Atentie la avatare

Postat la 21 ianuarie 2010 56 afişări

Nu, nu vorbesc despre personajele albastre din filmul Avatar, ci despre personajele virtuale care ne reprezinta pe internet. Pana la urma, ideea e cam aceeasi.

Fiecare dintre noi are un soi de avatar pe internet. Un avatar desenat din detaliile personale publicate pe blog, pe Facebook, hi5 sau Twitter, din pozele pe care le publicam pe Flickr, din comentariile pe care le lasam pe diverse site-uri, din cautarile efectuate pe Google, din preferintele pe care le etalam pe diverse pagini de profil si asa mai departe.

Adunate la un loc, toate aceste informatii spun despre noi suficient de multe lucruri incat sa suscite interes. In special din partea unor companii care ar putea folosi acele informatii in folos propriu, cum ar fi, spre exemplu, sa isi faca reclama, dar si din partea altor "avatare" , care pot folosi informatiile impotriva subiectului in cauza, doar de dragul distractiei.

Cu toate acestea, inca exista oameni care n-au inteles ca orice lucru scris pe internet ramane acolo pentru totdeauna si ca privat este un termen inca relativ. Citeam zilele trecute cum au fost luati prin surprindere destui dintre cei peste 500.000 de romani de pe Facebook de faptul ca datele publicate pe paginile retelei sociale nu sunt protejate, mai ales daca nu au bifat casutele potrivite, si ca sunt expusi riscurilor aferente.

Cel mai bun studiu de caz mi se pare hi5, unde circula deja o serie de scrisori cu mesaje negative despre anumite persoane. Motivul pentru care se intampla asta este mai putin relevant. Ce mi se pare amuzant este ca expeditorul a avut toate informatiile pe tava. A gasit persoana careia a vrut sa-i faca rau, a aflat cateva detalii despre ea din profil, destule cat sa lase impresia ca este o persoana relativ apropiata, iar apoi a trimis scrisoarea catre intreg grupul prieten cu respectiva persoana. Si multi dintre ei au luat scrisoarea de buna, pentru ca nu cred ca gresesc cand spun ca dintr-o lista intreaga de prieteni, poate doar jumatate stiu intr-adevar destule despre tine incat sa faca diferenta. Restul sunt doar cunostinte sau prieteni ai unor prieteni.

Putini se gandesc insa la treaba asta in momentul in care incep sa verse cu nonsalanta (sau mai bine zis neglijenta) toate detaliile personale pe internet, dar se intreaba cu mirare oare de unde stie toata lumea ca odorul a primit cadou de majorat un Volkswagen. Ma refer aici la Adriean Videanu. Iar de la prea multe informatii pana la furt de identitate e doar un pas. De asta este atat de simplu ca in spatele unui astfel de avatar sa poata fi oricine. Pana la urma, chiar credeti ca Bill Gates va fi cel care petrece timp pe Twitter, acum ca si-a creat cont?

Urmărește Business Magazin

/opinii/atentie-la-avatare-5395836
5395836
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.