De ce nu-şi sparge capul ciocănitoarea

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 12 noiembrie 2011 121 afişări

Micuţa ciocănitoare le-ar putea da oamenilor idei despre cum să-şi îmbunătăţească echipamentele de protecţie, consideră un grup de cercetători chinezi. Aceştia studiază modul cum ciocănitorile îşi protejează creierul de şocuri la impactul cu copacii în care lovesc cu o viteză de 6-7 m/s, la care creierul uman nu ar rezista.

Rezultatele studiului efectuat pe exemplare de ciocănitoare pestritiţă mare întâlnită în Europa şi Asia, studiu apărut recent în publicaţia online dedicată ştiinţei PLoS ONE, arată că aceste păsări au în craniu un sistem de amortizare a şocurilor.

Informaţiile au fost obţinute cu ajutorul unor camere video de mare viteză şi cu ajutorul unor scanări ale creierului, punându-se în evidenţă faptul că oasele craniului au pe alocuri o consistenţă spongioasă, iar partea de sus şi cea de jos ale ciocului sunt inegale ca lungime; ambele caracteristici au un rol esenţial în prevenirea traumatismelor de impact.

Cercetătorii speră ca descifrarea secretelor sistemului ce protejează de şocuri creierul ciocănitorilor să se dovedească utilă în crearea unor echipamente de protecţie adecvate pentru oameni, prevenind astfel traumatismele cranio-cerebrale.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/de-ce-nu-si-sparge-capul-ciocanitoarea-8966773
8966773
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.