LIVE: EDIŢIE SPECIALĂ - MEET THE CEO - Care sunt motivele pentru care România este una dintre cele mai importante pieţe pentru BAT?

Destramarea monedei unice

Postat la 22 decembrie 2009 24 afişări

In ultimii 10 ani, grecii, italienii, spaniolii sau irlandezii s-au bucurat de vremuri extrem de bune in care au cheltuit mai mult decat si-au permis.

Pentru unele dintre cele 16 tari membre ale zonei euro (UE-16) - Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania, visul privind consumatorismul vesnic s-a transformat intr-un cosmar. Noua realitate a ridicat probabilitatea de insolventa a tarii si chiar riscul de excludere din zona EU-16. Desi perspectiva este foarte puţin probabila, ar trebuia luata serios in considerare. De la inceputul lunii, de cand au aparut probleme in zona UE-16, moneda EUR a scazut in mod semnificativ in raport cu dolarul, de la un nivel de 1,51 la un nivel de aproape 1,42. Potrivit datelor de pe piata globala FX, pozitia neta short a EUR:USD a scazut la aproximativ 11.8 miliarde de dolari, in saptamana incheiata la 13 decembrie, de la 21.8 miliarde de dolari in saptamana anterioara.

Pentru majoritatea tarilor mentionate mai sus, aderarea la zona EU-16 a fost un motiv de mandrie, aratand astfelca au reusit sa mentina sub control deficitul bugetar. In timp ce Grecia sau alte tari din UE-16 nu se confrunta cu un risc valutar, exista intotdeauna riscul de credit asociat cu scaderea increderii in solvabilitatea tarii respective.

De la inceputul crizei financiare, Germania si Franţa au promulgat planuri costisitoare de stimulare economica si au intreprins masuri indrazneţe pentru a proteja sistemul bancar. Aflate in situatii similare, economiile periferice ale EU-16 se regasesc intr-o pozitie incomoda: fondurile imprumutate nu presupune doar costuri ridicate ci si multe semne de intrebare privind solvabilitatea acestor tari. Diferenta dintre ratele dobanzilor la imprumut pentru Grecia si pentru Germania a ajuns in prezent la 2,5 puncte procentuale, si asta scoate la iveala primele semne ale unor neconcordante in sistemul UE-16. Consider ca dupa ce prima piesa de domino va cadea, va fi doar o chestiune de timp pana ce intreaga zona EU-16 se va dezintegra.

Recent, Standard & Poor's a retrogradat ratingul Greciei la BBB+, la o saptamana dupa ce agentia Fitch adusese Grecia la cel mai mic rating din zona EU-16. Guvernul grec a promis reduceri de cheltuieli, cresterea fiscalitatii precum si un plan impotriva evaziunii fiscale. Ei preconizeaza ca in 2010, Grecia ar trebui sa imprumute in jur de 52 miliarde de EUR, net inferior nivelului de 66 miliarde de EUR imprumutati in acest an. Potrivit lui Vassilis Karatzas - un bancher din Atena, "exista temeri cu privire la zona EU-16, dar CE nu va permite tarilor periferice sa intre in colaps".

Personal, nu cred ca EU-16 este pregatita sa suporte un plan de extindere accelerat, din moment ce nu s-a considerat in prealabil o strategie viabila de aducere a tuturor tarilor regiunii in limita celor 3 procente a deficitului bugetar. Dupa modelul "impreuna la unificare, singuri la destramare", daca o tara ar parasi zona EU-16, ar urma momente de panica si implicit inlocuirea monedei EUR cu vechea moneda. Aceasta ar fi categoric perceputa ca inferioara, ceea ce s-ar reflecta si in perceptia investitorilor care ar califica tara ca fiind necompetitiva. O alta posibilitate ar fi colapsul economic al unei sau mai multor tari urmata de destramarea intregii zone EU-16, dar asta ar trebui sa vina indubitabil cu acordul oficialilor de la Bruxelles.

Parerea personala privind varianta destramarii UE-16 precum si alte puncte de vedere le regasiti pe http://toniiordache.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Toni Iordache,
moneda unica,
euro
/opinii/destramarea-monedei-unice-5196864
5196864
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.