Suflet si ratiune

Postat la 07 februarie 2006 1 afişăre

Care este sediul ratiunii? Care sunt mecanismele ei intime si cum sunt ele elaborate in adancul creierului uman? Care sunt elementele necesare pentru ca fiecare dintre noi sa-si poata programa comportamentul cotidian, sa poata face cele mai bune alegeri?

SUFLET SI RATIUNE

Care este sediul ratiunii? Care sunt mecanismele ei intime si cum sunt ele elaborate in adancul creierului uman? Care sunt elementele necesare pentru ca fiecare dintre noi sa-si poata programa comportamentul cotidian, sa poata face cele mai bune alegeri? Profesorul Antonio Damasio, sef al catedrei de neurologie a Universitatii din Iowa, raspunde tuturor acestor intrebari, pornind de la niste observatii clinice surprinzatoare. Dupa ce a studiat, ani la rand, impreuna cu echipa sa, comportamentul unor pacienti cu diferite leziuni cerebrale, si-a dat seama ca toti aveau in comun faptul ca simturile nu le erau alterate si ca nu isi pierdusera inteligenta logica. In schimb, toti prezentau grave deficiente emotionale si suferisera o profunda schimbare de personalitate. De ce? Pentru ca, explica Damasio, ratiunea nu exista in stare pura. Ea nu poate sa functioneze optim decat daca este alimentata de emotiile pe care omul le resimte in fiece clipa si care declanseaza nenumarate semnale in trup: nodul in gat, sudorile reci, rasul, care, la randul lor, vor alimenta mecanismele ratiunii.  

Antonio R. Damasio, Eroarea lui Descartes, Editura Humanitas, Bucuresti, 2005 

 

SEX SI POLITICA

Cea de-a noua carte a umoristului Christopher Buckley este o savuroasa satira despre sex si politica la Washington. Intriga e mai degraba simpla, insa starneste hohote de ras la tot pasul. Presedintele Kenneth MacMann se intoarce in bratele sotiei sale dupa o teribila partida de sex extramarital operat in dormitorul Lincoln din Casa Alba. Extazul i se citeste in ochi, asa ca Prima Doamna e invadata de gelozie si ii face o scena care se termina cu o confruntare fizica violenta. Lady Beth Mac (cum o alinta presa) descopera   a doua zi dimineata  ca sotul ei este mort  de-a binelea. Avocatul lui Beth in complicatul proces care i se intenteaza este chiar iubitul ei din facultate, Boyce "Shameless" Baylor. El si clienta sa se straduie sa demonstreze ca moartea presedintelui a fost cauzata de altceva decat inofensiva lovitura aplicata in noaptea scandalului. 

Christopher Buckley, Nu te porti aSa cu Prima Doamna,  Editura Humanitas, 2005

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Suflet si ratiune
/arta-si-societate/suflet-si-ratiune-979417
979417
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.