Pacino si fetitele

Postat la 10 aprilie 2007 1 afişăre

Cum e sa fii psiholog criminalist si sa ai 88 de minute pentru a rezolva o crima? Cand psihologul este jucat de Al Pacino, probabil ca povestea filmului "88 Minutes" e suficient de interesanta pentru a atrage pe oricine. Dar de aici la un film cu adevarat bun mai e cale lunga.

Cum e sa fii psiholog criminalist si sa ai 88 de minute pentru a rezolva o crima? Cand psihologul este jucat de Al Pacino, probabil ca povestea filmului "88 Minutes" e suficient de interesanta pentru a atrage pe oricine. Dar de aici la un film cu adevarat bun mai e cale lunga.

 

Regizat de Jon Avnet, acest thriller psihologic cu o multime de elemente avocatesti (in maniera lui John Grisham) porneste de la o idee buna. Un celebru psiholog cri-minalist, Jack Gramm (Al Pacino), specializat in crime in serie, primeste un telefon: "Tic-tac, mai ai 88 de minute de trait". Jack trebuie sa afle cine este la celalalt capat al firului, numai ca "firul" se dovedeste a fi un adevarat ghem, cu o multime de noduri pe care Jack in cele din urma le incurca si mai rau.

 

Jack este acuzat ca si-a schimbat marturia in cazul criminalului in serie Jon Forster (Neal McDonough), pentru a convinge juriul sa-l condamne pe acesta. Iar ziua in care Jack primeste telefonul este si cea in care Forster este programat pentru executie. Tot acum se descopera si cadavrul unei tinere ucise exact ca in cazul lui Forster. Este acesta nevinovat? A mintit Gramm si criminalul e de fapt liber? S-a facut dreptate sau e vorba numai de o vendeta personala? "Treaba mea este sa fiu convingator", spune la un moment dat Jack Gramm, intrebat daca nu a manipulat juriul la procesul lui Forster. "Credeam ca treaba ta este sa ai dreptate", i se raspunde, subliniindu-se astfel una dintre cele mai mari probleme ale justitiei: impresia, antipatiile si simpatiile pe care le simt juratii fata de un martor sau altul si de aici condamnarea sau achitarea unui acuzat.

 

Raspunsurile la intrebari ar putea transforma "88 Minutes" intr-un film cu efect mai durabil decat al unui simplu thriller in care, dupa cum stim, criminalul este persoana pe care o banuim cel mai putin. Dar regizorul Jon Avnet reuseste sa se strecoare printre raspunsuri si sa asigure succesul filmului numai din "joaca" lui Pacino. Un Pacino care este extrem de corect si expresiv, dar tot te face sa te intrebi de ce oare se incapataneaza sa realizeze pe banda rulanta filme unde repeta la nesfarsit acelasi personaj gri, in acelasi timp carismatic si amoral, cu un eveniment ambiguu in trecut pe post de motor al actiunilor prezente.

 

Personajul din "88 Minutes" nu este prin nimic diferit de alte roluri, de exemplu cel din "Viata ca un pariu" ("Two for the Money") sau "Insomnia". Ah, ba da, este diferit. Acolo ii avea pe Matthew McConaughey si Robin Williams pe post de aghiotanti, pe cand aici Avnet il accesorizeaza cu o adevarata armata de actrite tinere si relativ cunoscute. De ce? Pentru ca Gramm, pe langa a fi un genial expert in psihiatrie criminalistica, este si un afemeiat, cu lipici la o multime de studente (omul e si profesor la facultate), destepte si frumoase de pica. Printre cele mai cunoscute sunt Alicia Witt (a devenit celebra in rolul trasnitei fiice a lui Cybill Shepherd din sitcomul "Cybill"), Leelee Sobiesky (Ioana d’Arc in filmul de televiziune cu acelasi nume), Leah Cairns, Michal Yannai etc. Pana si decanita Johnson (Deborah Kara Unger) are ceva de impartit din punct de vedere sentimental cu Gramm, ceea ce face si mai straveziu scenariul lui Gary Scott Thompson ("Furios si iute").

 

Si pentru ca tot avem acelasi scenarist ca la una dintre cele mai "lejere" serii de actiune din ultimii ani, asteptati-va la Al Pacino sa alerge (mult, ca doar are numai 88 de minute sa rezolve o multime de mistere), sa se bata, sa traga cu arma, sa transpire, sa scape de explozii si masini-capcana. Si intr-adevar, "88 Minutes" se bazeaza exclusiv pe jocul lui Al Pacino pentru a sta in picioare; in rest, nu are greutate, e plin de personaje schematice si se ineaca in intrigi secundare. Daca Pacino ar avea cu vreo 25 de ani mai putin, as baga mana in foc ca am vazut un film cu Vin Diesel. Pana si muzica e la fel. Si daca va intrebati de ce "88 Minutes" dureaza 95 de minute, aici Avnet n-a gresit: de cand Gramm primeste telefonul sunt fix 88 de minute pana la finalul filmului.

 

"88 MINUTES". R: JON AVNET. CU: AL PACINO, ALICIA WITT, AMY BRENNERMAN, LEELEE SOBIESKI, DEBORAH KARA UNGER, NEAL MCDONOUGH, WILLIAM FORSYTHE. DIN 13 APRILIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Pacino si fetitele
/arta-si-societate/pacino-si-fetitele-1008803
1008803
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.