Facebook îţi cunoaşte secretele şi nu le păstrează prea bine

Autor: Anca Barbulescu Postat la 12 martie 2013 201 afişări

Există programe care pot determina modul în care consumatorii folosesc reţeaua de socializare Facebook şi pot accesa informaţiile personale despre aceştia, chiar şi atunci când aceste date sunt marcate drept confidenţiale, arată un studiu realizat de universitatea Cambridge.

Asemenea programe nu numai că pot oferi celor interesaţi informaţii despre cum foloseşte Facebook-ul o anumită categorie de utilizatori, potenţiali clienţi, dar pot inclusiv să realizeze statistici folosind informaţii confidenţiale precum orientarea sexuala, obiceiurile de consum sau chiar dacă părinţii sunt divorţaţi sau alete asemenea, potrivit studiului realizat de Cambridge cu finanţare din partea Microsoft, care a analizat 58.000 de profile ale utilizatorilor de pe Facebook.

Cercetarea a calculat, de pildă, pe baza unor algoritmi cu acurateţe de 88%, care este orientarea sexuală a utilizatorilor monitorizaţi, a determinat rasa lor cu precizie de 95%, înclinaţiile religioase şi politice cu acurateţe de 80%, dar şi tipul de personalitate sau stabilitatea emoţională cu acurateţe între 62şi 75%.

Reprezentanţii Facebook au refuzat să comenteze informaţiile, scrie Financial Times. Studiul dezvăluie însă cât de simplu poate fi să fie folosite unele informaţii personale, chiar şi atunci când utilizatorii le clasifică drept confienţiale. Michal Kosinksi, unul dintre realizatorii de la Cambridge ai raportului, a declarat pentru FT că algoritmii şi metodologia folosite de ei ar putea fi cu uşurinîţă dezvoltate şi de companii care au astfel de interese pentru strategia de marketing şi vânzări. "Noi am folosit metode simple şi generice. Companiile de marketing şi de internet ar putea aloca mult mai mult timp şi resurse şi, implicit, ar avea o acurateţe mult mai mare decât noi", a mai spus acesta.

Analiştii de la Cambridge au fost capabili şi să facă anumite corelaţii neaşteptate - de pildă, oamenii cărora le plac cartofii prăjiţi de un anumit fel au un IQ mai ridicat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
facebook,
secrete,
confidentialitate
/business-hi-tech/new-media/facebook-iti-cunoaste-secretele-si-nu-le-pastreaza-prea-bine-10662183
10662183
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.