Vacanta in stil Columb, Crusoe, Magellan

Postat la 30 aprilie 2007 57 afişări

Imaginati-va o vacanta pe un oras plutitor care valoreaza cateva milioane de euro si unde tot timpul se intampla ceva, fie ca e noapte sau zi. Iar parteneri de aventura sunt cam 3.000 de oameni din toate colturile lumii care timp de o saptamana isi muta casa pe unul dintre cele mai mari vase de croaziera din lume.

In urma cu cativa ani, perceptia despre o vacanta pe un vas de croaziera era oarecum "imbatranita". Insa vasele au renascut si au devenit puncte de atractie pentru tinerii aflati in cautare de aventuri sau pentru cei care vor sa descopere colturi ale lumii unde nu se poate ajunge decat pe apa.

Vorbind in termeni de business, specialistii in turism spun ca, de fapt, croazierele sunt printre cele mai complexe produse turistice, pentru ca poti vedea mai multe locuri intr-o perioada scurta de timp fara sa fie nevoie sa impachetezi sau sa despachetezi. Romanii le-au descoperit gustul in ultimii ani, dupa ce au colindat cu autocarul prin Europa sau au vizitat insulele din apropierea continentului.

Nicolae Demetriade, presedintele agentiei de turism Happy Tour, este un mare pasionat de croaziere si spune ca in ultimii sapte ani a fost in sase astfel de vacante. Iar cea mai recenta a fost in Caraibe pe vasul Royal Caraibbean "The Voyager of the Sea".

Welcome to Miami

In cazul croazierelor in Caraibe, 90% dintre plecari se fac din Miami. "Un motiv perfect pentru un mic sejur in Miami, mai ales ca trebuie sa vii cu cel putin o zi inainte de imbarcare", spune Demetriade, care isi aminteste ca de fiecare data a petrecut cateva zile in Miami inainte sa porneasca intr-o noua croaziera.

"Intotdeauna incercam sa ne cazam in apropiere de Ocean Drive, pe aceasta faleza de cativa kilometri, unde este concentrata toata activitatea: baruri, hoteluri, discoteci, restaurante", povesteste managerul.

Momentul imbarcarii este un adevarat spectacol, cu muzica de fanfara, ploaie de confetti si multe batiste albe fluturate in vant. "Este impresionant: o formatie pe punte canta muzica traditionala, fiecare oaspete savureaza un cocteil, iar plecarea din rada portului este marcata de sunete de sirene. Iesirea din port se face trecand pe langa niste cartiere exclusiviste si totul este ca in basme." Si vasul in sine este un spectacol, pentru ca seamana cu un oras plutitor: capacitate de peste 3.000 de persoane, 1.200 de membri ai echipajului, greutate de trei ori mai mare decat cea a Titanicului si o suprafata cat trei stadioane de fotbal. Dimensiunile hiperbolice ale vaporului sunt suficiente pentru a atenua orice miscare sau balans care ar putea crea rau de mare. "Am fost pe apa si cand erau valuri de 4-5 metri, dar vasul este foarte stabil."

Cat despre cabine, Demetriade spune ca le-a incercat pe toate. "Am stat si in cabine cu balcon, dar si in cabine inchise, care au o oglinda mare care da senzatia de spatiu. Insa toate contin strictul necesar, un pat king size, baie cu toate dotarile, ca in orice camera de hotel. Totusi, cabina nu conteaza foarte mult, pentru ca timpul pe care il petreci acolo este scurt, avand in vedere ca pe un vas de croaziera nu ai cand sa dormi."

Orasul plutitor

Programul unei zile pe un vas de croziera este de fiecare data pigmentat cu evenimente sau cu intamplari noi. Si obligatoriu incepe dis-de-dimineata.

"Vasul calatoreste in timpul noptii si acosteaza in port dimineata, la 6 sau 7. Si la fiecare oprire ai de ales intre 5-6 excursii care dureaza pana la 4-5 dupa amiaza."

Excursiile optionale sunt gandite astfel incat sa acopere toate atractiile locului. Demetriade isi aminteste ca cel mai mult l-a impresionat Arruba. "Cred ca este cea mai frumoasa insula din Caraibe. Peisajul este impresionant, iar insula este dezvoltata, astfel incat poti imbina vizitele exotice cu sedintele de shopping."

Activitatile de pe "uscat" sunt specifice unui loc inconjurat de apa. "Am fost la pescuit si ma mandresc cu o dorada de un metru si ceva, foarte frumos colorata."

Demetriade isi aminteste si de o sedinta de scufundari care a fost "pregatita" de o petrecere in stil caraibian. "Am luat un cataraman din port pana in zona unde se face scuba diving. Excursia a durat cam o ora jumatate, timp in care ne-au delectat cu tequila, fructe, cocteiluri si muzica. Toata lumea s-a binedispus si dansa in costume de baie." Insulele in care se fac escale sunt practic luate cu asalt de 10-15 vase de croaziera, dublandu-se uneori numarul locuitorilor. "Imaginea este cu adevarat extraordinara, pentru ca nu in fiecare zi vezi atatea vase imense la un loc." Iar in cazul in care portul nu este suficient de dezvoltat pentru a acosta un astfel de vas, acestea se opresc in larg, iar pasagerii sunt adusi cu barcile de salvare, care "fac naveta" din 15 in 15 minute.

Cei care nu vor sa viziteze, dar totusi simt nevoia sa incerce gustul local, se pot bronza la una dintre piscinele de pe vas. "Daca iti doresti sa lenevesti, exista varianta piscinei de pe ultima punte, unde atmosfera este intretinuta de formatia de cantareti din Caraibe care te fac sa te simti ca in paradis."

Cina este un alt punct culminant al excursiei. "Exista doua restaurante unde pot lua masa toti cei 3.000 de pasageri in doua serii. Prima serie incepe de la 7.30 si are la dispozitie o ora si jumatate. Chiar daca te duci sau nu, ai locul tau repartizat." Restaurantele sunt dispuse pe doua nivele, cu scara fastuoasa de unde poti sa iti faci o intrare demna de marile petreceri din romane. In plus, la ultimul nivel exista un restaurant imens cu autoservire, deschis non stop si unde Demetriade spune ca se gaseste absolut tot. "Daca cineva se trezeste la 4 dimineata, se poate duce sa bea o cafea."

Nopti albe

Iar dupa cina incep adevaratele "probleme", pentru ca cele cateva ore trebuie impartite intre cazinou, restaurante, baruri, magazine sau spectacole. Demetriade isi aminteste ca iesirea din restaurant se face printr-un cazinou unde spune ca este imposibil sa nu te opresti, chiar daca nu esti jucator impatimit. "Zgomotul de fise care cad, agitatia si ambianta, totul te atrage."

In plus, ai de ales intre restaurante cu diferite specificuri, baruri cu muzica disco, latino sau clasica, magazine unde se vand produse la preturi fara taxe sau putina culturalizare.

"Vasele au un fel de artere cu lungimea de 100 de metri, iar pe ambele parti sunt construite restaurante, baruri, magazine, discoteci. Efectiv uiti ca esti intr-un spatiu inchis, in stanga si in dreapta sunt decoratiuni care ilustreaza perfect o strada." Vasele sunt dotate si cu sali imense de spectacole si divertisment. "O sala de spectacol are o capacitate de 700-800 de persoane si sunt doua sau trei trupe care dau alt spectacol in fiecare seara. Mai mult, exista un patinoar unde se organizeaza show-uri pe gheata."

Demetriade spune ca a incercat si varianta unei croaziere in Mediterana. "In Mediterana am fost acum trei ani cu vasul 'Splendor of the Sea'. Experientele de pe vas sunt asemanatoare cu cele din croazierele in Caraibe, ceea ce se schimba sunt bineinteles excursiile optionale. Imi amintesc ca la Monte Carlo si Cannes ne-au dus la plaja in locuri exclusiviste, pe o plaja privata."

Bugetul pentru o croaziera incepe de la 1.300-1.400 de euro, in care este inclus biletul de avion pana la Miami, cazarea si masa pe vas, plus apa sau cafea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Vacanta,
in,
stil,
Columb,
,
Crusoe,
,
Magellan
/arta-si-societate/lifestyle/vacanta-in-stil-columb-crusoe-magellan-4073748
4073748
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.