Dilema fotografului amator: aparat foto sau telefon mobil?

Postat la 03 noiembrie 2009 326 afişări

Cine vrea sa faca poze ca sa le arate amicilor ori sa-si cultive veleitatile de fotograf amator are de ales intre o camera foto digitala si un telefon mobil cu camera mai mult sau mai putin performanta. Intr-un an de criza, pretul pare sa faca insa legea in privinta deciziei de cumparare.

Nu sunt fotograf profesionist, dar mi-am cumparat un aparat foto digital destul de performant. Imi place sa fac poze in parc, in excursie sau acasa", afirma un tanar de 19 ani din Bucuresti, adaugand ca telefonul lui mobil, chiar daca are o camera foto destul de buna, nu poate face niciodata fotografii ca un aparat digital.

Nu toata lumea e de aceeasi parere cu el. Cine vrea sa faca fotografii profesionale se va orienta catre o camera digitala, insa daca doreste sa faca fotografii pur si simplu, pe care sa le impartaseasca rapid cu prietenii sau familia, printr-un mesaj multimedia sau printr-o retea sociala, va opta adesea pentru un telefon cu o camera foto incorporata, considera Mihnea Serbu, senior product manager in cadrul Orange Romania. Andrei Oltei, manager terminals la Vodafone Romania, spune ca aceia pentru care fotografiatul nu este neaparat un hobby vor folosi camera foto a telefonului mobil pentru a surprinde instantanee din viata de zi cu zi, dar un telefon mobil cu camera performanta poate fi o alegere si pentru cei care vor calitate, dar nu sunt dispusi sa investeasca foarte mult intr-un aparat foto digital. Acestia din urma sunt atenti la calitatea lentilelor, blitz, zoom sau softul de corectie. "Insa pentru cei care chiar sunt pasionati de fotografie, performantele camerelor foto care echipeaza telefoanele mobile actuale nu sunt suficiente pentru a inlocui un aparat foto."

Cand s-au lansat telefoanele cu camere foto performante, multi producatori de aparate foto digitale s-au temut ca vanzarile se vor reduce foarte mult. Se pare insa ca aceasta n-a revolutionat piata camerelor foto, potrivit producatorilor de profil din Romania. In primul rand, e vorba de pret, spune Dragos Salamac, team leader la BenQ Romania, exemplificand cu faptul ca un telefon cu o camera de opt megapixeli costa de pana la 10 ori mai mult decat un aparat foto compact cu aceeasi rezolutie. "In al doilea rand, un telefon mobil nu va putea niciodata sa faca poze la calitatea unui aparat foto. Cu un telefon, chiar cu o rezolutie mai mare, iti faci treaba cand nu ai un aparat foto autentic cu tine, insa calitatea fotografiilor nu va fi aceeasi. Nu mai vorbesc de lentile, dispozitivul optic sau blitz", adauga Salamac. In ce priveste intreaga piata de camere foto, reprezentantul BenQ afirma ca, in primul semestru, aceasta a scazut la aproape jumatate fata de primele sase luni din 2008.

Cititi restul articolului in versiunea tiparita a BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/dilema-fotografului-amator-aparat-foto-sau-telefon-mobil-5074825
5074825
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.