Stofa de gentleman

Postat la 05 noiembrie 2007 55 afişări

In West End, Londra, colt cu Old Bond Street exista un loc cu o istorie de 250 de ani, un loc pe masura gentilomilor... pe masura luata cu atentie de catre cei mai renumiti croitori din lume. Pe strada numita Savile Row, companii ca Anderson & Sheppard (1906), Gieves and Hawkes (1771), Norton and Sons (1821) sau H. Huntsman and Sons (1849) si-au croit, la propriu, locul in istorie, prin impunsaturi precise de ac, tipare taiate la milimetru si pasiune pentru arta costumului facut pe comanda sau "bespoke".

In anii '70 croitoria pe comanda parea ca pierde teren in favoarea atitudinilor casual care cereau haine "de-a gata" cumparate direct de pe rafturile magazinelor. In revolutia hippie a acelor ani, imaginea unui gentleman in sensul vechi, britanic al cuvantului (parfum discret usor impregnat in esarfa Burberry de la gat, un costum croit perfect din tweed si o pereche de pantofi lustruiti pana la absurd) devenise probabil desueta.

Astfel, multe dintre firmele vechi de pe celebra strada Savile Row au disparut cu timpul, dar cele care au ramas au format o comunitate ce incepe din nou sa fie adoptata ca un standard al luxului. In 2007, in secolul consumerismului si al fast life, tot mai multi clienti de pe piata luxului revin la vechile valori si pun din ce in ce mai mult accent pe originalitate si individualitate.

"Gucci, Armani sau Prada nu mai sunt vazute ca produse de lux, pentru ca au devenit mult prea accesibile. Cei cu adevarat bogati vor acum sa poarte ceva unic, realizat de mana, special pentru ei", a declarat pentru Target Patrick Grant, cel ce a devenit in 2005 director al companiei Norton and Sons, cu o istorie de 180 de ani. Numai rabdare sa aiba, pentru ca durata finalizarii unui costum este de 3-4 luni. Clientul trebuie sa vina la proba de 3-4 ori, pe cand pentru un client vechi, pentru care exista deja tipare, sunt necesare doar una sau doua probe. Compania Norton and Sons realizeaza numai camasi si costume create in intregime de mana.

Un costum in doua piese incepe de la suma de 3.000 de lire sterline, insa au existat comenzi ce au ajuns la pretul de aproximativ 20.000 de lire pentru un costum. Avand in vedere ca un costum al casei de moda Dior, realizat in fabrica, poate depasi 2.000 de lire sterline, Savile Row este o alegere mult mai fireasca pentru realizarea unei garderobe unice. Chiar si designerii se imbraca acum de pe Savile Row, pentru ca nu reusesc sa obtina calitatea, stilul sau fitting-ul perfect pe care-l gasesc pe strada londoneza. Printre acestia se numara Ralph Lauren, Marc Jacobs, Calvin Klein si Tommy Hilfiger. In 2005, Tom Ford a venit la Anderson & Sheppard pentru a comanda o noua garderoba. Dupa aceasta experienta pe Savile Row designerul a deschis un magazin pe Maddison Avenue, in Manhattan, unde a incercat sa adopte intocmai principile de lucru specifice Savile Row. E greu totusi sa egalezi performantele croitorilor de pe Savile Row.

La Anderson & Sheppard, croitorii au in medie 35 de ani de experienta in aceasta meserie. Iar cei care doresc sa stapaneasca arta croitoriei trebuie sa invete minimum 5 ani sub un "Master Tailor" inainte de a li se permite sa lucreze la un costum.

Chiar si dupa aceasta perioada de timp, ucenicilor nu li se va ingadui sa execute operatiuni prea dificile, acestea revenind croitorilor cu mult mai multa experienta. Exista, de asemenea, croitori specializati pentru fiecare tinuta, de la pantaloni si veste pana la costume formale.

Case de moda ca Richard James sau Kilgour au profitat de atentia pe care Savile Row o primeste la nivel international pentru a deschide magazine noi chiar pe celebra strada din vestul Londrei. Precedentul exista din anul 1969, cand Tommy Nutter (instruit in arta croitoriei pe Savile Row) si Edward Sexton (croitor) au deschis un fashion boutique modern alaturi de atelierele traditionale. In 1996 a venit in "cartier" si designerul Ozwald Boateng. "Noii 'locatari' nu pot decat sa atraga la randul lor mai multi clienti si eventuali ucenici in meseria de croitor", a spus pentru Target Anda Rowland, vicepresedintele companiei Anderson & Sheppard.

Anderson & Sheppard are unul dintre putinele ateliere de pe Savile Row ce realizeaza exclusiv costume personalizate facute pe comanda, nu si costume facute pe masura sau costume "de-a gata". Anderson & Sheppard a imbracat in anii '20 mari actori de la Hollywood, ca Fred Astaire, Gary Cooper, Cary Grant, Rudolph Valentino, toti "style icons". Pe vremea filmelor alb negru, tot asa erau si costumele, insa astazi clientul vrea mai multa diversitate in garderoba chiar si cand vine vorba de tinute clasice.

"In atelierele de pe Savile Row exista o gama diversa de modele, materiale si culori din care poti alege, pentru a renunta la costumul negru uniforma si a te imbraca intr-un mod mult mai personal si stilat", continua Anda Rowland. Modelele se preteaza si clientilor din tanara generatie, care nu trebuie neaparat sa se potriveasca cu profilul omului de afaceri sau al vedetelor de cinematograf. "Cel mai tanar client al nostru este un star rock de 20 de ani", a povestit pentru Target Patrick Grant de la Norton and Sons. Pentru a face si mai atractiva locatia pentru orice fel de clienti, de la oameni de afaceri la vedete rock, Asociatia Savile Row, intemeiata in 2004, a investit 2,5 milioane de lire sterline intr-o cosmetizare a strazii. Alte investitii anul acesta au intrat si in studii de caz pentru construirea unei academii de ucenicie in meseria de croitor - 10.000 de lire sterline. In urma cu un an, intreaga comunitate Savile Row se confrunta cu probleme precum cresterea semnificativa a chiriilor, insa, datorita unei directive a Consiliului Westminster, atelierele au fost puse la adapost de costurile exorbitante care caracterizeaza acum real-estate-ul londonez. Henry Poole a semnat de curand un contract de inchiriere pentru atelierul sau pe o perioada de 15 ani, iar Dege & Skinner au semnat de asemenea un contract pentru 5 ani.

Croitoria pe comanda a ajuns chiar un pas mai departe - aproape de moda haute couture. Un costum simplu la Anderson & Sheppard in doua piese cu jacheta si pantaloni costa in jur de 2.800 de lire sterline, insa au fost clienti care si-au dorit ceva mai extravagant. Cineva a comandat o jacheta din cea mai pretioasa lana, lana de Vicuna, pentru pretul de 30.000 de lire streline. Altcineva a dorit pentru copilul sau de 2 ani o tinuta cusuta cu fir de aur care a costat 12.000 de lire sterline, iar un alt client a comandat special un costum cu diamante, aur de 22 de carate si pietre semipretioase Lapis Lazuli.

Exista asemanari intre creatiile "bespoke" si creatiile haute couture care se regasesc in unicitatea pieselor, in orele lungi de migala pe care-l cere lucrul de mana si, bineinteles, materialele de cea mai buna calitate.

Ambele domenii se bazeaza pe un training de specialitate pentru croitorii responsabili de pastrarea calitatii cusaturilor. Diferenta principala: piesele haute couture sunt in mare masura extravagante, create, in principiu, pentru ocazii speciale, in timp ce tinutele de pe Savile Row sunt mult mai discrete si pot fi purtate in timpul zilei, la birou.

Pentru a intari legatura dintre haute couture si croitoria pe comanda sau, metaforic, intre francezi si englezi, anul acesta, in iulie, asociatia Savile Row a fost invitata sa incheie saptamana haute couture de la Paris. Evenimentul a avut loc la resedinta din capitala franceza a ambasadorului britanic Sir Peter Westmacott. Acesta a fost gazda acestei "entente cordiale", alaturi de Didier Grumbach, presedintele Camerei Sindicale de Haute Couture. Prezentarile glamour Givenchy, Dior sau Chanel s-au incheiat cu o lectie de istorie si arta a croitoriei la care au contribuit toti maestrii de pe Savile Row.

Problemele croitorilor din Savile Row par sa se fi incheiat - anul trecut, casele din asociatie au croit 10.000 de costume, iar anul acesta au inregistrat o crestere a vanzarilor de peste 35%. In plus, a crescut si numarul clientilor, in special noii "fani" din China si Rusia demonstrand ca stilul si traditia sunt apreciate la nivel international. De altfel Henry Poole are deja doua magazine in China, pe cand Gieves and Hawkes au deschis un atelier in Japonia. Managementul Savile Row calatoreste frecvent la New York, Paris sau Elvetia si ia in calcul posibilitatea de a exporta eleganta gentlemenilor britanici si prin alte colturi de lume.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Stofa,
de,
gentleman
/arta-si-societate/lifestyle/stofa-de-gentleman-4073977
4073977
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.