DOLARUL LUI GEORGE BUSH SI LEUL LUI MUGUR ISARESCU

Postat la 30 martie 2006 1 afişăre

Banca internationala de investitii Credit Suisse First Boston (CSFB) a pus la dispozitia BUSINESS Magazin o analiza care releva corelatii intre rezultatele alegerilor din Statele Unite si evolutia ulterioara a dolarului

Banca internationala de investitii Credit Suisse First Boston (CSFB) a pus la dispozitia BUSINESS Magazin o analiza care releva corelatii intre rezultatele alegerilor din Statele Unite si evolutia ulterioara a dolarului

Probabil ca ultima persoana de la care Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, ar fi putut spera ca primeste ajutor pentru stabilizarea monedei nationale este George Bush. Si totusi, asa s-a intamplat.

Pentru a evita recesiunea economica de care se apropia Statele Unite in urma cu trei ani, administratia Bush a aplicat un program de masuri contestat de multi economisti, dar care pe termen scurt a avut efect. Una dintre masuri a fost reducerea drastica a ratei de referinta a dobanzii FED (Rezerva Federala), care a permis americanilor sa se imprumute mai ieftin pentru a consuma sau a investi.

Reducerea dobanzii a redus insa atractivitatea dolarului pe pietele internationale, investitorii migrand treptat spre euro. In doar doi ani, intre 2002 si 2004, raportul dolar/euro a scazut de la circa 1,2 la aproape 0,8, moneda americana pierzand aproape 40% din valoare fata de cea europeana.

Scaderea dolarului a ajutat din plin o economie romaneasca inca foarte dependenta de moneda americana in 2002. In comparatie cu castigurile infime aduse de moneda americana, dobanzile mari de pe piata romaneasca au facut ca leul sa devina brusc foarte interesant. Pe masura ce investitorii au renuntat din ce in ce mai greu la lei pentru dolari, cursul "a inghetat". Dolarul de azi valoreaza la fel ca cel de acum doi ani. Pentru comparatie, intre 2000 si 2002, moneda americana s-a dublat in raport cu leul.

Ce se va intampla cu dolarul dupa alegerile americane? Cei care pariaza acum pe dolar  vor pierde la fel cum au pierdut si investitorii de acum doi ani? Sunt intrebari la care nu poate da un raspuns precis nici macar "oracolul" Warren Buffett.

Corelatii intre rezultatele alegerilor din Statele Unite si evolutia ulterioara a dolarului exista insa. Banca internationala de investitii Credit Suisse First Boston (CSFB) a pus la dispozitia BUSINESS Magazin o analiza care releva, sintetic, urmatoarele:

  • Realegerea unui presedinte duce, in general, la cresterea dolarului. Asa s-a intamplat dupa realegerea lui Clinton si a lui Reagan. Cand Carter a pierdut al doilea mandat in 1976, dolarul a scazut cu 1,4%, iar cand Bush tatal a cedat locul sau lui Bill Clinton, moneda a pierdut 2% in sase luni. Singura exceptie a fost cand Reagan l-a batut pe Carter, iar dolarul a castigat 6% in sase luni;
  • Alegerile cu rezultate stranse duc la scaderea dolarului. Pietelor nu le place incertitudinea si acest lucru s-a vazut cel mai bine in 2000, cand numararea si apoi renumararea voturilor au durat doua luni. Perioada in care dolarul a cazut liber.

Cum si anul acesta se asteapta o cursa cap la cap pana in ultimele ore, concluzia analistilor de la CSFB este ca prima regula va fi anulata de a doua si ca dolarul ar putea scadea pe termen scurt indiferent de rezultatul alegerilor. Pe termen lung, evolutia dolarului este greu de anticipat pentru ca depinde de mai multi factori: cresterea competitivitatii exporturilor americane independent de moneda, capacitatea economiei de a creste si fara rate scazute ale dobanzilor etc. Un lucru este cert insa: castigurile previzibile si sigure de pe urma dolarului vor ramane istorie pentru romani.

Urmărește Business Magazin

/cover-story/dolarul-lui-george-bush-si-leul-lui-mugur-isarescu-1050415
1050415
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.