Comenteaza cu Dorin si Ionut despre intoleranta la romani si reintroducerea pedepsei cu moartea si castigi o carte

Postat la 30 martie 2010 34 afişări

Romanii ar vota, intr-o majoritate covarsitoare, pentru pedeapsa cu moartea, pentru pedepsirea penala a celor care critica religia ortodoxa sau pentru retragerea cetateniei romilor infractori si a cetatenilor care cer autonomia tinutului secuiesc, conform unui studiu al Asociatiei ProDemocratia.

Conform cercetarii, citata de Mediafax, in cazul in care ar fi consultati printr-un referendum, 94 la suta dintre romani ar opta pentru retragerea cetateniei romilor care comit infractiuni in strainatate.

Un procent aproape similar ar alege si reintroducerea pedepsei cu moartea - 91 la suta.

Pentru pedepsirea penala a celor care critica religia ortodoxa ar vota 88 la suta dintre romani, in vreme ce 89 la suta dintre cetateni ar opta pentru retragerea cetateniei celor care cer autonomia tinutului secuiesc.

Ionut si teoria curentului electric

Preambul: Teoria curentului electric (puteti sa ii spuneti cum doriti, dar tot pe curent electric se bazeaza) afirma ca orice greseala pe care o face un om de-a lungul vietii lui trebuie sa se traduca intr-o doza mai mica de curent electric care sa ii treaca prin corp. Indeajuns de mult insa ca de fiecare data cand cineva greseste sau incalca anumite norme, sa simta pe propria piele.

Este teoria mea si cred ca ar trebui sa fiu primul curentat, mai ales cand fortez culoarea galbena a semaforului sau trec peste linia continua. M-am curentat de cateva ori pana acum si stiu ca ar putea sa ma doara atat de tare, ca orice motiv mi-ar trece prin minte (ma innebuneste sa stau in trafic zeci de minute, ma grabesc, nu sunt singurul care face asta, etc.) nu ma va mai convinge. Dar nu as vrea sa mor curentat

Acum sa trec la partea serioasa a problemei: pedeapsa cu moartea si rasismul.

1. Nu cred ca cineva se poate face vinovat de o fapta atat de grava incat sa justifice pedeapsa cu moartea. Sa fim seriosi, daca un judecator a decis ca un om sa faca inchisoare pentru un anumit numar de ani, inseamna ca la sfarsitul acelei perioade, acel om are dreptul sa o ia de la capat. Daca va gresi din nou, va plati din nou, iar pentru cazurile cele mai grave exista inchisoarea pe viata.

Sigur ca in tot timpul cat este in inchisoare, un detinut costa societatea o anumita suma, dar pana la urma, atunci cand devii cetatean al unei tari iti asumi si aceste costuri, asa cum ti le asumi si pe cele ale functionarilor din primarii si celor de la administratia financiara. Sau renunti la cetatenie si ceri azil politic in alta tara. Daca te primeste.

Si inca un argument: Daca doar o suta dintre cei peste 25.000 de detinuti cat erau in tara anul trecut se indreapta si se apuca sa munceasca serios, banii pe care ii vor genera ei in economie la o medie de 15 ani de munca de acum incolo inseamna cateva milioane de euro. Nu mai pun aici la socoteala beneficiile pe care le-ar putea aduce munca celorlalti detinuti (sigur, daca nu sunt scosi la munca de catre un sef de penitenciar la el in gradina sau la casa luiJ).

2. Iar acum vine, zic eu, partea cea mai grava, pe care romanii ar fi trebuit sa o inteleaga pana acum. Multi dintre cei care au calatorit prin strainatate dupa revolutie s-au simtit cel putin o data "cetateni europeni de mana a doua". De ce i-am face noi pe alti romani de-ai nostri sa se simta asa, doar pentru ca sunt romi sau unguri? Daca tot simtim nevoia sa fim justitiari nu am putea incepe cu cei care duhnesc a transpiratie in mijloacele de transport in comun? Sau cei care, ca mine, accelereaza cateodata cand vad ca se face culoarea galbena a semaforului, doar ca sa nu franeze prea brusc si sa ii zdruncine pe ceilalti pasageri din masina?

Dorin spune:

Ca in orice sondaj, intrebarile sunt inselatoare. Atunci cand raspune la intrebarea despre pedeapsa cu moartea, eu cred ca romanul obisnuit pune in raspunsul sau toata obida si tot stresul pe care l-a acumulat traind pur si simplu in Romania. Unde legea este facuta ca sa fie incalcata. Unde NU ARE CINE sa aplice legile. Unde daca ai pe cineva care cunoaste pe cineva si unde daca dai destul scapi, orice ai face. Si nu asa, oricum, ci eventual in direct, la televizor, la o ora de maxima audienta, iti poti afisa nonsalanta. As traduce procentul extrem de mare al celor ce voteaza pentru reintroducerea pedeapsei cu moartea ca un raspuns al cetateanului simplu, muncitor, linistit si decent pus fata in fata cu un sistem al smecheriei, arogantei si nepasarii, sistem care ii transforma viata intr-un calvar. Din acest punct de vedere raspund si eu cu "da" la intrabarea privind pedeapsa capitala. Mai ales ca sunt sigur ca nu se va gasi nici un judecator care sa mai puna in practica asa ceva.

Retragerea cetateniei: In strainatate nu m-am simtit niciodata cetatean de mina a doua; este numai un punct de vedere personal si poate nici nu am fost pus in situatii jenante. Cu toate acestea am intilnit exemple suficiente si inteleg nemultumirea celor ce opteaza pentru retragerea cetateniei romane; este o problema de demnitate si, asa cum cred ca nu vor fi judecatori care sa mai condamne pe cineva la moarte, nu se vor gasi nici autoritati care sa retraga cetatenia cuiva. Pe de alta parte, as privi problema asa: cei 94% din romani AU RETRAS DEJA cetatenia conationalilor nostri care ne fac de ras; si aceasta este o judecata mult mai puternica decat orice prevedere legala.

In privinta religiei ortodoxe si a autonomiei, cred ca este vorba de un simplu reflex de respingere, venit firesc in siajul intrebarilor mult mai puternice despre pedeapsa cu moartea si infractorii din strinatate. Daca ai starnit omul inainte cu asemenea intrabari, nu te astepta sa devina brusc tolerant in materie de religie sau de teritoriu national, char in Saptamana Patimilor.

Later edit: au aparut niste clarificari ale modului in care trebuie interpretat sondajul: este vorba de circa 90% din cei circa 40% care ar participa la un eventual referendum pe temele date. As spune ca nu conteaza prea mult daca avem 90% din 40% sau din 100% - oricum procentul celor determinati este mare, suficient de mare incat sa incline orice balanta (desigur, intr-un proces electoral corect). Asadar, intrebarile, temerile si discutia raman cat se poate de valabile.

CONCURS:

Spune-ne opinia ta despre intoleranta la romani si reintroducerea pedepsei cu moartea si poti castiga cartea manifest care pune SUA intr-o noua lumina si pledeaza pentru principiile democratiei - Constiinta unui liberal de Paul Krugman.

Perioada de desfasurare a concursului: 30 martie - 13 aprilie 2010

Desemnarea castigatorului se va realiza de catre redactia BUSINESS Magazin in functie de participarea la dezbatere.

______________________________________________________________

Multumim tuturor participantilor la aceasta dezbatere!

Castigatorul cartii Constiinta unui liberal de Paul Krugman este Dan Tanasescu.

Pentru ridicarea premiului il asteptam sa ne contacteze la telefon 0318 256 314 sau e-mail marketing@businessmagazin.ro

Urmărește Business Magazin

/opinii/comenteaza-cu-dorin-si-ionut-despre-intoleranta-la-romani-si-reintroducerea-pedepsei-cu-moartea-si-castigi-o-carte-5788663
5788663
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.