Natura vie cu perspectiva

Postat la 18 iulie 2006 1 afişăre

Bernard Werber descrie in "Furnicile" o conversatie intre un gandac de bucatarie si o furnica. Ascunsi intr-o ghena de gunoi, gandacii cred ca sunt zei si ca adoratorii lor (hm, oamenii) le arunca zilnic ofrande delicioase. Mai mult decat hazul nebun al ideii, Werber reuseste o inedita schimbare de perspectiva.

Bernard Werber descrie in "Furnicile" o conversatie intre un gandac de bucatarie si o furnica. Ascunsi intr-o ghena de gunoi, gandacii cred ca sunt zei si ca adoratorii lor (hm, oamenii) le arunca zilnic ofrande delicioase. Mai mult decat hazul nebun al ideii, Werber reuseste o inedita schimbare de perspectiva.

 

Dintr-o data, personajul principal nu mai este omul, ci animalul ascuns, camuflat, dar foarte prezent, inzestrat cu darul ratiunii si cu un spirit critic exarcerbat. De aici si pana la satirizarea fiintelor umane nu este decat un pas, pe care il face ultimul film de animatie al celor de la Dreamworks, "Over the Hedge" ("Peste tufis").  Cu o pleiada de voci celebre pe generic, filmul lui Tim Johnson si al lui Karey Kirkpatrick este o avalansa de glume si ironii la adresa oamenilor, "cele mai ciudate animale de pe pamant", dupa cum le place celor doi regizori sa declare.

 

Povestea tufisului echipei Johnson/Kirkpatrick se concentreaza pe RJ (Bruce Willis), un raton manipulator si plin de initiativa care intra in bucluc cand fura proviziile de peste iarna ale ursului Vincent (Nick Nolte).

 

Prins asupra faptului si cu proviziile distruse de un camion, RJ promite sa-i returneze lui Vincent toate alimentele in doar doua saptamani. Pentru aceasta, RJ apeleaza la un grup de animale tocmai iesite din hibernare si uimite peste poate sa-si afle coltul de padure distrus de o cocheta suburbie aparuta peste noapte. Impreuna cu RJ, testoasa Verne (Garry Shandling), veverita hiperactiva Hammy (Steve Carell), opossumul care "moare" cu orice ocazie Ozzie si celelalte animale din grup fac tot mai dese incursiuni dupa alimente in teritoriul oamenilor, care pun la cale o adevarata operatiune de exterminare a "pradatorilor".

 

Chiar daca vine dupa o avalansa de alte filme cu o ceata de animale in vizor (vezi cele doua "Ice Age" si foarte asemanatoarele "Madagascar" si "The Wild"), "Peste tufis" aduce nou tocmai acest dinte impotriva societatii umane, obsedata de un singur lucru: sa consume (indiferent ca e vorba de mancare sau spatiul vital al animalelor). Un alt lucru special la "Peste tufis" este si faptul ca nu este produsul imaginatiei scenaristilor de la Dreamworks, ci al unei serii de benzi desenate aparute in Statele Unite la mijocul anilor ‘90.    

 


OVER THE HEDGE/PESTE TUFIS R: TIM JOHSON, KAREY KIRKPATRICK

CU: BRUCE WILLIS, NICK NOLTE, GARRY SHANDLING, STEVE CARELL, WILLIAM SHATNER, WANDA SYKES, AVRIL LAVIGNE, THOMAS HADEN CHURCH DIN 14 IULIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Natura vie cu perspectiva
/arta-si-societate/natura-vie-cu-perspectiva-1006441
1006441
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.