FARMACEUTICE

Postat la 22 decembrie 2008 14 afişări

Daca in mod traditional anii electorali au fost favorabili pietei farmaceutice, 2008 a fost o dezamagire mai ales in conditiile in care era de asteptat rezolvarea unei probleme din 2007 - neajustarea preturilor in functie de evolutia cursului leu/euro.

Neactualizarea preturilor la medicamente, timp de peste un an si jumatate, a lovit in profiturile distribuitorilor, iar unda de soc a fost rapid transmisa si celorlalte verigi din sistem. Preturile la medicamentele compensate si gratuite au fost calculate la un curs valutar de 3,3 lei pentru un euro, cu mult sub evolutia din ultima parte a anului, care a dus moneda unica europeana la peste 3,9 lei. In aceasta situatie, distribuitorii, ale caror marje de profit intrasera inca de anul trecut in picaj, si-au stopat, pe o perioada de doua saptamani in luna octombrie, livrarile la unele medicamente.

 

Efectele au fost rapid simtite si la nivel de farmacii, care nu au mai beneficiat de aceleasi discounturi si termene de plata avantajoase si a caror viabilitate economica a fost serios pusa sub semnul intrebarii. Asa incat multe dintre farmaciile independente se vor afla in situatia de a-si trage obloanele sau de a vinde catre jucatori mai mari.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmaceutice,
preturi,
criza,
medicamente
/cover-story/farmaceutice-3677663
3677663
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.