Refugiul de la capatul lumii

Postat la 24 septembrie 2010 15 afişări

Pentru unii, capatul lumii inseamna locul unde pot construi un paradis natural. Intoarcerea la natura e un deziderat pentru care unii sunt dispusi sa plateasca bani frumosi, fie ca turisti, fie ca intreprinzatori cu proprietati pe care incurajeaza renasterea faunei si a florei salbatice.

Asa stau lucrurile in sudul Patagoniei, unde o noua rezervatie se pregateste sa-si deschida portile turistilor, scrie Financial Times. Rezervatia, care se afla intre alte doua, acopera impreuna cu acestea o suprafata de 300.000 de hectare si va forma un parc la fel de important ca Parcul National Yosemite din California.

Punctul central il reprezinta o fosta ferma de oi de 70.000 de hectare, Estancia Valle Chacabuco, intemeiata de cel mai cunoscut pionier patagonez, Lucas Bridges, si inconjurata de ghetari maiestuosi, vulcani cu cusme de zapada, rauri glaciare, paduri si gheturi. Ferma a fost cumparata de catre Conservacion Patagonica, o institutie ecologista, pentru 10 milioane de dolari in 2004.

Investitorii care au cumparat-o, Kristine si Douglas Tompkins, au vandut cele 3.000 de vite si 20.000 de oi ale fermei dupa preluare, pregatind transformarea zonei intr-una salbatica, asa cum era inainte. In acest loc traiesc specii ca puma, guanaco (ruda blanoasa a lamei) si huemulul (o specie de caprioara din Anzi). In demersul lor au apelat la sute de voluntari, cu precadere studenti americani aflati in ani de pauza de studii, cu ajutorul carora au reusit sa indeparteze speciile de plante invadatoare si sa scoata circa 640 de kilometri de gard pentru a permite vietuitoarelor salbatice sa umble libere.

Cei doi investitori, ecologisti convinsi, care isi finanteaza proiectul cu o parte din banii obtinuti din vanzarea de catre Douglas a liniei de produse din domeniul modei Esprit in 1990, vor deschide Patagonia Park in aprilie 2011, cand vor fi puse la dispozitia turistilor doua zone de campare si o retea de trasee marcate. Cei mai pretentiosi pot sta la o casa de oaspeti luxoasa, The Lodge.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
panorama,
Patagonia,
rezervatie,
ecologie,
fauna,
flora
/arta-si-societate/panorama/refugiul-de-la-capatul-lumii-7286615
7286615
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.