Cu Hypatia inainte!

Postat la 10 mai 2010 35 afişări

Greu de crezut ca dupa toata campania publicitara si suita de dezbateri din jurul filmului “Agora” al lui Alejandro Amenabar, cineva sa nu fi auzit cel putin pronuntat numele de Hypatia.

Totusi, pentru cei mai putin informati, voi spune ca, in zorii secolului V dupa Christos, intr-un imperiu unde chiar si Imparatul este de-acum crestin si intr-o Alexandrie unde ultima aristocratie pagana se infrunta cu noua putere religioasa, reprezentata de episcopul Chiril si cu o vasta comunitate ebraica, traieste si preda Hypatia, filozoafa neoplatoniciana, matematiciana si astronoma, frumoasa si adorata de elevii sai. O banda de parabalani, talibanii crestini ai epocii, militia personala a episcopului Chiril, se repede asupra Hypatiei si o face literalmente farame.

In urma Hypatiei nu raman opere (probabil Chiril a poruncit sa fie distruse) si doar putine marturii, fie crestine ori pagane. Mai mult sau mai putin, toate admit vina lui Chiril. Multa vreme, Hypatia va ramane cazuta in uitare, pana cand va fi revalorizata - incepand cu secolul al XVII-lea -, si in mod deosebit de iluministi, ca martira a cugetului liber, celebrata de Gibbon, Voltaire, Diderot, Nerval, Leopardi si tot asa pana la Proust si la Luzi, pana ce va deveni simbol al feminismului.

Filmul nu e cu siguranta bland cu crestinii si cu Chiril (chiar daca nu ascunde violentele paganilor si ale evreilor) si imediat s-a raspandit zvonul ca fortele obscure ale reactiunii aflate la panda s-ar pregati sa-i interzica difuzarea in Italia, asa incat s-a declansat o strangere de mii de semnaturi. Din ceea ce am inteles, distribuitorul italian era destul de nehotarat daca sa puna in circulatie un film ce probabil ar fi suscitat o opozitie puternica din partea bisericii catolice, compromitandu-i circulatia, dar semnaturile in cauza l-ar fi hotarat sa incerce aventura. Dar nu de film doresc eu sa ma ocup (din punct de vedere vizual bine facut, in pofida catorva anacronisme batatoare la ochi), ci despre sindromul complotului pe care el a reusit sa-l dezlantuie.

Navigand pe internet, am dat peste atacuri catolice, de protest impotriva celor ce vor sa prezinte doar latura violenta a religiilor (desi regizorul repeta ca obiectivul lui polemic a fost fundamentalismul de orice soi), dar nimeni nu a incercat sa nege ca episcopul Chiril, care nu era doar un om al bisericii, ci si personaj politic, ar fi fost violent atat cu evreii, cat si cu paganii. Nu e o intamplare ca a fost facut sfant si doctor al bisericii dupa aproape 1.500 de ani de catre Leon al XIII-lea, un papa obsedat de noul paganism reprezentat de masonerie si de liberalii mancatori de preoti care dominau Roma din acele timpuri. Si este jenanta celebrarea lui Chiril tinuta in data de 3 octombrie 2007 de papa Ratzinger, cel care ii lauda "marea energie" a guvernarii, fara sa zica doua vorbe pentru a-l exonera de acea umbra aruncata de istorie deasupra lui.

Chiril ii pune pe toti in dificultate: pe internet dau peste Rino Camilleri(1) (deja aparator al Sillabo)(2), care pentru a garanta nevinovatia lui Chiril face apel la Eusebiu din Cezareea(3). Excelent martor, doar ca Eusebiu era mort cu 75 de ani inainte de supliciul Hypatiei, prin urmare nu avea cum sa depuna marturie de nimic. Si spun eu, daca tot trebuie sa dezlantui un razboi religios, macar consulta Wikipedia.

Dar sa ne intoarcem la complot: circula pe net stiri felurite cu privire la cenzura pusa in act (de cine?) pentru a tine ascuns scandalul Hypatia. De exemplu, se denunta ca volumul 8 al "Istoriei filozofiei greco-romane" de Giovanni Reale (Editura Bompiani) dedicat neoplatonismului, cu informatii despre Hypatia, ar fi disparut in mod misterios din librarii. Un telefon dat editurii Bompiani m-a lamurit ca este adevarat ca din intreaga serie de zece volume, singurele epuizate (si cele ce vor fi prin urmare reeditate) sunt 7 si 8, cu siguranta pentru ca trateaza teme precum "Corpus Hermeticum" si alte aspecte ale neoplatonismului, ce nu-i intereseaza doar pe cei care se ocupa de filozofie, ci ii excita pe toti smintitii care-si baga nasul in stiinte oculte adevarate sau imaginare. Dar apoi am cautat in biblioteca mea acest infam volum 8 si am vazut ca Reale, care este un istoric al filozofiei si unul care se ocupa doar de texte consultabile, de vreme ce Hypatia nu a lasat nimic in urma, nu ii dedica Hypatiei decat sapte randuri (deci sapte), unde se limiteaza sa spuna acele putine lucruri stiute in mod curent. Si atunci ce rost are sa-l cenzurezi?

Teoria complotului merge insa si mai departe, si tot pe internet se spune ca au disparut din librarii toate cartile despre neoplatonism - o dobitocenie in stare sa-l faca sa se prapadeasca de ras pe orice student din anul intai la filozofie. In fine, daca doriti sa aflati ceva serios despre Hypatia, cautati online "enciclopediadelledonne.it", unde exista o frumoasa rubrica de Sylvie Coyaud pe aceasta tema, iar pentru ceva mai erudit, intrebati Google de "Silvia Ronchey Ipazia"(4) si veti gasi (necenzurat) ceea ce ati cautat.

Note:

1. Rino Camilleri, scriitor si jurnalist catolic.

2. Sillabo - "Il Syllabus complectens praecipuos nostrae

aetatis errores" (lista principalelor greseli ale timpului nostru) este o lista cu 80 de propozitii, publicata de papa Pius al IX-lea, unde sunt condamnate liberalismul din cea de-a doua jumatate a secolului XIX si vechile erezii reproduse in ideile vremii, precum ateismul, comunismul, socialismul,

casatoria civila.

3. Eusebiu din Cezareea, cardinal si scriitor de limba greaca.

4. Ipazia, echivalentul italian al numelui Hypatia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ultimul cuvant,
opinii,
Umberto Eco
/opinii/cu-hypatia-inainte-6100018
6100018
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.