Gestul conteaza

Postat la 08 martie 2010 13 afişări

Telefonul suna. Il cauti in buzunar, il strangi in mana si fara a apasa pe buton raspunzi. Iar daca inainte arunci o privire rapida pe ecran pentru a verifica numarul si nu vrei sa vorbesti, nu e nevoie decat sa il pui la loc si aparatul va selecta automat profilul silentios, redirectionand in acelasi timp apelul catre casuta vocala.

Aceasta noua modalitate de a raspunde la telefon are la baza un cip creat de compania germana iDent Technology, cu scopul de a usura folosinta. Suficient de sensibil incat sa detecteze diferente fine, precum puterea cu care telefonul este strans in mana, cipul functioneaza pe baza unei tehnologii care masoara capacitatea cu care corpul uman poate influenta un camp electric. "iDent va reprezenta un competitor de temut pentru alti producatori de cipuri care au la baza recunoasterea gesturilor umane", a spus Andreas Guete, directorul de vanzari al companiei in Asia, precizand ca primele telefoane care vor utiliza aceasta tehnologie vor fi disponibile pe piata incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2011. Cipurile iDent consuma mai putina energie decat cele pentru camerele foto ale dispozitivelor care, potrivit lui Guete, proceseaza mult prea multe date si utilizeaza mult prea multa baterie.

Cipul dezvoltat de compania germana nu este singura inovatie care se bazeaza pe recunoasterea unor miscari ale corpului. NTT DoCoMo, cel mai mare operator de telefonie mobila din Japonia, a dezvoltat o alta tehnologie, ce transforma miscarile ochiului in comenzi pentru playerul de muzica. Simplu exprimat, corneea ochiului emite electroni pozitivi, in timp ce retina emite electroni negativi, iar atunci cand ne deplasam privirea, diferentele de potential sunt detectabile de tehnologia NTT. De pilda, pentru a selecta un cantec dintr-o lista, ochii trebuie sa se miste la stanga sau la dreapta, iar pentru a mari volumul, miscarea trebuie sa fie in sensul acelor de ceasornic. Secretul consta in senzorii incorporati in casti si in dispozitivele (playere de muzica) capabile sa citeasca electrooculograme. Deocamdata, "recunoasterea oculara" ramane insa doar la stadiul experimental.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
new media
/business-hi-tech/new-media/gestul-conteaza-5722370
5722370
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.