Achizitii in cascada

Postat la 29 noiembrie 2005 2 afişări

Dupa ce in anii ‘90 atractia principala pentru marile corporatii din domeniul alimentar au fost fabricile scoase la privatizare, in ultimii cinci ani miza s-a pus pe afacerie dezvoltate de antreprenori locali.

Dupa ce in anii ‘90 atractia principala pentru marile corporatii din domeniul alimentar au fost fabricile scoase la privatizare, in ultimii cinci ani miza s-a pus pe afacerie dezvoltate de antreprenori locali. Achizitia afacerii de ape minerale Dorna Apemin, la sfarsitul lui 2002, de catre Coca-Cola HBC sau achizitia fabricii de napolitane Joe de catre Nestlé sunt doar cateva exemple.


Daca in cateva domenii, cum ar fi serviciile financiare, companiile austriece au fost extrem de active, in industria alimentara americanii sunt cei care au condus cursa achizitiilor.


Producatorul american de carne Smithfield a anuntat la sfarsitul anului trecut achizitia ComTim din Timisoara, iar pe piata uleiurilor vegetale, americanii de la Bunge si Cargill au hotarat sa se "dueleze" si in Romania. Cei de a Bunge au mutat primii, prin achizitia din 2002 a doua fabrici de ulei, ajungand lideri de piata.

La inceputul acestui an, PepsiCo, producator al bauturilor racoritoare Pepsi, a achizitionat producatorul de chipsuri Star Foods, printr-un joint-venture cu compania americana Genera Mills. A fost doar primul pas, pentru ca in vara, PepsiAmericas a cumparat, pentru 51 de milioane de dolari, 49% din actiunile companiei Quadrant-Amroq Bottling Company Ltd. (QABCL), inregistrata in Marea Britanie, detinatoarea francizei Pepsi in Romania. Insa ca valoare topul preluarilor este condus - de la distanta - de tranzactia prin care producatorul austriac de bere Brau Union a cumparat, in 2000, compania Brewery Holdings (BH), producatoarea marcilor Ciuc si Gambrinus, pentru 164,6 mil. euro.

Graba investitorilor americani a aparut in contextul in care aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce restrictii suplimentare in industria agro-alimentara. Cu cat trece timpul si se reduce timpul pana la aderare, cu atat mai energice sunt miscarile de preluare.


Daca intre 2000 si 2003 au avut loc doua-trei tranzactii anual, agitatia a crescut apoi semnificativ de la an la an: 6 tranzactii in 2004 - iar 2005 a adus o veritabila avalansa de preluari: treisprezece.


Agitatie in crestere

2000: Nestlé - Joe IBC; Brau Union - Brewery Holdings
2001: Chipita - Best Foods; Kraft Foods - Supreme; SABMiller - Timisoreana
2002: Orkla - Topway; Bunge - Unirea; Coca-Cola - Dorna
2003: Excelent - Kandia; achizitii Bunge (Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea)
2004: Friesland - Napolact; Boromir - ProPast; Smithfield - Comtim; Snack Ventures Europe - Star Foods; Cargil - Topway; SABMiller - Aurora
2005: achizitiile Vel Pitar (Panem, Postavarul, Gorjpan, Pangram si Spicul); achizitiile Euro Group (a cumparat Global Spirits, Bibco Biborteni si Principal Construct); Agricover - Comcereal; Nut Company - Flipper; Orkla - Ardealul; Expur - Ulcom; PepsiAmericas - QABCL.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Achizitii in cascada
/cover-story/achizitii-in-cascada-1047466
1047466
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.