Gadget Review: Allbook X, mobilitate pe buget - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 17 decembrie 2017 1119 afişări

Anul acesta este unul cu premiere pentru compania braşoveană Visual Fan, care, după ce a prezentat primul asistent vocal care vorbeşte româneşte, a lansat şi primul său notebook. Cât de bune sunt laptopurile Allbook L şi Allbook X şi cui i se adresează?

+ designul

+ portabil

+ autonomia bateriei

- problemă cu tastatura

- spaţiu de stocare

Allbook L este varianta entry, iar X este varianta mai performantă. Am avut în test varianta Allbook X, un laptop de 13,3 inchi cu un display cu rezoluţie Full HD, care are un procesor Intel Celeron Quad-Core, 3 GB RAM, stocare internă de 32 GB memorie internă (cu posibilitate de extindere printr-un card microSD), iar placa video integrată este Intel Gen9 LP. Totul la o greutate de doar 1,2 kg şi un preţ de puţin peste 1.000 de lei.

Când l-am scos din cutie, am fost impresionat de aspectul acestuia. Nu mă aşteptam ca laptopul să aibă o construcţie atât de bună pentru un produs cu asemenea preţ. În această categorie, produsele sunt realizate din plastic şi nicidecum aluminiu, cum este cazul Allbook X. Laptopul arată bine, se simte bine şi nu arată ca un produs ieftin. În plus, mi-a plăcut alegerea culorii negru mat pentru întreg designul. Doar tastele şi logoul sunt albe. Nici la capitolul conectivitate nu stă foarte rău, având în vedere mărimea şi portabilitatea acestuia: are două porturi, unul USB 3.0 şi unul USB 2.0, port mini-HDMI, un port pentru card microSD şi un jack audio pentru căşti.

Displayul IPS LCD de 13,3 inchi, cu rezoluţie Full HD, mai rar întâlnit la astfel de modele mici, este unul destul de bun: culorile se văd bine, unghiurile de vizualizare sunt bune şi poate fi şi destul de luminos. L-am folosit pentru scris, navigare pe internet, am văzut filme şi am fost mulţumit de rezultat.

La capitolul sunet, laptopul stă bine fără să exceleze: poţi asculta muzică, vedea filme fără ca experienţa să fie deranjantă. Volumul este destul de mare, însă sunetul este cam subţire şi câteodată poate fi deranjant la volum maxim.

La interior, Allbook X nu este vreo bestie care să impresioneze, însă este capabil să susţină sesiuni de browsing şi scris fără probleme. Am avut peste 15 taburi deschise în Goolge Chrome, în timp ce ascultam muzică pe YouTube şi scriam în Word, fără să sesizez poticniri evidente ale sistemului. Sigur, poate o pagină nu se va încărca imediat, dar nici nu trebuiesă aştepţi o veşnicie. Gamingul şi alte sarcini mai solicitante sunt excluse pe acest laptop, dar nici nu este făcut pentru asta.

După cum poate aţi sesizat, laptopul are o unitate de stocare destul de mică, de doar 32 GB, ceea ce poate fi o problemă, având în vedere că doar sistemul de operare Windows 10 poate ocupa mai mult de jumătate din spaţiul menţionat. Acesta poate fi extins cu un card microSD, dar de multe ori această soluţie nu este dezirabilă, deoarece vitezele de scriere şi citire nu sunt foarte mari. Compania din Braşov s-a gândit la asta şi oferă şi o variantă Allbook X cu hard disk SSD (120 sau 250 GB) pentru încă câteva sute de lei în plus.

Şi acum să trecem la cele mai importante puncte pentru un notebook: tastarea, touchpadul şi autonomia bateriei.

Tastatura este mai înghesuită decât cea găsită pe un laptop mai mare, însă tastele sunt destul de late, încât să te obişnuieşti cu ele în câteva ore sau zile – în funcţie de cât de mult folosim notebookul. Tastele sunt din plastic, nu reprezintă cea mai plăcută experienţă de scris, dar este una bună pentru această categorie de preţ.

În schimb, am sesizat o problemă cu tasta „space”. La laptopul pe care l-am primit pentru testare, tasta „space” nu răspunde la comandă decât dacă apeşi în centrul acesteia, nu şi în extremităţi. Mai mult, câteodată am observat că tasta înregistra o apăsare ca două spaţii, nu unul. Este o problemă care poate deveni enervantă, mai ales că acest laptop va fi folosit în principal pentru scris. Prima problemă am rezolvat-o, obişnuindu-mă să apăs spre mijlocul tastei „space”, însă pentru a doua nu am găsit soluţie şi a trebuit să şterg spaţiile în plus înainte de a continua textul.

Touchpadul este decent, degetul alunecă bine pe el şi nu am sesizat probleme grave: se mai agaţă din când în când, dar nu am simţit niciodată nevoia să apelez la un mouse pentru navigare.

Autonomia bateriei este foarte bună şi laptopul poate funcţiona o zi întreagă, în regimul de scris şi browsing, cu luminozitatea la jumătate, fără să fii nevoit să te apropii de o priză. Iar atunci când o vei face, nici nu va trebui să stai foarte mult fără el: în 30 de minute se încarcă 30%, iar o încărcare completă durează cam 1 oră şi 40 de minute.

Per total, eu am fost mulţumit de experienţa cu primul notebook al Allview şi cred că ocupă un spaţiu interesant în piaţă: produs portabil care arată bine, cu o autonomie bună, dar care nu-ţi va face o gaură în buzunar.

CASETĂ TEHNICĂ

PROCESOR INTEL CELERON QUAD-CORE N3450

SISTEM DE OPERARE WINDOWS 10

MEMORIE RAM 3 GB DDR3

STOCARE 32 GB FLASH + MICROSD PÂNĂ LA 128 GB

ECRAN IPS LCD FULLHD 13,3 INCHI, 1.920 X 1.080 PIXELI

PORTURI USB (1 X 3.0, 1 X 2.0) MINI HDMI

BATERIE 4.600 MAH

DIMENSIUNE 318 X 211 X 12,9 MM

GREUTATE 1.248 G

PREŢ RECOMANDAT 1.099 LEI

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.