Gadget Review: DSLR-ul începătorilor - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 30 aprilie 2017 382 afişări

Cochetezi cu fotografia şi vrei să treci de la smartphone la ceva mai serios? Pentru asta trebuie să-ţi cumperi un echipament pe măsură, iar alegerile pot fi copleşitoare. Prin aparatul de fotografiat 1300D, Canon vrea să simplifice ecuaţia şi propune un produs foarte bun pentru începători.

Canon 1300D este un DSLR (aparat foto cu lentile interschimbabile) entry-level ce se adresează celor care doresc să înceapă fotografia cu un DSLR şi celor care vor să treacă de la smartphone la ceva mai serios. Aparatul de fotografiat este construit în jurul unui senzor APS-C de 18 MP, are posibilitatea filmării Full HD şi dispune de Wi-Fi şi NFC (near field communication) pentru distribuirea uşoară a fotografiilor.

Noul aparat în acest segment păstrează liniile trasate de modelele vechi (a şasea generaţie în prezent), fiind aproape asemănător cu camera de fotografiat personală, 550D (generaţia a doua), cu câteva mici deosebiri. Construcţia este una solidă, dar să nu te aştepţi la prea multe la acest departament, plasticul fiind cel mai întâlnit element. Ergonomia aparatului este una bună: uşor şi plăcut de ţinut în mână, intuitiv de utilizat.

1300D are un vizor optic (viewfinder), care este destul de bun, luminos şi clar, însă cu acesta poţi vedea doar 95% din cadru, de aceea trebuie să ţii cont de acest lucru atunci când încadrezi o imagine. Acest neajuns este destul de întâlnit la DSLR-urile entry-level.

Faţă de modelul precedent, 1200D, noua cameră Canon nu este cu mult diferită: acelaşi senzor, acelaşi obiectiv standard, dar rezoluţie mai bună ecranului, procesor mai bun şi beneficiază de Wi-Fi şi NFC. Camera are un senzor de 18 MP APS-C şi un procesor Digic 4+, un sistem de focus bazat pe nouă puncte, cu un ISO (sensibilitatea imaginii) capabil să urce până la 6.400 şi poate fotografia în rafală cu doar trei cadre pe secundă.

Wi-Fi şi NFC reprezintă o îmbunătăţire importantă a DSLR-ului entry-level al Canon deoarece face distribuirea fotografiilor un proces mai simplu. Pentru a utiliza această funcţie, tot ceea ce trebuie să faci este să descarci aplicaţia Canon (iOS sau Android), apoi procesul de conectare e foarte simplu; cu câteva gesturi poţi trimite fotografia făcută.

După cum spuneam, camera are nouă puncte de focus care acţionează destul de repede atunci când afară este lumină bună, însă în interior sau seara camera poate întâmpina dificultăţi în a găsi punctul de focus pe care-l vrei.

Imaginea produsă de camera foto este una de calitate, JPG-urile au culori frumoase, naturale, dar la interior aparatul de fotografiat tinde să încălzească imaginea atunci când balansul de alb este lăsat în modul automat. Obiectivul cu care vine camera are stabilizator optic, ceea ce face ca imaginile să fie clare în majoritatea timpului şi în general am fost destul de mulţumit de imaginile produse de aparat.

Odată cu apusul soarelui lucrurile devin mai dificile fără un trepied, imaginile fiind bune până la o sensibilitate de 1.600 ISO. La ISO 3.200 sau 6.400 pot fi în continuare bune, dar să nu vă aşteptaţi la miracole.

Pe partea de video, camera scoate imagini plăcute la o calitate de 1.080 p la 30 de cadre pe secundă, dar fără focalizare continuă şi fără control manual asupra setărilor video. Aşadar filmarea este complementară fotografiei, 1300D nefiind recomandat celor interesaţi în principal de video, mai ales din cauza faptului că nu-i poţi ataşa un microfon extern (posibil pe alte DSLR-uri similare ca preţ şi performanţă).

Poate tehnologia nu este chiar cea mai bună, dar când stai să te gândeşti că la un preţ rezonabil primeşti un aparat capabil să filmeze HD, cu o autonomie sănătoasă a bateriei (peste 500 de fotografii) şi cu Wi-Fi, atunci ai de-a face cu un DSLR entry- level numai bun pentru amatorii de fotografie.

CASETA TEHNICĂ

SENZOR: 18 MP APS-C

FORMAT FIŞIERE: RAW, JPEG

REZOLUŢII ÎNREGISTRATE: 5.184 X 3.456 / 3.456 X 2.304 / 2.592 X 1.728

NREGISTRARE VIDEO: 1920 X 1080 (30, 25, 24 FPS), 1.280 X 720 (60, 50 FPS)

TIP FOCALIZARE: AF CU 9 PUNCTE

SENSIBILITATE IMAGINE: 100-6.400 (12.800-EXPANDAT)

MODURI EXPUNERE: AUTO, PORTRAIT, LANDSCAPE, CLOSE-UP, SPORTS, NIGHT PORTRAIT, NO FLASH, MOVIE, PROGRAM AE , SHUTTER PRIORITY AE, APERTURE PRIORITY AE, MANUAL, A-DEP

CAPACITATE RAFALĂ: 3 FPS

DIMENSIUNI: 130 X 100 X 78 MM

GREUTATE: 434 G

CARDURI MEMORIE COMPATIBILE: SD, SDHC, SDXC, EYEFI

ALIMENTARE: ACUMULATOR LI-ION LP-E10

CONECTIVITATE: WI-FI CU NFC

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.