Au dreptul medicii sa faca greva? Nu. Nu pentru ca nu rezolva nimic, ci pentru ca nu merita

Postat la 01 iunie 2010 53 afişări

La sfarsitul saptamanii trecute, deschideam, impreuna cu Ionut, o dezbatere pro si contra grevelor medicilor si profesorilor. Atunci, eram impotriva lor pentru simplul fapt ca mi se parea o bataie de cap, care nu va avea niciun rezultat concret pentru cele doua categorii profesionale. Raman si acum impotriva lor, dar din alte motive.

Atunci cand un copil moare de la o mana rupta, altul de la o prajitura stricata, iar doua femei, in urma unor interventii chirurgicale minore, ajung pe patul de spital fara sanse clare de supravietuire - si toate in decurs de o luna - sa ne trezim ca medicii protesteaza pentru ca nu sunt bine platiti, parca e un pic cam mult. Frizeaza si logica si bunul simt.

Sa clarificam cateva lucruri inca de la inceput - medicii se vaita ca sunt victime ale sistemului de foarte mult timp. Ca au salarii mici, ca nu li se acorda consideratia cuvenita si ca in alte tari ar fi tratati regeste. Fara sa judecam foarte bine de ce, am ajuns si noi sa le sustinem cauza si sa cerem drepturi pentru niste oameni care uita ca au obligatii fundamentale - de a salva vieti si de a-si ingriji pacientii, nu dupa cat de bine sau prost sunt platiti, ci dupa cum si cand este nevoie de ei.

Daca viata profesorilor este intr-adevar grea din cauza banilor pe care ii primesc la sfarsit de luna, pana acum nu am vazut medici carora sa le lipseasca prea multe. Duc un trai cel putin indestulator si asta pentru ca pe langa salariul - e drept, mic - pe care il primesc, pacientii pe care in unele cazuri ii lasa sa moara cu zile au grija sa ii trimita seara acasa cu buzunarele pline. Medicul din Slatina care l-a operat pe baietelul mort saptamana trecuta, dupa ce, in prima instanta nu avusese decat o fractura la mana (!!!) castiga in fiecare luna aproape 6.000 de lei. Oficial. Nu stiu de ce, dar parca nu ma face sa sustin cauza lui si a altora care ies in strada si protesteaza. Argumentul numarului de ani de scoala pe care l-au facut medicii nu numai ca este insuficient, ci si stupid. Bine platiti ar trebui sa fie nu cei care au invatat mai multi ani, ci cei care isi fac treaba bine si mai ales cei care nu lasa dezastre in urma lor.

Sunt specialisti foarte buni si sunt si medici romani care isi fac treaba bine. Niciunul nu cred ca are probleme mari de supravietuire. Sunt insa si mai multi medici incompetenti, macelari fara nicio urma de responsabilitate, care o duc la fel de bine, dar care au tupeul sa se victimizeze in public si sa ceara ceea ce nu merita.

Sustineam tot in comentariul de saptamana trecuta ca acesti oameni ar trebui sa fie rasplatiti si stimulati pe masura responsabilitatii sociale pe care o au. Corect. Inainte insa, poate n-ar fi rau ca si ei sa isi asume aceasta responsabilitate uriasa pe care o au si sa se achite de ea asa cum trebuie. Atata timp cat noua ne va fi frica sa ajungem in spitale pentru ca s-ar putea sa nu mai iesim de acolo, nu cred ca medicii din Romania au dreptul de a cere macar un leu in plus de la stat, adica de la noi, cei la care se uita in scarba atunci cand avem tupeul sa ne imbolnavim. Un lucru ma linisteste, in schimb - ca dupa toate cate s-au intamplat, ministrul Sanatatii ia atitudine. Este "indignat".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
medici,
salarii,
Ana Raduta,
greva
/opinii/au-dreptul-medicii-sa-faca-greva-nu-nu-pentru-ca-nu-rezolva-nimic-ci-pentru-ca-nu-merita-6234796
6234796
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.