Comenteaza cu Iuliana si Ionut despre reducerea indemnizatiilor pentru mame

Postat la 21 mai 2010 285 afişări

Pachetul de masuri gandit de guvern pentru a salva, macar pentru moment, bugetul este destul de neprietenos atat cu bugetarii, cat si cu toate categoriile platite de bugetari: pensionari, mame, copii, prin reducerea pensiilor, a indemnizatiilor pentru mame, a alocatiilor. Cat de mult trebuie sa ne preocupe aceste categorii si cat de importanta pentru societate este sprijinirea lor?

IULIANA: De ce sustin mamele, copiii si pensionarii

Eu cred ca prioritatea oricarui guvern este sa isi asigure atat resurse pentru a plati ce are de platit, cat si creeze un cadru economico-social stabil si gandit pe termen lung pentru toti cetatenii sai.

Cred ca orice stat care vrea sa se dezvolte trebuie sa aiba grija de pensionari - e adevarat ca nu e rea ideea cu plafonarea pensiilor, atat in sus, cat si in jos! Mi se pare intr-adevar exagerata o pensie de la stat care sa depaseasca 500-600 de euro, pentru ca cei care au castigat bine de-a lungul vietii si-au putut pune si niste bani deoparte din care sa traiasca ok la pensie. De asemenea, mi se pare complet aiurea sa existe un pensionar care a cotizat toata viata si are pensie de 1 milion de lei vechi. Si aici ar trebui o limita.

Pe de alta parte, daca tinerii vad ca statul are un comportament urat cu pensionarii, pot decide sa paraseasca tara si sa alimenteze bugetul altor tari prin contributia aferenta muncii lor.

La fel cu mamele: sa ne amintim ce s-a intamplat cu natalitatea Romaniei la inceputul anilor 2000, cand statul a decis o indemnizatie fixa pentru toate mamele, indiferent de nivelul contributiei lor: a crescut rapid natalitatea in mediul rural si a scazut in randul familiilor cu venituri peste medie, respectiv cu studii superioare.

Cand ai invatat 16-18 ani si ai ajuns la un salariu mare, cotizand conform cu acesta la stat, parca nu prea ai sta acasa cu un copil si sa traiti amandoi cu 8 milioane de lei vechi: nu ajung nici de o rata la doua camere, ca sa nu mai zic de intretinere, pampers, mancare, doctor, hainute etc.

Diferenta fata de atunci si fata de primavara asta, cand parcurile din Bucuresti sunt pline de mamici cu copii, arata ca sa iei ca mama 80% din ce ai castigat (chiar daca e plafonat la 4000 de lei) este destul de incurajator. Si apoi, sa ne mai uitam inca o data pe statistici: cate mame din Romania, la momentul actual, se incadreaza la indemnizatia maxima? Maxim 12%. E o suma infima pentru buget, dar o lovitura destul de grea pentru natalitatea Romaniei din urmatorii ani; si ma refer in special la natalitatea care are o sansa: copii cu parinti care ii pot creste frumos, care sa ii incurajeze sa invete si sa insemne ceva pentru societate si nu alte categorii. Nu cred ca indemnizatiile mamelor ating macar de departe bugetul alocat pentru diurnele si transportul deputatilor. Eu imi platesc singura drumul catre serviciu; ei de ce nu ar face la fel?

O alta parere pe care am mai auzit-o in jurul meu in ultima vreme e urmatoarea: pai ce, o femeie face copii ca sa ii creasca din banii de la stat? Nu ii creste din banii de la stat, ii creste din banii pe care statul i-i da partial inapoi pentru a creste un copil care sa ajute mai tarziu la dezvoltarea societatii. Nu poti sa gandesti numai pe termen scurt, este cea mai mare prostie.

Costurile vietii pentru un copil de patru ani nu sunt cu mult mai mici decat ale unui adult: gradinita, haine si o mancare cat de cat sanatoasa. Asa ca ma abtin sa spun ceva despre taierea alocatiilor copiilor.

IONUT: Impotriva asistatilor sociali

In orice societate normala, prioritatea oricarui Guvern ar trebui sa fie copiii, sistemul de educatie si cel de sanatate. Trebuie sa acceptam insa ca Romania este (acum) departe de a fi o societate normala.

Numarul mare de pensionari (cu mult mai mare decat al celor care muncesc) face ca orice politica sociala sa fie din start compromisa din lipsa de bani.

Sporul negativ (numarul nasterilor mai mic decat al decedatilor) arata ca nici pana acum, masurile luate de autoritati nu au fost capabile sa genereze rezultate.

Iata de ce nu condamn atat de vehement taierea pensiilor sau a alocatiilor pentru copii.

Aceasta nu inseamna ca sustin ca modul cum se cheltuie acum banii este corect. Dimpotriva, fiecare ministru si reprezentant al autoritatilor locale ar trebui sa raspunda cu averea personala si a familiei pentru valoarea prejudiciului adus pe perioada mandatului sau.

Dar pana la urma, trebuie sa acceptam ca fiecare dintre noi suntem de fapt pe cont propriu. Iar daca vreunul dintre noi crede ca statul nu si-a indeplinit rolul (egalitatea sanselor, protectie sociala, etc.), poate oricand sa emigreze, sa dea in judecata statul (cu sanse mari de a castiga, asa cum au facut-o deja si alti romani) sau, de ce nu, sa intre in politica pentru a reforma statul. Adica, intr-un cuvant, sa actioneze, nu sa astepte.

CONCURS:

Spune-ne parerea ta despre politicile sociale ale autoritatilor romane si poti castiga una dintre cartile:

Cartea de povesti a unui economist de George AKERLOF

Constiinta unui liberal de Paul Krugman

Viata mea in publicitate de Claude Hopkins

Perioada de desfasurare a concursului: 24 - 28 mai 2010

Desemnarea castigatorilor se va realiza de catre redactia BUSINESS Magazin in functie de participarea la dezbatere.

Castigatorii acestei editii vor fi publicati in revista BUSINESS Magazin care va aparea in 31 mai.

Castigatorii editiei anterioare pe tema "Ai plati pentru stirile online?" sunt:

  • Cristina
  • Eduard
  • Vasi

Felicitari si ii rugam sa ne contacteze pe e-mail: marketing@businessmagazin.ro

Urmărește Business Magazin

/opinii/comenteaza-cu-iuliana-si-ionut-despre-reducerea-indemnizatiilor-pentru-mame-6143814
6143814
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.