500 de tineri care ar putea salva Romania

Postat la 17 mai 2010 146 afişări

De cinci ani de zile, BUSINESS Magazin prezinta tineri manageri si antreprenori in catalogul „Tineri manageri de top“. Sunt 500 de oameni care ar putea primeni clasa politica actuala, aflata la limita superioara a incompetentei. Solutiile care pot scoate Romania din criza se afla in inteligenta si munca acestor tineri

La 37 de ani, Valdis Dombrovskis devenea anul trecut prim-ministrul Letoniei, Péter Oszkó era desemnat tot anul trecut, la 36 de ani, sa conduca finantele guvernului de la Budapesta, iar Simeon Djankov este, la 39 de ani, ministrul finantelor in Bulgaria, tara in care, de altfel, tinerii ocupa cam o treime din portofoliile executivului. Letonia, tara cu cea mai mare cadere economica din Europa in 2009, a iesit deja din recesiune in primul trimestru din 2010. Nici Ungaria si nici Bulgaria nu au avut in perioada crizei o situatie prea buna, insa ambele tari au inceput restructurarea mult mai energic si mai devreme decat in Romania. Poate ca la aceasta au contribuit atat tineretea, cat si experienta lui Péter Oszkó de la Deloitte sau KPMG sau faptul ca Simeon Djankov este considerat printre cei mai citati 100 de economisti ai lumii, cu o experienta majora castigata la Banca Mondiala si creatorul unui institut de cercetare la Harvard.

La Bucuresti, in liga "sub 40" joaca ministrul dezvoltarii si turismului Elena Udrea, ministrul invatamantului Daniel Funeriu si ministrul sanatatii Cseke Atilla, ceea ce procentual nu este prea rau; gurile rele ar spune, totusi, ca sunt greu de separat dozele de politic si de competenta care i-au propulsat la conducerea ministerelor. Oameni care ar putea innoi insa cu succes actualul guvern, intens criticat acum in toata societatea romaneasca, sunt Septimiu Postelnicu, care a condus afacerile UniCredit Leasing in 13 tari, Marian Nastase, director financiar al grupului metalurgic Vimetco International, sau Cornelia Coman, care conduce ING Asigurari de Viata si care a fost numita in acest an in consiliul de management al ING. O viziune destinsa asupra lumii, cum este cea a sefului Bergenbier Mihai Ghyka sau gandirea strategica a unui {erban Toader, senior partner la KPMG, ori chiar experienta in lumi virtuale a lui George Lemnaru, creatorul jocului cu o raspandire internationala eRepublik, ar putea sparge probabil imobilismul administratiei de stat. {i mai pot fi adaugate alte 494 de argumente, adica atatia tineri cat a adunat BUSINESS Magazin in cataloagele sale de-a lungul ultimilor cinci ani.

Sigur ca o cariera in politica si in guvern inseamna mult mai multe decat simpla competenta profesionala sau abilitatea de a pune in miscare o echipa. "Este adevarat ca noua elita de tineri manageri poate fi o pepiniera pentru viitoarea clasa politica, insa ii vad mai potriviti pentru functii de consilieri de ministri, chiar de prim-ministru sau presedinte, decat pentru functii mai mari - cu cat este mai inalt postul, cu atat competenta tehnica este mai putin importanta si primeaza carisma personala. Drept urmare, faptul ca sunt buni profesionisti nu va fi niciodata un argument suficient pentru a-i promova pe acesti tineri in functii foarte inalte", explica George Butunoiu, managing partner la compania de recrutare George Butunoiu Ltd.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/500-de-tineri-care-ar-putea-salva-romania-6126447
6126447
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.