Batranete linistita, domnule Iliescu!

Postat la 12 aprilie 2006 2 afişări

Pentru prima data dupa 1990, imi doresc ca o parte dintre senatorii si deputatii alesi sa pastreze bunul obicei al somnului de dupa-amiaza in plen. Iar seful acestui grup parlamentar sa fie Ion Iliescu.

Pentru prima data dupa 1990, imi doresc ca o parte dintre senatorii si deputatii alesi sa pastreze bunul obicei al somnului de dupa-amiaza in plen. Iar seful acestui grup parlamentar sa fie Ion Iliescu.

Parca niciodata nu au existat mai multe sanse ca reforma clasei politice, atat de dorita incepand cu 1989, sa aiba totusi loc si altfel decat pe cai naturale. Si asta exact datorita atat de temutului rezultat al alegerilor din 28 noiembrie.

De partea PSD, simbolul acestei reforme poate fi, paradoxal, chiar Ion Iliescu, aflat in imposibilitatea de a mai candida pentru Cotroceni. Ramas, chiar daca doar formal, in esalonul doi al politicii, Iliescu va avea ocazia sa faca reforma pentru a nu stiu cata oara in ultimii 15 ani. De data aceasta nu in prim-plan, ci undeva in laboratoarele partidului pe care, probabil, il va conduce. Si care are mari sanse, daca va convinge UMDR sa i se alature, sa guverneze Romania in urmatorii patru ani. Iar modul in care fostul presedinte va putea face reforma trebuie sa fie la fel ca pana acum: pasiv. Pentru ca, de data aceasta, eventuala pasivitate va fi indicata.

Un potential guvern PSDaPUR - UDMR condus de Mircea Geoana va aduce, dupa cum a declarat chiar actualul ministru de externe, un prim semn al schimbarii. Cel putin dupa spusele lui Geoana, care sustinea ca va promova nume noi pentru anumite portofolii, chiar tehnocrati tineri care au studiat in strainatate si au facut afaceri. 

In fata acestora se vor intinde cu totul alte provocari decat cele cu care s-au chinuit voit pana acum "liderii" politici: privatizarea este aproape finalizata, la fel si negocierile cu Uniunea Europeana, mediul economic este stabil. Daca partea evident grea a reformelor este finalizata, nu inseamna ca problemele urmatorilor ani sunt mai usoare. Din contra, pot fi mai dificile, desi mai putin vizibile. Mai trebuie curaj pentru reforma in justitie si cea in administratie, profesionalism pentru strategii coerente de sustinere a companiilor romanesti in vederea aderarii, atentie pentru dezvoltarea pietelor financiare. Iar in acest moment nu se ridica numai intrebarea daca viitorul Guvern va fi capabil de toate astea, ci si daca va fi lasat sa isi urmeze prioritatile.

Cat de mare va mai fi influenta unor nume vechi si cu capital redus de incredere precum Cozmanca, Mihailescu, Hrebenciuc sau Talpes? Daca nu vor face parte din Executiv, ii vor lasa ei, alaturi, bineinteles, de "patronul lor spiritual" - Ion Iliescu, pe noii ministrii (inclusiv Geoana) sa isi vada de guvernare? 

Sunt sanse mari ca, sub presiunile Uniunii Europene, raspunsul sa fie da. Iar acesta va fi primul pas catre reforma clasei politice. Nu insa si cel mai important. Schimbarile cele mai spectaculoase vor avea loc in Parlament, si nu numai in PSD, ci si in cealalta tabara. De o parte, coalitia de la putere va trebui sa scoata in fata figuri noi, credibile si competente care sa poata convinge indecisii, prin discurs si argumente, sa sustina o lege sau alta. Pentru ca, din cauza echilibrului de forte, simpla prezenta nu va mai fi suficienta.

De cealalta, opozitia trebuie sa aplice aceeasi reteta: "sedimentarea" uzatilor moral si promovarea unor lideri noi, capitol la care inca sta prost. Chiar daca nu va reusi sa formeze o coalitie majoritara si sa guverneze in urmatorii patru ani, Alianta D.A. are in fata sa o mare sansa. Pentru ca, in conditiile unui Parlament echilibrat, va avea o vizibilitate aproape egala cu cea a puterii. Fapt care ii va oferi oportunitatea de a "impinge" in fata electoratului oameni care sa poata atrage voturi noi in 2008. Ratarea acestei sanse va costa opozitia probabil la fel de mult ca esecurile din perioada 1996-2000. 

Toata aceasta curatenie politica nu va fi insa posibila daca vechii lideri, inca puternici si bine informati, nu vor intelege ca este cazul sa faca uitata prestatia lor jalnica din ultimii ani prin... disparitie.

Pentru prima data dupa 1990, imi doresc ca o parte dintre senatorii si deputatii alesi pentru viitorii patru ani sa pastreze bunul obicei al somnului de dupa-amiaza in plen. Iar seful acestui grup parlamentar sa fie Ion Iliescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Batranete linistita,
domnule Iliescu!
/opinii/batranete-linistita-domnule-iliescu-1005547
1005547
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.