Inca un termen din „limba robotica“: HDTV

Postat la 10 februarie 2006 2 afişări

O abreviere stranie in magazinele de electronice: HDTV. Termenul, nu peste mult timp, nu va mai reprezenta o ciudatenie si va intra in cotidian.

O abreviere stranie in magazinele de electronice: HDTV. Termenul, nu peste mult timp, nu va mai reprezenta o ciudatenie si va intra in cotidian.

HDTV inseamna in esenta  televiziune de inalta definitie. A aparut din dorinta de a crea un standard cu o calitate mai buna a imaginilor TV. Primul proiect a pornit in Japonia in 1968. Prin anii ‘80, in Statele Unite, industria cinematografica - manata de dorinta de a creste calitatea imaginii - adopta ideea si se infiinteaza organisme de cercetare si reglementare. In 1990 apare prima versiune completa de HDTV digital in Statele Unite iar in 1997 deja are loc prima emisie a unui program comercial in acest standard. In decembrie 2003, Japonia are deja trei orase acoperite de transmisii terestre HDTV: Tokio, Osaka si Nagoia. Din 2006, in Statele Unite posturile de televiziune vor emite HDTV, ceea ce va duce la eliminarea in timp a transmisiilor de televiziune conventionale. Dincolo  de istoric si de date tehnice, ceea ce intereseaza este ca HDTV aduce o calitate a imaginii de pana la 10 ori mai buna raportat la televiziunea actuala si reprezinta primul pas important ca evolutie de la introducerea televiziunii.

Alte diferente importante fata de televiziune asa cum o stim actualmente: calitatea sunetului (Dolby Digital 5.1 - adica sunetul este "raspandit" de sase boxe), imagini mai mari (inclusiv dimensiune panoramica 16:9), posibilitatea de a descarca direct pe PC secvente din programe, posibilitatea de a urmari prin Internet anumite programe. Chiar daca in prezent televiziunile comerciale autohtone nu emit in format de i-nalta definitie, este indicat sa achizitionam televizoare care, alternativ, pot reproduce si imagini emise in standard HDTV. Dincolo de calitatea mai buna a imaginii chiar si in cazul televiziunii actuale, vom fi pregatiti astfel si pentru momentul lansarii HDTV in Romania care nu poate intarzia foarte mult. Primul mare eveniment transmis in standard HD este campionatul mondial de fotbal din Germania din anul 2006. Din acel moment probabil ca nu vom mai avea nici o problema cu analizarea in detaliu a fazelor controversate.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/inca-un-termen-din-limba-robotica-hdtv-976861
976861
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.