De ce uram femeile?

Postat la 20 iunie 2006 1 afişăre

Nu, nu e un text misogin - sport national in Romania - si nu este nici neaparat contrariul, un manifest feminist, pentru simplul fapt ca nu am destule studii in domeniu, asa ca nu risc sa-mi pun onorate feministe academicoase in cap. E pur si simplu o scurta fabula fara morala, alcatuita din confesiunile unor prietene.

Nu, nu e un text misogin - sport national in Romania - si nu este nici neaparat contrariul, un manifest feminist, pentru simplul fapt ca nu am destule studii in domeniu, asa ca nu risc sa-mi pun onorate feministe academicoase in cap. E pur si simplu o scurta fabula fara morala, alcatuita din confesiunile unor prietene.

 

Greu iti poate iesi din cap un slogan precum al extraordinarei activiste si scriitoare feministe Andrea Dworkin, "Dati-ne noaptea inapoi". O femeie singura pe strada, in foarte multe locuri din lumea asta, este intr-un clar pericol. O femeie singura pe strada "semnifica" imediat ceva pentru barbatii pe care ii intalneste - mai ales ca ar fi disponibila sexual, mai ales ca ar fi foarte dispusa sa le asculte remarci porcoase. Ii excita teribil vulnerabilitatea unei femei singure, noaptea pe strada. Nu exista nici o clipa indoiala in mintea masculului hartuitor. Nu exista pentru ei, de exemplu, posibilitatea ca acea femeie sa fi coborat dupa un pachet de tigari sau sa fi iesit sa ia doar o gura de aer asa cum fac si ei, barbatii. Nu exista pentru ei nici macar posibilitatea ca in postura acelei femei sa se fi gasit odata si mama, fiica, sora sau iubita lor. Aceasta remarca incredibil de dreapta si de nedreapta, cum ca noaptea in spatiul public ramane confiscata de barbati, nu poate decat sa tulbure.

 

O prietena mi-a povestit ca a asistat in troleibuz la un asalt incredibil al unui grup de barbati asupra unui grup de adolescente. Ideea principala nu era doar ca respectivii aveau grave probleme cu erectia, probabil, si ca incercau un soi de vocabular afrodiziac asupra bietelor fete. Dar in scurt timp s-a ajuns la o hartuiala fizica, un spectacol pe care alti calatori in troleu nu l-au gasit demn de interventie. Pana la urma, fetele s-au smuls din inghesuieli, pipaieli si altele si au coborat la urmatoarea; una dintre ele plangea.

 

O alta prietena a facut prostia sa nu se asigure destul inainte sa se incadreze pe o banda laterala, undeva pe Bulevardul Victoriei. Aici urmeaza paranteza fireasca: se stie de undeva, nu se stie de unde, ca femeile conduc foarte prost, de aici dezvoltandu-se o intreaga ura, si ea puternic sexualizata, anti-soferite. Si inca o paranteza, la fel de fireasca: din experienta mea de sofer, o femeie care conduce prost te poate lovi cu masina, dar un barbat care conduce prost te poate ucide, pentru ca este si foarte sigur in prostia lui (si tot din experienta mea, cel mai prost conduc taximetristii si copiii de bani gata, care le iau parintilor, vinerea seara, prea puternicele masini). Sa ne intoarcem la biata prietena care nu s-a asigurat destul. Urmarea? Un domn a coborat dintr-o masina scumpa si a inceput sa dea cu pantofii ascutiti in portiera masinii. Un urangutan dezlantuit, la care priveau razand cativa gardieni publici (care, apropo, si ei fac abuz de postura in care se afla si hartuiesc linistiti tot ce prind pe bulevarde dupa o anumita ora). Pana la urma, respectivul idiot s-a urcat in masina, a urmarit-o alte sute de metri, iar apoi a disparut.

 

O alta prietena a facut greseala sa gaseasca un loc de parcare bun inaintea unor baieti umflati cu steroizi si foarte frustrati sexual si ei (imi pare rau ca traduc totul in termeni de potenta, dar altfel nu-mi pot explica imbecilitatea masculina). A avut inspiratia sa inchida repede geamurile inainte sa ajunga primatele langa masina ei. A urmat un val de flegme, lovituri in masina si injuraturi. Era parcarea unui supermarket (se presupune ca si acel loc ar fi trebuit supravegheat). A, si inca ceva: in masina prietenei mele se afla un copil de 8 ani, copilul ei.

 

O alta prietena a iesit cu fetele in oras sa bea ceva. Bucurestiul e in foarte putine locuri prielnic unor astfel de initiative. In cele cateva locuri pe care le-au incercat, s-a lasat mereu cu cearta sau cu hartuieli - de la cele mai fine la cele mai grosolane. S-a lasat cu o bataie intr-o parcare, pentru ca fetele si-au chemat pana la urma iubitii in aparare.

 

Am cateva prietene in zona culturala. Foarte multi intelectuali romani, in paralel cu ironii care mai de care la adresa corectitudinii politice, simt nevoia sa flirteze cu femeile tinere, cel putin la fel de intelectuale ca ei. Chestie care, pe prietenele mele cel putin, le enerveaza la culme. E adevarat, s-ar putea sa fie barbati educati in alte epoci, care se cred galanti daca bat apropouri diverse, parfumate erotic. Numai ca pentru ele asta inseamna o maxima frustrare: inseamna nerecunoastera statutului lor de egal in discutii. Mai mult, unii dintre acesti barbati, frustrati de vreo replica intepatoare (se pricep si la din astea prietenele mele), se duc pe la fituicile culturale prietene si scriu despre ele ca sunt tate si scandalagioaice. Asta desi fusese vorba despre o discutie publica pe un subiect dat, unde respectivele tinere se descurcasera excelent si fara sa faca ochi dulci vreunui scriitor consacrat si libidinos.

 

Nu trag concluzii de nici un fel. Mi se pare ca asist la un soi de fatalitate dureroasa in razboiul sexelor. Nu mai cred ca este ceva de facut, in afara de plangeri si de bagat spaima cu amenzi si tribunal. Dar as vrea din tot sufletul sa vad un alt sofer iesind din alta masina si snopind un idiot care isi arata muschii langa oglinda retrovizoare a unei prietene. Daca barbatii trebuie sa fie musai niste animale, sa fie macar niste animale cu putina onoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
De ce uram femeile?
/opinii/de-ce-uram-femeile-1006248
1006248
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.