Grecia: austeritatea loveşte din nou

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 octombrie 2013 114 afişări

Promisiunile că nu vor urma noi măsuri de austeritate pentru greci n-au ţinut prea mult: ministrul de finanţe Yannis Stournaras a anunţat că guvernul va prevedea în bugetul pentru 2014 tăieri suplimentare de cheltuieli în valoare de 500 mil. euro de la fondurile de asigurări sociale.

Grecia: austeritatea loveşte din nou

Stournaras a prezentat situaţia ca pe un noroc, amintind că "troica" creditorilor externi (FMI, CE, BCE) a cerut de fapt tăieri de de 2,5 mld. euro. Inspectorii "troicii" care negociază eliberarea următoarelor tranşe de împrumut vor veni la Atena în noiembrie.

Conform estimărilor "troicii", Grecia se confruntă cu un necesar de finanţare neacoperit de 10,9 mld. euro până în 2015, din care 4,4 mld. euro în 2014.

Şefa FMI, Christine Lagarde, a declarat recent că nu Grecia nu va mai fi nevoită să recurgă la "reduceri generalizate, nediferenţiate ale salariilor şi pensiilor", dar nu a exclus necesitatea unor noi măsuri de corecţie fiscală. Pentru anul curent, estimarea oficială de scădere economică este de 3,8%, faţă de o estimare anterioară privind o scădere cu 4,2%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/grecia-austeritatea-loveste-din-nou-11566899
11566899
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.