Despre virusi

Postat la 10 martie 2006 1 afişăre

Mereu pentru un virus existent apare un program antivirus mai tare, iar pentru acest program antivirus va apare un virus care sa il ocoleasca.

Mereu pentru un virus existent apare un program antivirus mai tare, iar pentru acest program antivirus va apare un virus care sa il ocoleasca.

 

Dictionarul scrie cam asa (www.webster.com) virus (egal) a computer program usually hidden within another seemingly innocuous program that produces copies of itself and inserts them into other programs and that usually performs a malicious action (as destroying data).

 

Pe romaneste, un virus este un program care executa doua tipuri de actiuni: se reproduce singur-singurel si face ceva rau.

 

Istoria virusilor (vorbim aici doar de cei de calculator, fireste) incepe undeva in 1990, cand virusi "subtirei" erau ascunsi prin programe si se inmulteau prin trecerea dischetelor virusate de la un calculator la altul. Timpul a trecut si, o data cu cresterea puterii de calcul si mai ales o data cu extinderea posibilitatilor de comunicare (Internet), virusii s-au dezvoltat.

 

Au aparut virusi care se modifica de la o generatie la alta, virusi care se raspandesc prin Internet, virusi care apeleaza la psihologie pentru a te convinge sa faci ceva. Mai nou au aparut si virusii care se raspandesc pe telefonul mobil ori care au ca tinta organizatorul personal (PDA-ul).

 

Desi doar la limita un virus, fenomenul SPAM este si el din aceeasi categorie: se raspandeste (eu primesc cam 500 mail-uri SPAM pe zi) si face ceva rau (imi consuma timp, banda Internet). Au inceput mai nou si SPAM-urile SMS, care imi piuie telefonul si se baga practic in viata mea privata (cum e sa-ti bipaie telefonul la 12 noaptea?). Si tot mai mult se discuta despre notiunea de "casa digitala". Dar oare cum va fi cand, din cauza unui virus, usile nu se mai deschid (sau nu se mai inchid), apa curge cand vrea ea si la ce temperatura vrea si asa mai departe.

 

Parca la un moment dat a fost facut si un film simpatic despre acest subiect. Oricum ar fi, fenomenul virusilor este extrem de nociv. Dezvoltati de oameni care fie au un defect psihic, fie sunt neapreciati la locul de munca si doresc sa arate de ce sunt ei in stare, fie au un obiectiv clar (de obicei raspandirea unui mesaj), virusii dau o permanenta lupta cu programele antivirus.

 

Lupta este "corp la corp", insa pentru a fi eficiente, programele antivirus trebuie sa fie utilizate corespunzator: actualizate, pornite... (nu radeti, asa este...). De fapt - ce spun eu - am intalnit oameni care spuneau "las’ ca nu mi se intampla tocmai mie", iar peste doua luni pierdeau. Pierdeau un pariu in care, daca nu te protejezi, nu ai cum sa castigi. Pierdeau date importante, pierdeau toata munca lor sau a companiei lor. De asta zic: e momentul sa apelati la o companie de securitate.

 

Radu Georgescu, presedintele grupului GeCAD

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Despre virusi
/business-hi-tech/despre-virusi-979030
979030
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.