Câţi bani face cel mai bun programator român din lume

Autor: Anca Barbulescu Postat la 02 iunie 2013 27993 afişări

Povestea lui în lumea viruşilor a început însă acum aproape două decenii, când, elev de liceu fiind, a dezvoltat un antivirus pentru a curăţa reţeaua de calculatoare a Colegiului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, infectată cu un virus pe care nicio soluţie de securitate disponibilă pe piaţă la nivel mondial nu îl recunoştea. Astăzi, Costin Raiu conduce echipa globală de cercetare şi analiză a companiei de securitate informatică Kaspersky Lab.

„Era cândva în 1995. M-am apucat atunci să fac singur un antivirus, într-o noapte„, povesteşte Raiu, care a ajutat astfel nu doar instituţia de învăţământ unde studia, dar şi mulţi colegi care, prin intermediul dischetelor, duseseră virusul şi pe calculatoarele de acasă. O lună mai târziu a mai apărut un virus şi apoi altul, iar pentru fiecare tânărul făcea câte un program antivirus independent. Când numărul lor a ajuns la aproximativ 30, a decis să facă un singur program pentru toate, pe nume MScan, devenit destul de popular în cercurile posesorilor de computere de la acea vreme. „Rezolva problema viruşilor din România, în condiţiile în care soluţiile producătorilor mondiali nu erau adaptate la piaţa locală şi la viruşii care afectau consumatorii de aici", spune el.

Viruşii de atunci erau cu siguranţă făcuţi în mare parte de români, dar veneau şi din alte ţări precum Rusia sau Cehia, deşi durata de propagare era destul de mare, având în vedere că modul de infectare era prin intermediul dischetelor. „Putea să treacă mai bine de un an până când un virus făcut în Cehia ajungea şi pe computerele românilor", spune Costin Raiu.

În ultimul an de liceu a primit un telefon de la omul de afaceri Radu Georgescu de la Gecad care, nu demult, spunea despre Costin Raiu că este cel mai bun softist pe care îl cunoaşte în România. Gecad se ocupa pe atunci cu servicii software şi folosea destul de des antivirusul creat de Raiu. Aşa a ajuns el în echipa Gecad, care a început să vândă soluţia lui mai întâi sub numele de RSN şi apoi RAV, iniţial acronimul „Raiu Anti-Virus", dar ulterior „Romanian Anti-Virus". Deja student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, făcea pe atunci de toate, de la asamblare de calculatoare şi curăţare de viruşi, suport tehnic, analiză a viruşilor noi şi introducerea lor în software şi până la redactarea manualelor de produs sau dezvoltarea primelor site-uri de web ale Gecad.

În anul 2000 s-a mutat la Kaspersky, la propunerea lui Eugene Kaspersky pe care îl cunoştea deja de câţiva ani. A evoluat de la senior expert în domeniul antivirus la chief security expert pe zona EMEA, iar din 2010 ocupă poziţia actuală, din care coordonează o echipă de 33 de oameni din 13 ţări – Marea Britanie, Franţa, Spania, Italia, Germania, România, Rusia, Japonia, Mexic, Brazilia, Ecuador, Argentina şi SUA.


FUNCŢIE: director global research and analysis

VÂRSTĂ: 35 de ani

CIFRĂ DE AFACERI 2011: 1,5 milioane de euro

Costin Raiu a primit premiul special în cadrul galei Business Magazin - 100 TINERI MANAGERI DE TOP 2013.


100 de tineri manageri sau antreprenori care, la nici 40 de ani, conduc companii cu afaceri de milioane euro sunt puşi anual, încă din 2006, în lumina reflectoarelor de jurnaliştii BUSINESS Magazin. Indiferent că sunt formaţi în multinaţionale sau au dobândit experienţă clădind propriile afaceri, ei sunt nu numai etalonul mediului de business românesc, ci şi cei care trasează direcţiile economiei.

BUSINESS Magazin vă prezintă a opta ediţie a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP. Catalogul este disponibil din luna mai la toate punctele de difuzarea a presei Inmedio si Relay la pretul de 35 lei.

Urmărește Business Magazin

/lideri/cati-bani-face-cel-mai-bun-programator-roman-din-lume-10917367
10917367
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.