Top 10, o unealta turistica de varf

Postat la 31 ianuarie 2006 1 afişăre

Nu stim cat de ampla este, pana in prezent, seria Ghidurilor turistice vizuale editate de Litera International, dar cele 4 volume care ne-au cazut in mana ne-au lamurit pe deplin in legatura cu resursele acestui tip de calauza.

Nu stim cat de ampla este, pana in prezent, seria Ghidurilor turistice vizuale editate de Litera International, dar cele 4 volume care ne-au cazut in mana ne-au lamurit pe deplin in legatura cu resursele acestui tip de calauza.

 

Fiecare dintre volume numara in jur de 150-200 de pagini, dens ilustrate (practic nu exista pagina fara fotografii, harti de ansamblu sau de detaliu, reproduceri de opere de arta etc.) si care infatiseaza principalele locuri de atractie ale unei metropole, ierarhizate conform opiniei si criteriilor editorului, dar "reflectand si popularitatea de care se bucura ele printre localnici sau printre vizitatorii urbei".

 

Nu ne inchipuim cum poate fi dozata aceasta popularitate, astfel incat sa fie pe deplin congruenta cu opiniile editorului, dar asta nu mai e problema noastra, cata vreme cheia celor zece repere, invariabil zece, functioneaza de minune si atrage irezistibil chiar si in aventura unei lecturi in sine, lipsite de fundalul concret al orasului.

 

Aceasta experienta turistica "zecimala", inventata, probabil, pentru a satisface cerintele omului grabit, aflat mereu pe fuga, fie in calatorie de afaceri, fie sufocat de constrangerea celor cateva, putine, zile de voiaj organizat prin cine stie ce agentie, se dovedeste insa utila si altei categorii de vilegiaturisti: cei care au prilejul sa zaboveasca si sa contemple in tihna, care pot "mesteca" pe-ndelete si carora timpul le ofera si sansa recapitularii.

 

Sa urmam, indeaproape, propunerile unuia dintre volume, pe care nu l-am ales la intamplare, ci tocmai pentru ca vorbeste despre un oras care nu reprezinta ceea ce se cheama o tinta favorita a turistului roman: Roma. Anticul oras este impartit in opt (e singurul derapaj de la "proiectul zece"!) zone, dintre care una include imprejurimile. 

 

Aproape fiecare loc mentionat in ghid isi are corespondentul pe o harta de referinta aflata pe copertele interioare rabatabile. Urmeaza o prima lista de atractii: Vaticanul, Panteonul, Forumul roman, Galeria Borghese, Colosseum-ul, Muzeele Capitoline, Muzeul National al Romei, Santa Maria del Popolo, San Clemente, Ostia antica.

 

Fiecare dintre ele are anexata ilustratie si o legenda care ii justifica prezenta in lista Top 10. Intrand in Vatican, desfoliem  o sublista a celor mai importante zece exponate de aici, de la capela Sixtina la statuia lui Laocoon si la apartamentele Borgia.

 

Explicatii laconice, dar competente si indestulatoare avem, desigur, si pentru acestea. Pentru ca voiajul sa nu fie doar unul de instruire, ci si unul de trai bun, ghidul desfasoara, ulterior, listele cu cele mai bune zece restaurante, zece baruri cu muzica live, zece mancaruri ieftine, zece cai de ajunge la Roma, zece hoteluri ieftine/ scumpe etc.

 

Nu in ultimul rand, topul locurilor care trebuie evitate si al zilelor cand anumite vizite nu sunt recomandate. Ce alta nota decat zece sa oferim acestui ghid?

 

Top 10 Roma, Viena, Paris, Londra,  Editura Litera, Bucuresti, 2005

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Top 10,
o unealta turistica de varf
/arta-si-societate/top-10-o-unealta-turistica-de-varf-977104
977104
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.