotici!

În dans, echilibrul este esenţial pentru a performa. Acest lucru este valabil şi pentru cariera noastră: trebuie să menţinem un echilibru sănătos între muncă şi viaţă şi să evităm să devenim copleşiţi sau haotici.

10. Zâmbiţi mereu!

În cele din urmă, în dans, un zâmbet poate ajuta la crearea unei atmosfere pozitive. Acelaşi lucru este valabil şi în cariera noastră. O atitudine optimistă ne poate ajuta să construim relaţii puternice şi să creăm un mediu de lucru productiv şi plăcut. 


Un studiu realizat în rândul a 400 de angajaţi, publicat în Jurnalul Psihologiei Ocupaţionale şi Organizaţionale, arată că există diferenţe importante între oamenii care au hobbyuri creative şi cei care nu le au. Angajaţii care au astfel de activităţi în afara muncii s-au dovedit a fi mai creativi în rezolvarea problemelor din diferite proiecte, precum şi a avea o atitudine mai bună la locul de muncă. Alte studii au demonstrat că angajaţii cu hobbyuri sunt mai mulţumiţi de munca lor şi sunt mai puţin predispuşi la burnout. Sursa: inc.com

Ioana Matei este editor Business Magazin

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
munca,
dans,
birou,
lectura,
oameni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.