Noile produse prezentate de cei doi giganţi din tehnologie. Microsoft lansează un desktop impresionant, iar Apple aduce funcţia de touch laptopurilor

Autor: Florin Casota Postat la 28 octombrie 2016 478 afişări

Microsoft a anunţat în cadrul evenimentului Windows Creator Edition Surface Studio, un computer integrat într-un monitor de dimensiuni foarte mari, cu hardware puternic şi design atrăgător, dedicat profesioniştilor din mediul creativ, fiind potrivit atât pentru graficieni, videografi şi fotografi, cât şi de gameri, primind câteva funcţii speciale pentru jocuri video.

Computerul are display „Pixel Sense” cu funcţii tactile cu diagonală de 28”, echipat cu ceea ce numeşte Microsoft „cel mai subţire panou LCD de până acum”. Acesta vine cu un format atipic 3:2, asemeni tabletelor Surface Pro şi afişează o rezoluţie de 4500 x 3000 pixeli, cu 63% mai mult decât rezoluţia standard UHD/4K. Microsoft va oferi un nou periferic numit Surface Dial, o rotiţă multifuncţională care va putea fi folosită în diverse aplicaţii de design, cât şi în cadrul sistemului de operare Windows 10. Computerul are la bază procesoare Intel Core i5 sau i7 pe arhitectură Skylake, alăturate unor cipuri grafice NVIDIA GeForce GTX 965M cu 2 GB sau GTX 980M cu 4 GB, unităţi de stocare hibrid de 1 sau 2 TB şi opţiuni de RAM de la 8 la 32 GB. În funcţie de configuraţie, Surface Studio poate costa 2.999 dolari în versiunea de bază şi poate atinge preţul de 4.199 dolari în cea de top.

Microsoft a anunţat şi a doua generaţie de laptopuri Microsoft Surface Book, care aduce hardware şi mai puternic, cât şi o autonomie drastic îmbunătăţită.

Apple pe de altă parte a prezentat noua generaţie de laptopuri chiar a doua zi. Noul Macbook Pro este mult mai mic decât modelele din generaţia precedentă, indiferent de dimensiunea display-ului, foloseşte exclusiv mufe USB Type-C şi are o tastatură nouă, echipată cu un display secundar OLED numit Touch Bar care înlocuieşte butoanele F1-F12 şi butonul ESC.

În dreapta barei OLED, care poate fi folosită de aplicaţii pentru acces la funcţii rapide, a fost integrat şi butonul Power, care este acum un pătrat de culoare neagră cu un senzor de amprentă TouchID pentru autentificarea în sistemul de operare, în diverse conturi online şi pentru aprobarea plăţilor prin Apple Pay. Trackpad-ul a fost de asemenea îmbunătăţit, fiind acum mult mai mare, pe toate modelele de Macbook Pro.

Vor exista trei versiuni de Macbook Pro, care vor înlocui complet aproape complet în ofertă vechile modele. Va exista un Macbook Pro cu display de 13” care va veni cu o tastatură standard, fără ecran secundar OLED şi cu doar două port-uri Thunderbolt 3 (Type-C), un model de 13” cu ecran OLED şi patru port-uri Thunderbolt 3 şi un model de 15” cu aceleaşi 4 port-uri Thunderbolt 3 şi ecran secundar. În timp ce versiunile de 13” nu vor beneficia de cip grafic dedicat, varianta de 15” va fi echipată cu un GPU AMD R7 450 pe arhitectură Polaris, care oferă performanţă de două ori mai mare decât generaţia precedentă. Toate vor beneficia însă de un jack audio de 3,5 mm.

Preţurile sunt evident, piperate. Modelul de bază fără display OLED secundar porneşte de la 1.499 dolari, în timp ce varianta cu OLED de 13” porneşte de la 1.799 dolari. Cel mai ieftin model de Macbook Pro de 15” costă însă 2.399 dolari şi poate atinge chiar 4.000 dolari în cazul adăugării de opţiuni extra. Livrările pentru modelul inferior încep astăzi în Statele Unite, în timp ce versiunile cu Touch Bar vor fi livrate în 2-3 săptămâni.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.