Tendinte si ani Versailles

Postat la 03 septembrie 2007 12 afişări

Tendintele in colectiile internationale pret-a-porter pentru sezonul toamna-iarna 2007/2008 au subliniat siluete de viespe, pulovere supersize, palarii si manusi lungi. Daca fashion-showurile pret-a-porter au sarbatorit reintoarcerea in timp prin accente din anii '20, '40, '60, '70, in vara au fost prezentate si colectiile extravagante haute-couture tot pentru sezonul toamna-iarna ce au omagiat, si ele, trecerea timpului. Nume mari precum Dior, Christian Lacroix sau Valentino au implinit decenii de glamour si notorietate in fashion.

Dupa rochiile trapez sau balon care s-au purtat vara aceasta, sezonul toamna-iarna vine sa marcheze intoarcerea la silueta feminina elongata, fluida. Marc Jacobs si Calvin Klein au fost cei care au pus accentul in colectiile lor pe jachete si sacouri prinse in curea, fuste creion si rochii croite sa urmareasca fidel linia corpului. John Galliano a subtiat si el siluetele pentru casa Dior in colectia pret-a-porter toamna-iarna, revenind la spiritul glamour al anilor '40. Insa perioada nu a fost redata de designer prin culori alb-negru, ci, dimpotriva, prin culori puternice ca fuchsia, nuante de verde sau portocaliu pe materiale exotice ca pielea de piton.

Dior si-a aniversat in 2007 cel de-al 60-lea an in industrie in gradinile regale ale Versaillesului, iar designerul casei, John Galliano, a creat pentru ocazie tinute demne de setting-ul regal. Show-ul a fost mai putin exploziv decat cele cu care Galliano si-a obisnuit publicul, ci mai degraba romantic si delicat. Designerul s-a inspirat din pictura, din fotografie, ilustrand in miscare ce au pus pe panza artistii preferati de Christan Dior, ca Rembrandt, Picasso, Monet, Renoir, Boldini, Sargent, Goya sau Velazquez. Variatii de culoare au intrat in scena gradat, mai intai printr-o rochie alba cu corset pe care inflorea un imprimeu de trandafir gri pictat de mana, pentru a ajunge la o intreaga paleta de culori inspirate din portrete de femei realizate de impresionisti sau artisti olandezi. Pe podium a pasit lasand in urma sa pete de culoare inca prospata, un costum de arlechin evadat parca de pe sevaletul lui Picasso. Parada s-a incheiat, ca de obicei, cu aparitia surprinzatoare a lui Galliano - de data aceasta costumat in toreador.

Pentru femeile alfa ale secolului 21, care vor sa "poarte pantalonii" in tot ceea ce fac, a revenit si aceasta moda, dupa o scurta dictatura a rochiilor. Michael Kors si Proenza Schouler au creat pantaloni de stofa largi, iar Narciso Rodriguez a realizat pantaloni feminini de catifea, mulati. Printre culorile preferate de designeri pentru sezonul toamna-iarna sunt albastru si negrul lucios prezent in creatiile fetis ale casei Dolce & Gabbana si in tinutele usor punk-glamour ale lui Christian Lacroix. Mult mai spectaculoasa in culoare si concept a fost insa colectia haute-couture a casei de moda Lacroix. La aniversarea a 20 de ani de cand Lacroix participa la realizarea istoriei in moda, acesta si-a uimit audienta prin mixul etnic, greu de imaginat, insa usor de pus in scena pentru designer. Tinutele cu accente traditionale din colectie se adreseaza unor clienti care, in conceptia designerului, sunt membrii noii aristocratii din Asia si din estul Europei. O haina lunga brodata, cu guler excentric din pene colorate in alb si negru, accesorizata cu doua randuri de perle imense a deschis defilarea, fiind urmata de tinute nu mai putin bogate in materiale, culori si imaginatie. Modelele au purtat palarii uriase, smulse parca de pe capul personajului din Alice in Tara Minunilor, coafuri voluminoase si machiaje vampirice. Spectacolul a culminat cu aparitia, in final, a unei rochii de mireasa cu capa, aparent poleita cu aur si valuri de broderii, potrivita pentru o tarina.

Tot de fete regale aminteste si un alt trend din toamna aceasta, si anume tweedul folosit cu predilectie in garderoba familiei regale britanice si preluat de designeri ca Oscar de La Renta si Ralph Lauren. De asemenea, tartanul, stofa de inspiratie scotiana, va fi in voga la sfarsitul anului in combinatii de albastru, rosu sau galben. Materialele acestea au fost folosite si de catre Karl Lagerfeld in colectia pret-a-porter pentru Chanel, in care designerul a incercat sa surprinda stilul elevelor pariziene. Pentru sezonul de toamna-iarna haute couture, Lagerfeld a "maturizat" stilul, folosind aceleasi materiale sofisticate, de data aceasta insa la costume cu gluga, purtate peste cizme lungi din piele. Rochiile de seara prezentate spre sfarsitul defilarii au constituit un mix de broderii negre, paiete si materiale vaporoase, accesorizate cu glugi futuriste sau aceleasi cizme lungi din piele. Lagerfeld, care a implinit anul acesta 25 de ani la Chanel, a reinventat stilul clasic al casei de moda, proiectandu-l in viitor, pastrand in acelasi timp eleganta conservatoare la care apeleaza deseori nume precum Charlotte Casiraghi, fiica printesei de Monaco, Caroline de Hanovra.

Toamna aceasta si accesoriile sunt glamour, se poarta manusile lungi, asa cum sunt cele din piele neagra de la Burberry sau manusile de culoare maro prezentate de Versace in colectia sa feminina cu accente frantuzesti. Burberry a promovat, de altfel, pentru sfarsitul de an, un look rock din care nu au lipsit manusile si curelele negre din piele lacuita. Designerul Christopher Bailey s-a inspirat din duritatea armurilor medievale, realizand o colectie putin altfel decat erau obisnuiti clientii Burberry. Nu au lipsit insa nici hainele din catifea si pielea de piton pentru clientii sofisticati mai conservatori ai casei de moda. Alaturi de manusi, sunt in voga si palariile colorate cu boruri largi de la Marc Jacobs, caciulile de blana ca acelea de la Michael Kors si caciulile impletite de la Rick Owens.

Simplitatea si eleganta care vor marca toamna au fost insa din nou capturate perfect de Valentino. Tinutele sale cu influente din anii '70 s-au perindat diafane pe catwalk, reprezentand in acelasi timp o femeie puternica, de la modelele de costum office pentru zi pana la rochiile de seara parca scoase dintr-o cutie de zestre in care au stat ascunse broderii albe, catifele moi si satenuri stralucitoare. Valentino a dat dovada de aceleasi "luxe, calme et volupte" cu care si-a obisnuit clientii si in colectia haute-couture, de aniversare a 45 de ani in moda. In Roma, la distanta mica de Vatican, colectia Valentino a fost initiata pe podium prin rochii de un alb religios urmate de rochii negre cu cristale si dantele, rochii gri metalic, nuante de roz si violet. Detaliile din blana, pene si broderiile sofisticate au sporit ideea de opulenta si rafinament pe care Valentino le reprezinta atat de bine de patru decenii.

Moda sezonului toamna-iarna 2007 pare sa se indeparteze de idealul de feminin floral si puritan si sa aduca in fata o femeie mai puternica si mai misterioasa. De la colectia fetis a casei Dolce & Gabbana si chiar pana la rafinatul Valentino se contureaza la acest sfarsit de an o noua silueta de amazoana.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Tendinte,
si,
ani,
Versailles
/arta-si-societate/lifestyle/tendinte-si-ani-versailles-4073894
4073894
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.