In bataia blitului

Postat la 11 aprilie 2006 2 afişări

Un nou tip de presa isi face loc pe piata de publishing autohtona: presa glossy de celebritate cu valoare adaugata. Asa ar califica publisherii revistei APROPO segmentul pe care titlul se pregateste sa intre de saptamana viitoare.

Un nou tip de presa isi face loc pe piata de publishing autohtona: presa glossy de celebritate cu valoare adaugata. Asa ar califica publisherii revistei APROPO segmentul pe care titlul se pregateste sa intre de saptamana viitoare.

 

Inflatia de posturi de televiziune, seriale, programe TV si trupe muzicale a fabricat peste noapte zeci de staruri de care, probabil, multi romani abia daca au auzit - dar de pe urma carora primesc salarii tot atatia paparazzi si jurnalisti de presa mondena. Segmentul presei de celebritate, deschis de VIP in 1992 si cizelat apoi de Viva! in 1999, s-a aglomerat in timp cu titluri mass-market precum Ciao, Star sau Story - publicatii de masa cu o calitate inferioara a tiparului, hartiei si a publicului, dar cu apetit de consum promitator.

 

Aproape o cincime din universul de oameni cercetati de Studiul National de Audienta (SNA) - adica 1,2 milioane de persoane din cele 6,2 mil. incluse in SNA - declara ca sunt interesate mult si foarte mult de evenimente culturale, actualitate si monden. Intuind interesul romanilor pentru monden, dar si golul de informatii de calitate pe acest segment de presa - mai degraba orientat catre zvonuri, barfe si can-can decat pe introspectii reale in viata vedetelor -, APROPO a hotarat sa se repozitioneze de pe segmentul ghidurilor TV (unde se afla in prezent) pe nisa revistelor glossy de tip "celebrity news".

 

"Din 17 aprilie, vom avea un APROPO cu totul diferit", spune Laura Ionescu, publisher al PubliMedia International, trust care editeaza APROPO (si care mai editeaza, printre altele, si revista BUSINESS Magazin). "Se schimba conceptul editorial, segmentul-tinta, frecventa, hartia, pretul - intr-un cuvant, APROPO va fi singura revista glossy bilunara de tip celebrity news", explica Ionescu, spunand ca revista a fost regandita ca o combinatie intre Paris Match si People, doua dintre cele mai importante publicatii despre celebritati din lume.

 

APROPO, care va fi condusa de cunoscutul jurnalist media Costi Rogozanu, va aborda toate domeniile - teatru, film, televiziune, muzica, sport, politica, afaceri - mai spun publisherii, iar segmentul pe care il ataca este cel up-market, pe care in prezent se mai afla revista "Viva!", un produs Edipresse (cu acest segment a cochetat, intr-o perioada, si Beau Monde, editata de Sanoma Hearst). Dar diferenta dintre ele va fi data atat de frecventa - Viva! fiind lunar, iar APROPO bilunar - dar si de continut, APROPO aducand in plus sectiuni precum un ghid de petrecere a timpului liber, recomandari TV sau puncte de vedere diverse.

 

Sunt doua publicatii de celebritate glossy prea multe pentru o piata ca Romania? Comentand segmentul pe care activeaza de circa sapte ani - presa de celebritate -, reprezentantii Viva! cred ca in Romania "vedetele sunt mai multe decat revistele care se ocupa de ele". Iar numarul cititorilor este mic - si asta pentru ca "vedetele sunt prea putine". "De aici se ajunge la o expunere exagerata a lor, la crearea unor pseudovedete care pot declansa repulsia publicului si o viitoare criza pe care o anticipez la nivelul acestui tip de presa", spune Cristina Stanciulescu, redactor-sef al Viva!.

 

De partea clientilor de publicitate insa, proiectiile sunt optimiste. Segmentul "glos-sy celebrity" este atractiv pentru brandurile premium, "aspirationale", este parerea lui Sorin Doru, media director la Opti Media (agentie de media din grupul Publicis Romania).

 

"Atractivitatea este cu atat mai ridicata pentru advertiseri cu cat avem de-a face cu un context pozitiv", spune el. Doru subliniaza ca ceea ce isi doreste un advertiser, dincolo de parametrii cantitativi (numar de persoane atinse si frecventa de expunere), "este un transfer pozitiv de imagine intre suportul de media si marca sa. Sa ne amintim ca «the medium is the message», dupa cum spunea Marshall McLuhan". Ca exemplu, Doru il aduce in discutie pe unul dintre clientii sai, British Airways, "pentru care ar putea fi interesant sa plaseze un print ad in contextul unui articol pozitiv / neutru despre locurile exotice in care isi petrec vacantele vedetele autohtone decat langa un articol de scandal legat de viata intima a acelorasi vedete".

 

Daca presa de celebritate glossy va ramane cu doua titluri sau va magnetiza si aparitia / repozitionarea altor publicatii din segment - cazul Story de pilda, editat de Sanoma Hearst si care pe alte piete se afla pe segmentul up-market, nu low-market ca la noi - se va vedea in timp. Important e ca Romania sa nasca celebritati veritabile - nu vedete fabricate peste noapte - astfel incat criza de "materie prima" adusa in discutie mai devreme sa nu se produca.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
In bataia blitului
/media-marketing/in-bataia-blitului-1005484
1005484
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.