SERVICII: 24 aprilie, ziua in care Connex inmorminteaza SMS-ul gratuit

Postat la 11 aprilie 2006 1 afişăre

24 aprilie va fi o zi trista pentru multi utilizatori de telefoane mobile: SMS-urile gratuite de pe Internet devin, oficial, o specie pe cale de disparitie.

24 aprilie va fi o zi trista pentru multi utilizatori de telefoane mobile: SMS-urile gratuite de pe Internet devin, oficial, o specie pe cale de disparitie.

 

O stire care a facut multe valuri si a dat nastere inclusiv unor petitii online de protest: serviciul Web2SMS al operatorului de telefonie mobila Connex Vodafone, prin care clientii companiei puteau trimite trei SMS-uri gratuite de pe Internet in fiecare zi, va fi scos pe tusa incepand cu 24 aprilie.

 

Nemultumirea clientilor Connex Vodafone (petitia cu pricina primise, la inchiderea editiei, peste 20.000 de semnaturi) are o justificare: serviciul Web2SMS este, practic, ultimul de acest gen de pe Internetul romanesc. Mai exista site-uri care ofera SMS-uri  gratuite, insa cu diverse restrictii - de exemplu, se ofera un numar limitat de mesaje care pot fi trimise gratuit dupa inscriere, dar dupa epuizarea lor orice alt mesaj trimis se plateste. O astfel de solutie alternativa este web2sms.ro, site infiintat recent de catre Antonio Eram - fondatorul site-ului care gazduieste bloguri WeBlog.ro, dar si fost angajat al Connex. De fapt, Eram a facut parte din echipa care a lansat portalul myX (gazda si a serviciului Web2SMS) in anul 2001.

 

"A fost o discutie intreaga cu privire la cate SMS-uri ar trebui date gratis pe zi", si-a amintit el pentru BUSINESS Magazin. "La inceput am vrut cinci, dar s-a considerat ca sunt prea multe, apoi am zis sa fie unul singur, iar pana la urma am convenit sa fie trei."

 

In timp, serviciul s-a dovedit a fi de mare succes si a devenit locomotiva portalului myX, atragand cateva sute de mii de utilizatori inregistrati. Ba chiar au existat utilizatori care si-au cumparat cartele preplatite numai pentru a beneficia de un numar de telefon pe care sa-l poata folosi la inscrierea pe myX, spune Eram. Evident, scopul final era sa poata trimite cele 3 SMS-uri gratuite pe zi.

 

Si pe noul site web2sms.ro (care ar putea avea de castigat din inchiderea serviciului gratuit al Connex Vodafone) utilizatorii primesc dupa inscriere dreptul sa trimita trei SMS-uri gratuite catre orice retea de telefonie mobila din Romania. Diferenta este ca nu e vorba de trei mesaje pe zi, ci de trei mesaje in total. Apoi se pot achizitiona diverse pachete, dintre care cel mai ieftin presupune trimiterea de 100 de SMS-uri la pretul de 6,5 dolari (adica fiecare SMS costa 6,5 centi fara TVA, ceva mai ieftin decat tariful operatorilor, de 7 centi fara TVA pe mesaj).

 

Un site cu obiect de activitate asemanator este si SMSHighway.ro, unde un SMS costa 4,5 eurocenti pentru un pachet de maximum 1.000 de mesaje. Acesta este un model de business raspandit si pe pietele externe. Diversi furnizori online ofera un numar limitat de servicii gratuite (inclusiv SMS-uri) pentru a atrage utilizatorii, dupa care ei trebuie sa plateasca pentru a putea folosi in continuare gratuitatile. In privinta SMS-urilor nici nu ar putea fi altfel. "SMS gratuit nu exista", spune Eram. "Spre deosebire de e-mail, SMS-ul chiar trebuie sa fie platit de cineva. Iar cine ofera gratuit are alte obiective: sa promoveze ceva, sa construiasca o baza de date cu clienti, sa atraga utilizatori pentru alte servicii."

 

Totusi, ramane intrebarea - de ce a decis Connex Vodafone acum sa renunte la acest serviciu, dupa ce l-a subventionat ani buni? O explicatie oficiala nu exista, in afara de aceea ca retragerea face parte din procesul de migrare a serviciilor actuale catre Vodafone Live!, un pachet de servicii de tip infotainment (combinatie intre informare si divertisment - n.r) pe care compania-mama, Vodafone, il comercializeaza in majoritatea pietelor dezvoltate unde este prezenta.

 

Vodafone Live! urmeaza sa poata fi accesat de pe telefonul mobil, dar si pe Internet, de pe PC. Deocamdata este neclar ce se va intampla cu portalurile myX si Play, de-spre care oficialii Connex Vodafone spun ca vor fuziona. Parte din procesul de transformare si trecere la Vodafone Live! este si renuntarea la cele trei SMS-uri gratuite pe zi, dar si la alte servicii precum AlbumMMS si SMS Email, spun oficialii Connex Vodafone, care nu au precizat daca SMS-urile gratuite vor mai face sau nu parte din oferta viitoare din cadrul pachetului Vodafone Live!.

 

Totusi, motivul neoficial al renuntarii pare a fi de natura economica. Contactati de BUSINESS Magazin, reprezentantii companiei nu au oferit detalii cu privire la numarul de utilizatori ai serviciului sau de valoarea mesajelor trimise prin portal.

 

Valoarea SMS-urilor trimise anual de pe serviciul Web2SMS se ridica undeva la 7 mil. dolari, estimeaza Antonio Eram. Cu alte cuvinte, 7 milioane care nu intra in conturile companiei pentru ca utilizatorii trimit mesajele gratuit - e drept ca eliminarea serviciului nu garanteaza nici pe departe ca veniturile vor creste cu aceasta suma. In privinta sumei estimate, "rata de eroare poate fi undeva la plus sau minus 20%", spune Eram.

 

"In conditiile eficientizarii companiei, decizia pare justificata", mai ales ca 90% dintre utilizatori trimit cele trei mesaje gratuite pe zi si dupa aceea se opresc. Tariful pentru mesajele suplimentare este de 7 centi/SMS, insa clientii prefera sa astepte o noua zi pentru a li se reincarca creditul de trei mesaje gratuite. "Cand cineva ofera ceva gratuit, nu numai ca nu se intelege motivul, dar se face si abuz", spune  Eram, dand ca exemplu utilizatorii care isi fac 10-20 de conturi pe site-urile cu gratuitati si consuma rapid resursele acestora. 

 

Exista si opinii mai nuantate. In primul rand, utilizarea serviciului Web2SMS nu este chiar o gratuitate, avand in vedere ca este conditionata de cumpararea si platirea unei cartele Connex Vodafone, argumenteaza pe un site de discutii un internaut, Sorin. In al doilea rand, faptul ca utilizatorii prefera sa se opreasca dupa ce au trimis trei mesaje si sa astepte reincarcarea creditului, in ziua urmatoare, nu ar trebui sa fie considerat un comportament abuziv, mai ales ca acele persoane care cumpara cartele doar pentru a trimite SMS-uri de pe net sunt, totusi, considerate clienti in statistici, "iar numarul lor e contorizat in reclame alaturi de ceilalti, fara nici o discriminare". Cert este ca decizia Connex Vodafone a produs dezamagire multor clienti. "Datorez mult acestui serviciu myX Web2SMS, mai ales raportul formidabil dintre cate mesaje am trimis de pe telefon si cate am primit: 370 trimise fata de 2.300 primite", spune Shumilica, un utilizator al forumului Softpedia.com.

 

El critica si alternativa propusa de Connex. E vorba de Mail2SMS, un serviciu mai vechi al companiei, prin care utilizatorii pot trimite SMS-uri folosind un computer conectat la Internet, cu dezavantajul ca toate mesajele sunt contra-cost (7 centi). Un alt internaut este de parere ca operatorul Connex Vodafone "tocmai a scos un serviciu care multumea foarte multi clienti, intr-un moment extrem de sensibil - oferta de 2.000 de minute de la Cosmote". In replica, Connex Vodafone promite ca Vodafone Live! "va aduce o multitudine de noi servicii inovatoare, oferind utilizatorilor din Romania o experienta mult imbogatita". Dincolo de ping-pong-ul de opinii pro si contra cu privire la decizia Connex Vodafone, un lucru ramane cert. SMS-urile gratuite - sau aproape gratuite - vor ramane parte a epocii romantice a Internetului, una pe cale sa se incheie.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/servicii-24-aprilie-ziua-in-care-connex-inmorminteaza-sms-ul-gratuit-1005475
1005475
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.