O istorie vie

Postat la 17 octombrie 2006 1 afişăre

Editura americana Reader’s Digest a lansat cu doua saptamani in urma cel de-al cincisprezecelea titlu romanesc. Un volum somptuos de aproximativ 800 de pagini, cu o ilustratie bogata.

Editura americana Reader’s Digest a lansat cu doua saptamani in urma cel de-al cincisprezecelea titlu romanesc. Un volum somptuos de aproximativ 800 de pagini, cu o ilustratie bogata. 

 

Echipa Reader’s Digest Romania s-a ocupat nu doar de traducerea materialului deja publicat in editia originala in limba engleza, ci si de alcatuirea unui corp informativ care se intinde pe circa 25% din spatiul total al lucrarii si care priveste, in exclusivitate, istoria Romaniei si a ariei Balcanilor. Horia C. Matei si Stan Stoica, protagonistii sectiunii "romanesti" a acestei aventuri editoriale, au redactat un material care, chiar si in sine, ar fi putut constitui un compendiu matur, clar si solid documentat de istorie a tarii noastre (si care priveste institutii precum Academia Romana, Biblioteca Nationala sau Biserica Ortodoxa Romana; personalitati politice - regi si regine, domnitori de seama precum Brancoveanu sau Stefan cel Mare, revolutionari precum Balcescu sau Avram Iancu, oameni de stat precum maresalul Ion Antonescu sau fostul dictator Nicolae Ceausescu, dar si personalitati cunoscute in intreaga lume, precum Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Nicolae Iorga, George Enescu; mari evenimente din istoria nationala - perioada fanariota, Razboiul de Independenta, Marea Unire, faurirea Statului National Roman, participarea Romaniei in cele doua razboaie mondiale etc.).

Conceputa ca mijloc de referinta, dar si ca lectura atractiva, "Enciclopedia de istorie universala" este o carte vie, care nu uita sa-si focalizeze atentia spre istoria recenta, de care se pot folosi atat "studiosii", cat si cei preocupati de cultura generala. In paginile ei pot fi gasite peste 3.000 de articole ordonate alfabetic (de la Abbas I, sahul Persiei, la Zwingli, reformatorul protestant elvetian), iar intre acestea, trimiteri catre subiecte conexe, care directioneaza rapid cititorii catre informatiile suplimentare legate de ceea ii intereseaza.

Majoritatea articolelor sunt concise, furnizand informatii esentiale. 136 de articole tematice ample trateaza in detaliu subiecte de interes major. Peste 1.200 de ilustratii si harti ajuta la fixarea informatiilor citite. Tabelul cronologic de la final ofera o privire sincronica asupra celor mai importante evenimente care au avut loc pe fiecare continent, din Antichitate pana astazi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
O istorie vie
/arta-si-societate/o-istorie-vie-1007169
1007169
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.