Gadget Review: Probabil cel mai frumos telefon creat vreodată - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 16 septembrie 2017 6155 afişări

Fiecare an vine cu tendinţele lui în materie de business, modă sau gadgeturi. Anul 2017, pentru smartphone-uri, este anul camerelor de fotografiat duale şi al telefoanelor cu marginile cât mai subţiri. Xioami Mi Mix este un pionier care a deschis drumul către telefoane inteligente cu margini subţiri, dar cât de bun este?

+ Display impresionant

+ Frumos

+ Autonomie bună

- Cameră foto mediocră

- Dificil de manevrat/alunecos

Nebunia sistemelor de fotografiat cu doi senzori amplasaţi pe spate a fost adusă în prim-plan de Huawei prin P9, apoi au urmat şi alţi producători, precum Samsung sau Apple, care au copiat modelul. însă noi credem că un impact mai mare asupra smartphone-urilor l-a avut micşorarea marginilor telefoanelor.

Primul telefon care a impresionat publicul întinzând displayul pe aproape întreaga suprafaţă a fost Xiaomi Mi Mix, prezentat pentru prima dată pe 4 noiembrie 2016. La nouă luni distanţă, pe piaţă există mai multe telefoane care au împins displayul spre margini: Samsung S8, Samsung Note 8, Essential Phone şi cel mai probabil aşa va fi şi iPhone 8.

Xiaomi Mi Mix, oferit pentru testare de către eMAG, este o phabletă de 6,4 inchi, are un display IPS cu o rezoluţie 1.080 x 2.040 pixeli, rulează Android 6.0 şi vine echipat cu un procesor quad-core Snapdragon 821, procesor grafic Adreno 530 şi 6 GB RAM alături de un spaţiu de stocare de 256 GB. Camera principală are un senzor de 16 MP, iar cea frontală are doar 5 MP. De asemenea, vine cu o baterie uriaşă de 4.400 mAh, iar asta se simte în greutatea telefonului (209 grame). M-am minunat de fiecare dată când am deschis Mi Mix şi am văzut imaginea până în marginile telefonului de 6,4 inchi.

Displayul este impresionant şi este o plăcere să-l priveşti, iar atunci când m-am întors la telefonul meu am suferit o decepţie. Este o plăcere să urmăreşti filme şi să te joci. Totuşi, la partea de gaming trebuie să menţionez că jocurile încercate de mine nu au fost optimizate pentru acest ecran cu o proporţie (aspect ratio) de 17:9, ceea ce înseamnă că ecranul nu se întinde pe întreaga lungime a ecranului Mi Mix. Pe lângă S8, Mi Mix a fost printre singurele telefoane care au atras atenţia de fiecare dată când l-am scos din buzunar. Nu doar ecranul arată bine, ci tot telefonul este cu adevărat frumos.

Totuşi, producătorul chinez nu a transformat smartphone-ul într-o bucată de sticlă, o margine cam de un deget rămânând în partea de jos a telefonului, unde sunt plasate camera frontală, boxele etc. Din această cauză, Xiaomi a eliminat difuzorul clasic, aflat de obicei în partea de sus, şi l-a înlocuit cu unul piezoelectric, sunetul fiind redat prin vibraţii ale structurii metalice din interior. Asta înseamnă o experienţă ciudată de conversaţie la telefon. Vocea nu mai vine din difuzor, ci din tot telefonul, ceea ce se traduce într-o calitate audio îndoielnică, iar în unele cazuri şi de o lipsă a intimităţii (cel de lângă tine aude ce ţi se spune în telefon). Inovaţia nu vine fără compromisuri, nu?

Unul dintre beneficiile unui telefon cu ecran până în margini (pe lângă faptul că sunt mai aspectuoase) este că le permite producătorilor să facă telefoane mai mici, dar cu ecrane mai mari. Dacă machetele sunt corecte, iPhone 8 ar putea fi primul telefon lansat de Apple care este mai mic decât precedentul, dar care are un ecran mai mare (UPDATE - S-a dovedit că telefonul cu pricina să nu fie iPhone 8, ci iPhone X (10). Astfel, cei care vor ecrane mai mari nu vor mai fi nevoiţi să utilizeze ”lopeţi„ de 6-7 inchi.

Totuşi, Xiaomi Mi Mix are o diagonală de 6,4 inchi, ceea ce-l face dificil de manevrat chiar şi pentru cei cu palmele mai mari. Mai mult, telefonul are o carcasă din ceramică, ceea ce face să fie alunecoasă şi astfel creşte dificultatea de utilizare. Problema se poate rezolva prin acoperirea telefonului cu o carcasă, dar îi ştirbeşti din frumuseţe şi e păcat.

La interior lucrurile stau foarte bine, iar cei 6 GB de RAM fac ca sistemul să nu încetinească niciodată şi totul se întâmplă foarte rapid. Multitaskingul este excelent, poţi avea zeci de aplicaţii deschise şi nu se simte o încetinire a sistemului. Cu toate acestea, Mi Mix nu este cel mai puternic telefon, nici pe departe (undeva în top 30 al smartphone-urilor, potrivit AnTuTu), însă în utilizarea normală am observat doar mici poticniri în anumite jocuri cu o grafică video avansată. în schimb, am rămas dezamăgit de calitatea fotografiilor surprinse de cele două camere ale telefonului Xiaomi.

Camera frontală are un amplasament ciudat (partea de jos) şi captează imagini fără detalii şi chiar pixelate. Oarecum de aşteptat de la un senzor de doar 5 MP. Totuşi, lucrurile nu stau mult mai bine nici când vine vorba de camera principală (16 MP, f/2.0). Fotografiile realizate în timpul zilei sunt decente, destul de clare şi contrastante, iar culorile sunt bune. Totuşi, atunci când se întunecă sau la interior, camera dă rateuri şi de multe ori imaginile sunt înceţoşate, chiar şi în modul de noapte. Xiaomi Mi Mix vine la pachet cu câteva moduri de fotografiere haioase precum mirror (dublarea personajului), fisheye, creionat etc. care ar putea să te distreze o perioadă.

La capitolul autonomie, telefonul se dovedeşte a fi o adevărată bestie şi rezistă cu succes timp de două zile fără să fie nevoie să fie încărcat. Este primul telefon pe care-l testez care nu-mi dă un sentiment de panică când văd că mai am doar 20% la baterie. Cei 20% sunt îndeajuns pentru câteva ore bune. Pe de altă parte, bateria fiind atât de mare (4.400 mAh) necesită un timp destul de îndelungat (cam 2 ore şi 30 de minute) pentru a se încărca de la 0 până la 100%. Xiaomi, prin Mi Mix, a demonstrat că se poate face ceva incitant în domeniul smartphone-urilor (unde lucrurile au rămas cam plictisitoare în ultimii ani) şi a stârnit un val pe care şi alţi producători l-au adoptat, iar noi, consumatorii, nu putem decât să ne bucurăm.

CASETĂ TEHNICĂ

DISPLAY IPS LCD

DIAGONALĂ 6,4 INCHI

REZOLUŢIE 1.080 X 2.040 PIXELI

(362 PP DENSITATE    PIXELI)

SISTEM OPERARE ANDROID 6.0

PROCESOR QUAD-CORE

SNAPDRAGON 821

2,35 GHZ

PROCESOR GRAFIC ADRENO 530

MEMORIE RAM 6GB

STOCARE INTERNĂ 256 GB

CAMERĂ FOTO PRINCIPALĂ 16 MP, F/2.0

CAMERA FOTO FRONTALĂ 5 MP

BATERIE 4.400 MAH

GREUTATE 209 G

PREŢ RECOMANDAT PESTE 3.000 LEI

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.