Cloud computing, pe romaneste

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 13 iulie 2011 1215 afişări

Despre cloud computing se vorbeste deja de cativa ani, dar fenomenul incepe de-abia acum sa ia amploare si in tarile in curs de dezvoltare. In lume, aplicatiile software "din nori", accesibile fara licenta prin internet, sunt o afacere de cateva zeci de miliarde de euro. In Romania, doar cateva mii de companii folosesc acum astfel de solutii - o cifra care are toate sansele sa creasca de cel putin cateva ori in urmatoarele luni.

In 200 de companii din Romania, angajatii nu mai au aproape nicio aplicatie instalata pe calculator. Toate sunt accesate online, prin intermediul Office 365, o solutie de tip cloud computing furnizata de Microsoft. "Acum sunt 200, dar la inceputul anului viitor vor fi cel putin 2.000", apreciaza Ronald Binkofski, directorul executiv al reprezentantei locale a companiei. Exemplul nu este insa singular.

Doar Microsoft are in portofoliu 30 de aplicatii diferite in cloud, iar in ultimii cativa ani, odata cu integrarea cloud computing in strategia tot mai multor multinationale prezente in Romania, precum si cu aparitia furnizorilor autohtoni de astfel de servicii, numarul companiilor care folosesc aplicatiile software din asa-zisul nor de calcul a inceput sa creasca. Este drept, pana acum prea incet prin comparatie cu asteptarile competitorilor precum Oracle, Microsoft sau IBM, pe fondul neintelegerii acestui fenomen, dar situatia pare sa se fi schimbat, cel putin in ultimul an.

"Sunt inca destui directori IT care nu inteleg cloud computingul", este de parere Binkofski, justificand astfel reticenta adoptarii tehnologiei, precum si ritmul de crestere de pana acum. In sine, definitia seaca spune ca este o solutie de utilizare a resurselor informatice externe, configurate si folosite in functie de necesitati si platite doar raportat la nivelul consumat. Mai exact, o companie poate folosi doar o suita de aplicatii in cloud si doar pentru un anumit numar de angajati, optimizand astfel costurile pentru IT.

Intr-un sens mai larg, termenul exprima un nou model de business prin care tehnologia este oferita ca serviciu online, utilizatorii accesand astfel aplicatiile software prin intermediul internetului, fara sa detina licenta asupra lor, in schimbul unei taxe lunare. Pentru consumatorul final, metoda poate nu pare extrem de utila prin comparatie cu achizitia de la raft a unei licente soft. Pentru companii insa, accesul la aplicatii cloud computing inseamna in primul rand o cheltuiala mai mica, iar in al doilea rand, utilizarea mai eficienta a resurselor si adaptarea lor strict la numarul curent de angajati.

Deocamdata, despre numarul exact al companiilor din Romania care folosesc cloud computing sau valoarea pietei nu s-a incumetat nimeni sa faca estimari, dat fiind ca piata este considerata inca la inceput, dar din acest an, industria a intrat in vizorul companiei de cercetare de piata IDC, care are in plan un studiu in acest sens, semn ca lucrurile incep sa ia amploare. "Deja, cloud computingul a devenit cel mai discutat subiect din IT-ul de astazi", apreciaza Liviu Gherman, senior sales manager in cadrul diviziei Fusion Middleware a Oracle Romania.

Mai multi specialisti din industrie spun ca ar fi vorba despre cateva mii de companii care folosesc software din cloud. "Nu cifra clientilor este insa cea mai relevanta, ci cea a numarului de utilizatori propriu-zisi", spune Binkofski, numar in functie de care se calculeaza de fapt si cat costa solutia.

Cloud computingul vizeaza in primul rand corporatiile, unde este nevoie de licente software pentru sute sau chiar mii de angajati, dar cel putin pana acum, cele mai multe dintre companiile care au ales aceasta varianta sunt din randul celor mici si mijlocii, cu un numar cuprins intre 10 si 100 de angajati. In functie de aplicatiile software din cloud pe care le contracteaza, costul lunar pentru un calculator poate varia intre 2 si 50 de euro, dar, spre deosebire de varianta traditionala, cheltuielile pot ajunge in ansamblu chiar si cu 50% mai scazute.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/cloud-computing-pe-romaneste-8465336
8465336
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.