Saltul in a treia generatie de telefonie mobila

Postat la 11 martie 2006 2 afişări

Care este diferenta dintre actuala generatie de telefonie mobila si urmatoarea (3G) de care tot auzim? In prezent, cei care doresc sa isi acceseze e-mailul prin intermediul retelelor de telefonie mobila GSM trebuie sa astepte cateva minute pentru a putea realiza acest lucru.

Care este diferenta dintre actuala generatie de telefonie mobila si urmatoarea (3G) de care tot auzim?

In prezent, cei care doresc sa isi acceseze e-mailul prin intermediul retelelor de telefonie mobila GSM trebuie sa astepte cateva minute pentru a putea realiza acest lucru. UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) care face posibila telefonia de generatia a treia (3G) este o noua tehnologie care permite ca, pe langa voce, sa fie furnizate categorii noi de servicii cu un profund caracter multimedia. Licentele UMTS sunt deja acordate in majoritatea tarilor europene. Primele retele de telefonie mobila UMTS au devenit operationale incepand cu anul 2003.

Tehnologia de transmisie folosita este CDMA (Code Division Multiple Access) de banda larga (Wideband-CDMA - W-CDMA) care face posibila derularea convorbirilor sau a transmisiilor de date simultan pentru mai multi utilizatori, prin intermediul aceluiasi canal radio. Acestia beneficiaza de terminale (telefoane) mobile de dimensiuni reduse care permit realizarea apelurilor video (videotelefonie), accesul la servicii multimedia, transmisii de date la viteze superioare si navigarea pe Internet. Retelele mobile UMTS fac parte din a treia generatie (3G - Third Generation) si sunt foarte diferite de retelele din generatia a doua (2G - Second Generation - GSM) cu care se opereaza in lume la ora actuala. Pentru un utilizator, diferenta principala este data de migrarea care are loc de la aplicatiile de telefonie spre aplicatii care au un inalt continut de elemente multimedia.

Aceste aplicatii multimedia pot fi impartite in doua mari grupe: aplicatii in timp real (cazul videotelefoniei, videoconferintei) si aplicatii non-timp real (transfer de date, acces la Internet). Trebuie spus ca trecerea de la retelele din a doua generatie (2G) operationale in ziua de azi spre viitoarea infrastructura UMTS se face prin intermediul serviciului General Packet Radio Services (GPRS - 2.5G), care ofera un serviciu de date intermediar intre primele doua, permitand viteze de comunicatie mai ridicate decat cele atinse in cazul retelelor 2G, dar neavand calitatea serviciilor si multitudinea aplicatiilor oferite de viitoarele retele 3G. 

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/saltul-in-a-treia-generatie-de-telefonie-mobila-976514
976514
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.