Ce inseamna Bluetooth?

Postat la 23 martie 2006 9 afişări

La fel cum Harald I Bluetooth a unit, in anul 960, doua dintre cele mai puternice regate europene, tehnologia Bluetooth uneste astazi lumea comunicatiilor.

La fel cum Harald I Bluetooth a unit, in anul 960, doua dintre cele mai puternice regate europene, tehnologia Bluetooth uneste astazi lumea comunicatiilor.

 

Harald I Bluetooth ("Dinte albastru") a fost regele Danemarcei intre anii 940 si 985. Porecla Bluetooth, in daneza Blatand, a venit, probabil, din alaturarea a doua denumiri: Bla, care inseamna "persoana cu pielea inchisa la culoare", si Tand, al carui sens este "om mare". Legenda spune ca Harald, mare amator de afine, avea tot timpul dintii albastri din cauza pigmentului din fructe.

 

Vikingul Harald a ramas in istorie pentru unificarea Danemarcei, in jurul anului 940, cu regatul Norvegiei si cu o parte din Suedia. Un mileniu mai tarziu, in 1994, compania Erisson Mobile Communications a pornit cercetarile pentru realizarea unei interfete radio de putere mica intre telefoanele mobile si accesoriile lor. Altfel spus, sa descopere modalitatile cele mai potrivite prin care telefonul mobil sa "discute" prin unde radio cu casca din ureche.

 

In februarie 1998, un consortiu format din companiie Ericsson, Nokia, Toshiba, IBM si Intel s-au reunit in Grupul pentru Interese Speciale (Special Interest Group - SIG). Membrii acestuia au decis producerea de echipamente radio pentru telefoane mobile, dispozitive PDA, calculatoare si laptopuri. Fideli conceptului de "unire" a dispozitivelor si platind tribut de onoare initiatorilor nordici, SIG a numit aceasta tehnologie Bluetooth. Prima versiune a fost produsa in 1999, pentru ca primele dispozitive dotate cu Bluetooth sa fie comercializate in 2001. Ca joint-venture intre Sony si Ericsson, producatorul de telefonie mobila Sony Ericsson a fost una dintre primele companii care au dezvoltat si comercializat terminale si accesorii dotate cu tehnologia Bluetooth.

 

Operarea fara fir de tip Bluetooth presupune unde radio de frecventa si putere mici care permit transferul de voce si date intre doua dispozitive echipate cu emitatori-receptori specifici, aflate in aceeasi retea de tip PAN (personal area network). Cu alte cuvinte, un telefon mobil si un computer, de exemplu, pot trimite voce, imagini si date de la unul catre celalalt fara a utiliza nici un fel de cablu. Distanta intre dispozitive poate fi de la 10 pana la 100 de metri. Conexiunea prin Bluetooth se face in banda de 2,4 GHz, pentru care nu este nevoie de licenta si care presupune o viteza de transmisie a datelor de 2,1 Mb/s (pentru 2.0, versiunea cea mai noua a tehnologiei Bluetooth).

 

Daca doreste sa transmita date de pe telefonul mobil prin Bluetooth, utilizatorul trebuie sa se asigure ca atat dispozitivul emitator, cat si cel receptor (computerul, de pilda) sunt echipate cu tehnologia respectiva. In plus, optiunea de transmitere prin Bluetooth a amandurora trebuie activata, iar receptorul recunoscut si adaugat pe lista de dispozitive acceptate a emitatorului. Din orice aplicatie deschisa pe telefonul mobil, fie ea un ton de apel, o imagine sau un alt tip de document, exista optiunea de trimitere prin Bluetooth. Aceasta nu trebuie decat selectata, pentru ca de restul se ocupa Bluetooth.

 

Ideea de baza, aceea de conectare a telefonului mobil la un accesoriu al acestuia, a fost dezvoltata si extinsa, de-a lungul anilor, la transmiterea de date intre un telefon si altul sau  intre telefon si un calculator sau o imprimanta. Si lista poate continua cu generozitate, incepand de la tastaturi fara fir si ajungand pana la dispozitive medicale.

 

Bogdan Zinca

Reprezentant Sony Ericsson Mobile Communications In Romania

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ce inseamna Bluetooth?
/business-hi-tech/ce-inseamna-bluetooth-979079
979079
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.